Do nemocníc sa podľa komory stále nevrátilo 300 sestier

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) upozorňuje, že slovenské nemocnice sú stále bez 300 špecializovaných sestier a pôrodných asistentiek. Ako informovala prezidentka komory Iveta Lazorová, riaditelia nemocníc v Trnave, v Žiline a Prešove doposiaľ neuzavreli nové pracovné zmluvy so sestrami, ktoré z nich po hromadných výpovediach odišli k 1. februáru 2016.

02.03.2016 10:40
debata (50)

Šéfka komory sestier vyzýva ministra zdravotníctva SR Viliama Čisláka, aby dal veci do poriadku a nenechával riešenie problémov na nového ministra.

Komora sestier sa ohradzuje voči vyhláseniam v niektorých médiách, že sestry a pôrodné asistentky ukončili „štrajk“. "Mimo slovenských nemocníc je stále 300 špecializo­vaných sestier a pôrodných asistentiek, ktoré z nemocníc odišli k 1. februáru, takže kríza v slovenskom zdravotníctve vôbec nie je vyriešená, ale stále trvá,“ zhodnotila Lazorová s tým, že sestry a pôrodné asistentky zo zákona nemôžu štrajkovať, a teda výpoveď je jediný legitímny spôsob, ako dosiahnuť rokovanie a zmenu, ktorá by sa týkala nielen platov, ale aj zásadných zmien celého systému zdravotníctva.

Podľa člena Rady a Prezídia SK SaPA Milana Laurinca je nepochopiteľné, že riaditelia nemocníc odmietajú uzavrieť pracovné zmluvy so sestrami a pôrodnými asistentkami napriek tomu, že ich do nemocníc pred časom pozval sám predseda vlády Robert Fico. Podľa neho je to nepochopiteľné aj preto, že celý svet trpí nedostatkom sestier, pritom len na Slovensku ich chýba 12 tisíc.

„Riaditelia nemocníc, ako predĺžená ruka arogantnej moci, sa zrejme domnievajú, že potrestajú sestry, avšak doplatia na to iba pacienti, pretože nemajú zabezpečenú adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ poznamenala Lazorová.

Podľa nej si treba uvedomiť, že sestry sa nebudú dlhodobo ponižovať a čakať na úradoch práce, ale odídu do zahraničia, kde budú mať lepšie pracovné podmienky, ale hlavne si ich bude spoločnosť vážiť.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Protest sestier #Iveta Lazorová #Slovenská komora sestier #výpovede sestier