Vírus Zika potvrdili. Cestovateľov to neodrádza

Na Slovensku máme prvý prípad nakazenia vírusom Zika. Potvrdilo to virologické laboratórium v nemeckom Hamburgu. Ide o mladú ženu, ktorú minulý týždeň v stredu s príznakmi chrípky hospitalizovali v prešovskej nemocnici.

03.03.2016 12:00
Viliam Čislák, minister zdravotníctva Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák (na snímke z januára) oznámil, že žena, ktorú minulý týždeň hospitalizovali v prešovskej nemocnici, bola nakazená vírusom Zika.
debata (4)

Vírus je nebezpečný najmä pre tehotné ženy, spôsobuje deformáciu mozgu dieťaťa. Prenášajú ho komáre, ktoré sa vyskytujú v Južnej Amerike.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák uviedol, že pacientka bola v Južnej Amerike, odkiaľ už prišla nakazená. „Mala aj klinické prejavy chrípky, preto pani primárka v nemocnici zareagovala veľmi pohotovo, keď jej nechala urobiť testy aj na tento vírus,“ povedal Čislák. Ženu z nemocnice prepustili po troch dňoch po odznení príznakov.

Ziku prenášajú komáre, ktoré sa nenachádzajú v Európe, a preto všetky ochorenia spojené s týmto vírusom boli do Európy importované. „Ľudia sa nakazili v krajinách, kde sa tento komár nachádza,“ dodal minister. Infekcia sa ešte rozširuje krvou alebo pohlavným stykom. Ministerstvo preto vydalo odporúčania hlavne pre Národnú transfúznu službu. Občania, ktorí boli v krajinách, kde toto ochorenie evidujú, nemôžu darovať krv miniálne 20 až 28 dní.

Pacientka nemusí byť izolovaná, aspoň pol roka by mala mať chránený pohlavný styk a nemala by otehotnieť. „Tento vírus spôsobuje mierne ochorenie. Jeho nebezpečenstvo spočíva v jeho vplyve na novorodencov matiek, ktoré sa vírusom nakazili počas tehotenstva a tiež sa dáva do súvisu s inými neurologickými ochoreniami,“ pripomenul Čislák s tým, že tieto veci sa ešte skúmajú.

Kvôli nákaze vírusom Zika začiatkom februára vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) celosvetový stav núdze. Podľa WHO samotný vírus nie je dôvodom vyhlásenia núdzového stavu, pretože sám nevyvoláva klinické vážne stavy. Mikroorganizmus podľa nej pravdepodobne spôsobuje vývojovú poruchu, ktorá predčasne ukončuje rast mozgu ľudského plodu. Tiež upozornila na rastúce signály spojitosti Zika s takzvaným Guillain-Barré syndrómom v zasiahnutých krajinách, ktoré by sa mali vedecky ešte potvrdiť.

Podľa najnovších informácií tieto dôkazy našli francúzski vedci. Ich štúdie preukázali, že vírus môže spôsobiť neurologické ochorenie, ktoré vedie k dočasnej paralýze.

Úrad verejného zdravotníctva na tieto informácie reagoval tým, že pri niektorých otázkach zatiaľ neexistuje jednoznačná odpoveď. „Všetko je vo vývoji zisťovania,“ poznamenala hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Neurológ a univerzitný profesor Peter Kukumberg poukazuje, že ide o veľmi krátku dobu na to, aby bol poskytnutý korektný medicínsky dôkaz o tom, že vírus Zika naozaj s Guillain-Barré syndrómom súvisí. „Zachytil som túto informáciu na zahraničných spravodajských staniciach, ktoré citovali nejaký časopis, ale neviem, či ide o hodnoverné medicínske periodikum. Táto choroba nemá doteraz žiadny vedecký dôkaz o tom, že by bola spôsobená konkrétnym infekčným procesom, to znamená baktériami alebo vírusmi,“ pripomenul profesor Kukumberg.

