Najbohatšie regióny únie: Bratislava predbehla Viedeň i Prahu

Bratislavský kraj bol v roku 2014 šiestym najbohatším regiónom v Európskej únii. Vyplýva to z údajov, ktoré ponúkol štatistický úrad Eurostat.

26.02.2016 14:19
debata (77)

Najbohatším je naďalej vnútorný Londýn, nasledovaný Luxemburskom a Bruselom. Ako deviata sa umiestnila Praha, za ňou sú napríklad Viedeň či Štokholm.

Vnútorný Londýn je v tabuľkách Eurostatu uvedený dokonca dvakrát, jeho západnú a východnú časť sa berú oddelene. Západný vnútorný Londýn s HDP na hlavu na úrovni 539 percent únijneho priemeru bol na prvom mieste, „chudobnejší“ východný vnútorný Londýn sa s 204 percentami dostal na piate miesto. Luxembursko, ktoré má okolo pol milióna obyvateľov, dosiahlo hodnoty 266 percent priemeru EÚ, Brusel 207 percent a Hamburg 206 percent.

V štatistike je 21 regiónov, kde HDP na hlavu najmenej o polovicu presahuje celoeurópsky priemer. Naopak najchudobnejšími regiónmi boli v roku 2014 severozápad Bulharska, dosahujúci len 30 percent, francúzsky zámorský departement Mayotte s 31 percentami a ďalšie bulharské či rumunske oblasti. Z celkom 21 regiónov pod polovicou únijného priemeru bolo po piatich v Bulharsku, Rumunsku a Poľsku, štyroch v Maďarsku a po jednom vo Francúzsku a Grécku.

Eurostat pripomenul, že pozíciu regiónov v tabuľke môžu do značnej miery ovplyvňovať ľudia, ktorí do nich dochádzajú za prácou a zvyšujú tak ich ekonomickú výkonnosť na úroveň, ktorú by len s „miestnymi“ nikdy nedosiahli.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Bratislavský kraj