Súdy zastavujú exekúcie, kde dlžníci ručia zmenkami

Jozef z Kežmarku si požičal od nebankovky 600 eur. Podpísal jej však zmenku na 1 150 eur, čím sa zaviazal, že spoločnosti do roka splatí požičanú sumu aj s vyše 91-percentným úrokom. Kežmarčan ale peniaze nedokázal vracať, a tak po piatich rokoch mal na krku exekútora. Dlžoba sa vyšplhala na 7 800 eur. Takýchto prípadov sú na Slovensku tisícky. V týchto dňoch ich súdy preverujú a návrhy na exekúcie zastavujú. V prospech spotrebiteľov.

28.02.2016 16:00
firma, nebankovka, pôžička, banka, Foto:
Niektoré nebankovky dávali ľuďom podpisovať zmenky aj napriek tomu, že to legislatíva zakazuje. (Ilustračné foto)
debata (19)

Ide o exekúcie, kde ľudia ručia za dlh zmenkou. Niektoré nebankovky im ich dávali podpisovať aj napriek tomu, že to legislatíva zakazuje. Podľa našich informácií je v súčasnosti platných okolo 2 500 takýchto exekúcií. Presné čísla nemajú ani okresné súdy, ktoré exekúcie zastavujú, ani rezort spravodlivosti či Slovenská komora exekútorov.

Zakázať „zmenkové“ exekúcie voči spotrebiteľom umožňuje novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorá je účinná od decembra minulého roku. Tá zároveň určuje povinnosť pre majitelia zmenky preukázať súdu, na základe čoho bol tento zabezpečovací prostriedok vystavený. Súdy tak môžu overiť, či nešlo o protiprávne vyhotovenie spotrebiteľskej zmenky, čím by sa malo zabrániť úžere. Novela rieši aj situácie, kde už exekúcie prebiehajú.

Odvolacie senáty občianskoprávneho kolégia Krajského súdu v Prešove majú v týchto veciach jednotný názor a nezákonne exekúcie právoplatne zastavujú.
Michal Drimák, hovorca Krajského súdu v Prešove

Potrebné doklady mali veritelia predložiť súdom do 23. januára. Prezident komory exekútorov Miroslav Paller uviedol, že komora poslala všetkým exekútorom list, aby svojich klientov o tom informovali. "Ak do 23. januára 2016 veritelia tieto skutočnosti nepreukázali, exekučné konanie proti ľudom súd zastaví,“ upozornil Paller.

„Domnievam sa, že súdy ešte nestihli vydať uznesenia o zastavení takýchto konaní – ak áno, tak pravdepodobne len v obmedzenom rozsahu,“ myslí si exekútorka a hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová.

Pokiaľ nezačala platiť novela zákona, mnohé súdy rozhodli v prospech nebankoviek alebo firiem, ktoré od nich pohľadávky kúpili. Ľudia tak museli okrem požičanej sumy platiť aj vysoké úroky a často aj úroky z omeškania. Tie boli niekoľko stonásobne vyššie ako samotný dlh. Minister spravodlivosti Tomáš Borec preto vlani na jeseň požiadal Najvyšší súd, aby vydal zjednocujúce stanovisko k zmenkám pri spotrebiteľských pôžičkách. Najvyšší súd prijal stanovisko, ktoré prikazuje súdom posudzovať nekalú povahu uplatneného nároku, ako aj úžernícky zmenkový úrok, ak je v takejto zmenke dohodnutý. Súdy sú odvtedy povinné chrániť spotrebiteľa, aj keď sám nie je v konaní aktívny.

V súčasnosti na súdoch preverujú tisíce exekučných konaní a mnohé z nich sa zastavia. Podľa neoficiálnych informácií najväčšie množstvo spotrebiteľských zmeniek pochádza z činnosti nebankovky Pohotovosť. Tá zmenky previedla na spoločnosť CD Consulting so sídlom v Prahe a táto firma začala následne zmenky vymáhať voči tisícom ľudí.

Exekúcie pri úveroch zabezpečených zmenkou

  • spolu ich bolo viac ako 17-tisíc
  • súdy vydali rozhodnutie na exekúcie v 2 500 prípadoch
  • tieto exekúcie od konca januára postupne súdy zastavujú
  • vlani rozhodli súdy o začatí 540 986 exekúcií
  • novela Občianskeho súdneho poriadku obmedzuje prevod spotrebiteľských pohľadávok na iné subjekty tak, aby boli vždy pod kontrolou Národnej banky
  • chráni ľudí pred uplatnením zmeniek, ktoré boli síce zakázané, ale spotrebitelia ich museli niektorým nebankovkám pri požičiavaní peňazí podpísať

(vv, MS SR)

Napríklad na Okresnom súde Kežmarok len jeden sudca vyhovel žalobám spoločnosti CD Consulting v plnom rozsahu a priznal tak aj denný úrok z omeškania 0,25 percenta, čo predstavuje 91,25-percentný úrok ročne. Celkovo tento súd takto rozhodol minimálne v 154 prípadoch v roku 2014.

„V týchto prípadoch sú exekučné konania zastavované, pretože ide o neprijateľnú zmluvnú podmienku. Odvolacie senáty občianskoprávneho kolégia Krajského súdu v Prešove majú v týchto veciach jednotný názor a nezákonne exekúcie právoplatne zastavujú,“ uviedol hovorca súdu Michal Drimák. Krajský súd podľa neho vstupoval len do tých vecí, v ktorých bolo podané odvolanie. Drimák nevedel presne povedať, v koľkých prípadoch okresné súdy v ich obvode zastavili exekúcie. „Avšak vo vzťahu k neprijateľným zmluvným podmienkam ide o tisíce exekučných konaní ročne,“ reagoval Drimák.

Protiúžernícky zákon, teda novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorú v decembri schválil parlament, pomôže aj pani Márii. Matke troch detí hrozilo, že pre zmenku príde o dom. Od nebankovky si požičala 200 eur a ešte jej podpísala aj nevyplnenú zmenku. Keď jej manžel prišiel o prácu, neuhradila tri po sebe idúce splátky. Jej dlh sa tak stal splatným ako celok. Po pol roku už Mária dlhovala nebankovke 732 eur. A to všetko pre tri neuhradené 33-eurové splátky.

Aj z tohto vyplýva, že mnohé nebankovky doteraz porušovali zákon a žiadali podpísanie zmeniek pri poskytovaní úverov. Národná banka hovorí, že tento postup je zakázaný, lebo spotrebiteľ sa podpisom zmenky dostáva do nevýhody pri probléme so splácaním úveru. Pri zmenke je spotrebiteľ na súde vo veľmi nevýhodnej pozícii a má obmedzené možnosti ochrany svojich práv.

„Seriózna nebanková spoločnosť ponúkne spotrebiteľovi zrozumiteľnú zmluvu. Primeraným spôsobom mu vysvetlí ustanovenia, ktorým nerozumie. Veriteľ je povinný pred poskytnutím úveru skúmať schopnosť spotrebiteľa splácať úver. Nemôže mu ponúkať tiež rôzne doplnkové služby za niekoľko stoviek eur, ktoré musí zobrať, lebo inak nedostane úver,“ upozorňuje Vladimír Dvořáček, riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom NBS.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #nebankovky