Pohodu jarného počasia prekazia dažde

V nížinách takmer jarné počasie, teploty sa občas budú pohybovať okolo 15 stupňov. Žiadne mrazy, aké prišli koncom pracovného týždňa, v najbližších dňoch nehrozia. Na Slovensko sa však opäť vrátia dažde.

27.02.2016 07:00
debata
Z teplého jarného počasia sa Slováci v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
pocasie, Z teplého jarného počasia sa Slováci v najbližších dňoch tešiť nebudú.

V utorok sa začína marec, a to je podľa meteorologického a klimatologického kalendára už jarný mesiac. Počasie by malo mať cez víkend a nabudúci týždeň podobný charakter ako vo februári, to znamená, že bude teplejšie, než bývalo zvykom za posledného pol storočia.

„Pri slnečnom svite by sme mohli zaznamenať celkom príjemné denné teploty. Veľmi poznať, že dni sa predlžujú na úkor noci. Už teraz je deň dlhý takmer 11 hodín. To bude veľmi ovplyvňovať teplotné podmienky cez deň, pretože slnko bude svietiť dlhšie a bude aj vyššie nad obzorom. Jeho lúče budú mať hrejivejší efekt ako doteraz,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Ako bude

  • Sobota Slnečno, od juhozápadu postupne pribúdanie oblačnosti. Denná teplota 3 až 9 stupňov.
  • Nedeľa Oblačno až zamračené, ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 8 až 14 stupňov.
  • Pondelok Oblačno až zamračené, cez deň postupne na celom území dážď. Denná teplota 9 až 15 stupňov.
  • Utorok Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď. Denná teplota 4 až 9 stupňov.
  • Streda Oblačno až zamračené, slabý dážď alebo prehánky, od stredných polôh snehové. Denná teplota 3 až 9 stupňov.
  • Štvrtok Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď, od stredných polôh sneženie. Denná teplota 3 až 9 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

Po prechodnom zlepšení počasia v piatok a sobotu sa koncom víkendu a počas budúceho týždňa opäť presadí vplyv tlakových níží, ktoré prinesú zrážky. To je jediné negatívum pri očakávanom vývoji počasia, už je veľmi vlhko a do toho bude pršať.

V nížinách sneh chýba, ale v nadmorských výškach nad 1 000 metrov, najmä v polohách od 1 500 metrov vyššie, je ho dostatok. Je to dobrá správa pre tých, ktorí organizujú svetový pohár v Jasnej, teplotné podmienky by tam nemali byť také, aby im komplikovali život. „A je to dobrá správa aj pre školákov, čo budú mať teraz prázdniny. Aspoň si nebudú môcť vyčítať, lebo budú mať podobné podmienky, aké boli v predchádzajúcich týždňoch, bude svietiť slnko, ale bude aj pršať a vo vyšších polohách snežiť,“ dodal klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď