Lajčák: Vzťahy Slovenska s Maďarskom sú na najvyššej úrovni

Slovensko-maďarské vzťahy sa dostali na historicky najvyššiu úroveň. Počas pracovnej návštevy v Budapešti to po rokovaní so svojím maďarským rezortným kolegom Péterom Szijjártóom povedal podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

25.02.2016 18:04
debata (72)

Čoraz tesnejšia spolupráca podľa neho prináša aj konkrétne výsledky, ktoré uľahčujú život ľudí na oboch stranách hranice.

Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s tým, že ako príklad uviedol cezhraničnú infraštruktúru, cestný most nad riekou Hornád, prípravu výstavby mosta medzi Komárnom a Komáromom, práce na prepojení rýchlostnej cesty R4 a M30 či prepojenie a výstavbu ciest R3 a M2. Vyzdvihol aj spoluprácu SR a Maďarska v oblasti energetiky.

„Trend komunikácie, ktorý sme nastolili za posledné roky, je prospešný pre naše krajiny aj pre našich občanov. Vedieme pozitívny dialóg, veci nezametáme pod koberec, ale spoločne hľadáme najlepšie riešenia,“ zhodnotil Lajčák.

Obaja ministri diskutovali tiež o regionálnych, európskych a globálnych otázkach. Minister Lajčák v tejto súvislosti partnera informoval o napredovaní príprav na predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ a o zámeroch SR pri formulovaní priorít predsedníctva.

Počas návštevy v maďarskej metropole sa minister Lajčák zúčastnil ako hlavný rečník na Budapeštianskej bezpečnostnej konferencii o výzvach pre NATO pred varšavským summitom Aliancie. Pred medzinárodným publikom hovoril o najnovších opatreniach NATO v reakcii na situáciu spôsobenú ukrajinskou krízou

V rámci pracovného programu v Budapešti sa Lajčák stretol aj s ministrom zahraničných vecí Macedónska Nikolom Poposkim a s bývalým moldavským predsedom vlády Iurie Leancom. S oboma na osobitných rokovaniach hovoril o aktuálnej situácii v ich krajinách a politike EÚ vo vzťahu k západnému Balkánu i krajinám Východného partnerstva.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Miroslav Lajčák #Péter Szijjártó