Tému rozširovania EÚ udržiava Slovensko na stole, tvrdí Lajčák

Úspechom Slovenska v súvislosti so západným Balkánom je udržiavanie témy rozširovania a pomoci tejto časti Európy na stole. Ako pripomenul minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker pri nástupe do funkcie vyhlásil, že počas funkčného obdobia tejto Komisie rozširovanie EÚ nebude. "Trpezlivo pracujeme s našimi partnermi v Únii a zdôrazňujeme, že krajiny západného Balkánu musia mať perspektívu, ak chceme, aby sa europeizovali," dodal minister.

29.02.2016 16:10
debata (10)

Podľa Lajčáka Slovensko dlhodobo a veľmi aktívne spolupracuje s krajinami západného Balkánu. „My sme pre nich inšpirácia, istý model, na ktorý sa chcú podobať. Na úrovni štátnej správy je celý rad aktivít a odovzdávania skúseností,“ priblížil Lajčák formy pomoci s tým, že tento región patrí medzi naše priority aj z hľadiska odovzdávania rozvojovej pomoci.

V súvislosti s krajinami Východného partnerstva Lajčák uviedol, že Slovensko patrí ku krajinám, ktoré nemajú ideologické predsudky a klapky na očiach. „My nikomu nič nenanucujeme, ale tým krajinám, ktoré chcú ísť naším smerom, poskytujeme naše stále ešte čerstvé skúsenosti z vlastnej transformácie. To sú veci, ktoré im nevedia dať ani Británia, ani Francúzsko, ani Nemecko,“ povedal ďalej šéf slovenskej diplomacie. Skúsenosti Slovenska, ale aj Česka, Poľska a Maďarska označil Lajčák za autentické. „Tu je stále generácia ľudí, ktorá naše krajiny transformovala a vie im rovno povedať ‚touto cestou nechoďte, touto môžete‘,“ priblížil.

Rôzne vyjadrenia v súvislosti s postojom Únie k politike rozširovania v praxi by Lajčák nedramatizoval. „Každá z krajín západného Balkánu už je v istej fáze procesu. Všetky zložky v EÚ robia svoju prácu – komisár pre susedskú politiku a rozširovanie Johannes Hahn robí svoju prácu, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová povzbudzuje tieto krajiny, venuje im pozornosť,“ vysvetlil Lajčák s tým, že na druhej strane krajiny, ktoré sa chcú k EÚ priblížiť, „dobre vedia, že to, čo rozhodne, nie sú vyhlásenia z tých najvyšších poschodí EÚ, ale ich domáca úloha“. Minister dodal, že proces rozširovania sa ani nezastavil, ani nespomalil. „Ja im hovorím, že o to viac majú priestor na to, aby dokázali, že majú záujem a robia reformy,“ dodal Lajčák.

Na otázku, či existuje spôsob, ako môže Slovensko zviditeľniť politiku rozširovania počas predsedníctva v Rade EÚ aj napriek tomu, že podstatou predsedníctva je nepretláčať národný záujem, Lajčák odpovedal kladne. Ako vysvetlil, predsednícka krajina je mediátor – ten, kto má za úlohu zbližovať a nachádzať prieniky v stanoviskách 28 krajín plus európskych inštitúcií. „Tam nie je priestor, aby ste mávali svojou agendou, ale pri stanovení priorít a programu predsedníctva viete svoje prioritné záujmy svojím spôsobom ošetriť,“ vysvetlil minister.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Lajčák