Počas volieb občas vykukne slnko a oteplí sa

Do volebných miestností bude voličov v niektorých oblastiach sprevádzať slnko a príjemných 14 stupňov Celzia. Na väčšine územia by malo byť polojasno, sobota, keď si Slováci vyberú nový parlament, tak pretrhne dlhšiu sériu sychravých dní.

05.03.2016 07:00
debata (6)

Na západnom Slovensku má byť prevažne polojasno až oblačno s maximálnou teplotou 14 stupňov. Na strednom a východnom Slovensku občas spŕchne slabý dážď a v polohách nad 1 200 metrov bude snežiť. V týchto regiónoch sa maximálna denná teplota bude pohybovať okolo 11 až 12 stupňov Celzia.

„Obdobie dažďov“ sa však ešte neskončilo, nemali by však prekvapiť nejaké mimoriadne výdatné zrážky. Dážď naruší už nedeľnú pohodu, i keď vzduch bude stále dosť teplý. Bude to však len dočasná záležitosť, v priebehu budúceho týždňa sa zase ochladí.

„Teploty však budú vyššie, ako je dlhodobý priemer. Bude to teda iba relatívne ochladenie, lebo v skutočnosti by malo byť v tomto období ešte chladnejšie. Aj keď je nadnormálne teplo, stále sa musíme teplo obliekať,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

V priebehu týždňa sa v noci môžu objaviť aj slabé mrazy, a to aj v nížinách. Cez deň by však v polovici budúceho týždňa malo byť slnečnejšie počasie, čo je určite dobrá správa. Dni sa stále predlžujú, ale slnka je málo. Očakávania by nemali byť prehnané, pretože pri veľkej premenlivosti, ktorá momentálne v počasí vládne, sú vo výhľade aj zrážky.

Ako bude?

  • Sobota Polojasno až oblačno, ojedinele slabý dážď. Denná teplota 8 až 14 stupňov. Na horách sa môže prejaviť búrlivý vietor.
  • Nedeľa Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď. Denná teplota 6 až 12 stupňov.
  • Pondelok Oblačno až zamračené, na mnohých miestach občasný dážď. Denná teplota 6 až 12 stupňov.
  • Utorok Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď. Veterno. Denná teplota 5 až 10 stupňov.
  • Streda Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach dážď alebo sneženie. Denná teplota 3 až 9 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

„Začiatok týždňa bude rozpačitý, no od stredy by sa u nás mala oblačnosť zmenšiť, mal by sa prechodne presadiť vplyv tlakovej výše. Malo by teda nastať slnečnejšie počasie. Po severnom okraji tlakovej výše by sa však k nám mohli dostať od západu a severozápadu v priebehu nasledujúceho víkendu zrážky od Atlantického oceánu. A to by mohlo znamenať pre ťažko skúšané regióny na juhu Slovenska, že by mali zrážok menej,“ dodal Faško.

Počasie, ktoré je stále ako na hojdačke, zatiaľ nedáva odpoveď na otázku, kedy sa zima definitívne skončí. Podľa meteorologického kalendára jar prišla už prvého marca, podľa astronomického sa začne o dva týždne, ale to môže byť zradné. Tým, že táto zima bola nadpriemerne teplá, vegetácia je už naštartovaná.

Vidieť to na stromoch, puky na nich sú už v dosť pokročilom štádiu. V priebehu jari sem bude prenikať aj studený vzduch a existuje riziko mrazov. Stromy budú tento rok kvitnúť skôr, ako by mali a ak sa vyskytnú mrazy, môžu poškodiť kvety alebo tvoriace sa plody stromov. To bude veľkým problémom tohtoročnej jari, upozorňuje klimatológ.

V utorok budú oslavovať svoj sviatok ženy. Podľa očakávania by vtedy malo byť cez deň od päť do desať stupňov. Najteplejšie bolo 8. marca v roku 1990, keď v Rimavskej Sobote namerali 19,7 stupňa Celzia. Najchladnejšie na MDŽ bolo v roku 1976, mráz v Oravskej Lesnej vtedy dosiahol mínus 25,6 stupňa.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #parlamentné voľby