Priebežné výsledky budú známe po desiatej

Všetko je pripravené na sobotňajšie hlasovanie. Tretia skúška Štatistického úradu ukázala, že sčítanie volebných výsledkov by malo byť bezproblémové. Priebežné výsledky začne úrad zverejňovať na portáli volbysr.sk po zatvorení volebných miestností od 22. h, aktualizovať ich bude každých desať minút.

01.03.2016 20:00
Štatistický úrad, voľby 2016 Foto: ,
Štatistický úrad začal záverečné testovanie včera ráno a trvalo až do popoludňajších hodín.
debata (23)

Štatistický úrad začal záverečné testovanie v utorok ráno a trvalo až do popoludňajších hodín. Hlavným cieľom bola kontrola elektronického systému, ktorým budú okrskové komisie zasielať výsledky hlasovania 49 okresným volebným komisiám, a tiež preverenie organizácie práce ľudí a techniky.

Zamestnanci úradu, ale aj brigádnici mali za úlohu pripraviť všetko tak, aby sčítanie hlasov po sobotných voľbách išlo čo najrýchlejšie a bezchybne. Celé testovanie prebiehalo rovnako, ako to bude aj v noci z piateho na šiesteho marca.

„Skúška sa konala v priestoroch a v podmienkach, v ktorých budú naši ľudia z okresných volebných komisií aj počas volebnej noci zo soboty na nedeľu spracovávať volebné výsledky,“ uviedla predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová. Počas tejto skúšky pracovníci zrátavali a vyhodnocovali fingované výsledky hlasovania.

Čo sa týka spracovania, parlamentné voľby patria podľa úradu k najnáročnejším, pretože okrem hlasov pre politické strany sa sčítavajú aj prednostné hlasy.

V sobotu sa bude hlasovať v 5 992 okrskoch, kde volebné komisie najprv fyzicky sčítajú hlasy a zápisnice pošlú na okresné komisie. Tie ich budú musieť potvrdiť. Práca Štatistického úradu za začína až po tom, čo dostane prvú zápisnicu.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

„Po spracovaní všetkých zápisníc okresných volebných komisií sa vyhotoví zápisnica Štátnej komisie a až po jej podpise sa výsledky volieb stanú oficiálnymi. Zápisnica sa skladá z dvoch tlačív. Jedno obsahuje informácie o výsledku hlasovania z pohľadu strán a koalícií a druhé zahŕňa výsledky prednostného hlasovania pre jednotlivých kandidátov na poslancov parlamentu,“ vysvetlila šéfka úradu.

Skúsenosti z minulosti hovoria, že najdlhšie trvá sčítanie hlasov v Bratislave, kde je až 402 volebných okrskov. Počas parlamentných volieb v roku 2012 najrýchlejšie zrátali hlasy v Belejovciach v okrese Svidník. Známe boli už o 22.46 h.

Výsledky volieb do Národnej rady začne zverejňovať úrad priebežne v sobotu v noci na tradičnom volebnom webe volbysr.sk, kde si ich môžu pozrieť všetci záujemcovia. Úrad má vypracovaný bezpečnostný projekt, ktorý má zaistiť bezproblémovú sumarizáciu výsledkov aj dostupnosť údajov na internete. Konečné výsledky oznámia v nedeľu, po tom, čo ich schváli Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Údaje budú spracovávať pomocou informačného systému, ktorý bol úspešne nasadený už v štyroch typoch volieb. Je súčasťou elektronických služieb úradu a prvýkrát ho použili pri voľbách do VÚC v roku 2013.

„O spracovanie volebných výskumov pomocou systému IVIS prejavilo záujem 3 517 okrskov, čo je z celkového počtu viac ako polovica. Systém zrýchli sčítanie hlasov, umožní vytvoriť elektronickú zápisnicu a vytlačiť ju, čím sa efektívne predíde chybám, ktoré môžu vzniknúť pri fyzickom prepisovaní údajov,“ priblížil hovorca Štatistického úradu Marián Jánošík. Elektronický formulár sa dá jednoducho poslať na príslušnú okresnú komisiu.

Okrskové volebné komisie, ktoré IVIS nemajú, hlasy zrátajú ručne a zápisnicu privezú na okresnú volebnú komisiu, kde údaje nahodia do elektronického systému.

Tento rok pristúpi k urnám približne 68-tisíc prvovoličov, tých, čo môžu využiť svoje volebné právo po prvýkrát v parlamentných voľbách, je asi 196-tisíc. Celkovo sa budú politické strany uchádzať o priazeň 4,428 milióna voličov.

Voľby v číslach

  • Štatistický úrad zriadil 49 sumarizačných útvarov-okresných volebných komisií, ktoré budú finalizovať výsledky zaslané z okrskov.
  • Na Slovensku je spolu 2 926 obcí.
  • Voliči budú môcť odovzdať svoj hlas v 5 992 okrskoch.
  • Na spracovávaní výsledkov parlamentných volieb do Národnej rady sa bude podieľať 1 560 ľudí za pomoci 750 počítačov a 310 tlačiarní.
  • Záujem o spracovanie výsledkov pomocou elektronického integrovaného volebného informačného systému (IVIS) prejavilo 3 517 okrskov, ostatné okrskové komisie budú posielať vytlačené zápisnice do sumarizačných útvarov autom.
  • Do deviatych parlamentných volieb od nežnej revolúcie tento rok zasiahne aj 68-tisíc prvovoličov.
  • Celkovo je na Slovensku 4,428 milióna voličov.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #skúška #voľby 2016 #sčítanie volebných výsledkov