Minister Čislák potvrdil prvú pacientku s vírusom Zika

Minister zdravotníctva Viliam Čislák na tlačovej konferencii potvrdil výskyt vírusu Zika u ženy, ktorú minulý týždeň hospitalizovali v Prešove.

02.03.2016 09:11 , aktualizované: 10:13
debata (8)

Podozrenie na vírus preukázala analýza vzoriek v nemeckom laboratóriu. „Pacientka mala klinické prejavy. Hospitalizovaný bola v stredu a po odoznení klinických príznakov ju v piatok prepustili. Bola informovaná o tom, že v tejto chvíli nesmie darovať krv a neodporúča sa, aby otehotnela,“ uviedol Čislák.

Pacientka sa vrátila z Južnej Ameriky, kde sa nakazila a mala klasické klinické prejavy, teda prejavy chrípky. Vírus Zika prenášajú komáre, zaznamenali sa aj prenosy krvnou, sexuálnou cestou a pri pôrode. Preto dali odporúčania, ktoré platia hlavne v Národnej transfúznej službe, že občania, ktorí boli v krajinách, kde toto ochorenie evidujú, nemôžu darovať krv po dobu 28 dní.

Pacientka teraz rovnako nemôže darovať krv, mala by mať chránený pohlavný styk a nemala by otehotnieť, informoval Čislák. Tento vírus spôsobuje mierne ochorenie, ktoré po niekoľkých dňoch odznie. Jeho nebezpečenstvo spočíva v jeho vplyve na novorodencov matiek, ktoré sa vírusom nakazili počas tehotenstva. „Vírus odznie ako chrípka, pacientka nemusí byť nijak izolovaná,“ zdôraznil minister.

„Som veľmi rád, že na toto ochorenie sa myslelo hneď na začiatku a urobili sa opatrenia, ktoré boli potrebné pre túto pacientku a ľudí, ktorí cestujú do krajín, kde toto ochorenie je,“ povedal Čislák s tým, že v súčasnosti je zaznamenaných zruba 40 krajín s týmto vírusom. „Je veľmi dôležité, že náš Úrad verejného zdravotníctva spolupracuje s týmito zariadeniami vo svete, a preto tieto informácie máme,“ dodal.

Podľa dostupných informácií u 80 percent nakazených môže infekcia prebiehať bez klinických príznakov, v 20 percentách má ochorenie príznaky klasickej chrípky. Inkubačná doba je tri až 12 dní, potom to odznie približne za týždeň. Prejavy sú zvýšená teplota a bolesti kĺbov, vyrážky na tvári.

„Samotná liečba je symptomatická, potláčame iba príznaky. V súčasnosti nie je liečba, ktorá by tento vírus riešila, a neexistuje ani vakcinačná látka,“ informoval Čislák. Ľudia, ktorí cestujú do postihnutých krajín, by mali používať repelenty, dodal.

Vírus Zika sa neprenáša vzduchom, pacient nemusí byť ani v karanténe. Prenáša ho tropický druh komára Aedes Aegypti, ktorý u nás nežije. Z človeka na človeka sa prenáša pohlavným stykom alebo transfúziou krvi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Viliam Čislák #vírus Zika #Zika