Guillain-Barré syndróm je podľa neho v našich končinách pomerne časté a neliečiteľné ochorenie, na ktoré sa síce neumiera, ale postihnutý veľmi trpí. Poškodzuje periférne nervy, ktoré vychádzajú z miechy, tak, že môžu človeka úplne znehybniť. „Lieči sa len symptomaticky, pretože nepoznáme do tejto chvíle jeho príčinu, pritom vedci celého sveta sa snažia zistiť, čím je táto choroba spôsobená,“ doplnil. Momentálne sa podľa neho uvažuje o tom, že jediným príčinným mechanizmom choroby je určitý vrodený defekt imunitného systému, ktorý sa inak v živote človeka neprejavuje.

Kuba včera zaregistrovala prvý prípad vírusu... Foto: SITA/AP
Kuba, Zika, Pinar del Rio, postrek, komáre Kuba včera zaregistrovala prvý prípad vírusu Zika na svojom území. Na snímke ulica v meste Pinar del Rio, ktorú postrekujú proti komárom šíriacim ochorenie.

Nákaza vírusom Zika zatiaľ cestovateľov neodrádza. O pár dni vyráža do Venezuely 48-ročná Martina z Bratislavy a namierené to má priamo do džungle. „Vôbec nemám obavu z tohto vírusu, nijaké tehotenstvo už neplánujem, navyše ochorenie má podľa lekárov veľmi slabé prejavy, takže skôr ako poštípania komárom sa bojím, že ma tam zožerie had,“ povedala Martina.

Ani cestovaná kancelária Anakonda Tour, ktorá organizuje zájazdy do Venezuely, Ekvádoru, Peru či Bolívie, nezaznamenala odliv turistov. Podľa majiteľky Zdenky Ondrejovičovej si to kvôli vírusu rozmyslel iba jeden manželský pár. „Vo Venezuele sa akurát nachádza asi desaťčlenná skupinka ornitológov, idú aj do džungle a nemali s odchodom problém,“ priblížila Ondrejovičová s tým, že ďalší štyria ešte skupinu doplnia. Domorodci podľa nej tvrdia, že vírus sa tam nachádza dvadsať rokov a bežne s ním žijú.

Podľa informácií hlavného hygienika u 80 percent nakazených môže infekcia prebiehať bez klinických príznakov, v 20 percentách má ochorenie príznaky klasickej chrípky. Inkubačná doba je tri až 12 dní, potom odznie približne za týždeň. Prejavy sú zvýšená teplota a bolesti kĺbov, vyrážky na tvári. „Samotná liečba je symptomatická, potláčajú sa iba príznaky. V súčasnosti nie je liečba, ktorá by tento vírus riešila, a neexistuje ani vakcinačná látka,“ informoval Čislák.

Nákaza sa objavila minulý rok na jeseň v Brazílii. Do konca roka tam nahlásili viac ako 2 400 prípadov poškodenia plodu, vrátane 29 úmrtí. Postupne sa rozšírila do takmer 40 krajín, vrátane Európy. Jednotlivé prípady zaznamenali v Nemecku či Česku.

Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje cestujúcich hlavne do severných častí Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Venezuely, Haiti, Dominikánskej republiky a Jamajky, Salvádoru či Mexika. Tehotné ženy by podľa neho mali zvážiť cestu do týchto krajín.

Ľudia, ktorí sa tam vyberú, by mali používať repelenty, nosiť vhodný odev (dlhé rukávy a dlhé nohavice), používať moskytiéry a mali by sa vyhýbať oblastiam, ktoré sú zamorené komármi. „Cestovatelia by si mali všímať príznaky infekcie a v prípade podozrenia vyhľadať odbornú zdravotnú starostlivosť a informovať lekára o pobyte v oblasti postihnutej Zika vírusom,“ dodala hovorkyňa hlavného hygienika Skalická.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #komáre #vírus Zika #Guillain-Barré syndróm