Polícia obvinila lekárov z poistných podvodov

Lekári a poisťovací podvodníci v okolí Žiliny a Martina vyše roka uzatvárali desiatky poistných zmlúv na ľudí, ktorí o tom netušili. Biznis im prekazili kriminalisti z Národnej kriminálnej agentúry.

05.03.2016 07:13
debata (43)

Ako sa ďalej píše na portáli TV JOJ noviny.sk, následne si nechali vyplácať peniaze za fiktívne úrazy. V dvoch nemocniciach v Žilinskom kraji zasahovalo 67 policajtov. Pri razii prehľadávali ambulancie.

Policajti išli podľa portálu za jasným cieľom – zadržať dokumenty, ktoré usvedčujú súkromných, ale aj štátnych lekárov z poistných podvodov na nič netušiacich pacientoch. „Vedenie nemocnice v súčasnosti nemá oficiálne informácie o tom, že ide o lekárov žilinskej Fakultnej nemocnice, preto sa zatiaľ nebudeme k tomuto prípadu vyjadrovať,“ vyhlásila hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

Sofistikovaní podvodníci takto podľa portálu noviny.sk fungovali minimálne od roku 2013. Na poistných podvodoch si mohli zarobiť státisíce eur. „Konaním organizovanej skupiny vznikla škoda veľkého rozsahu,“ informoval riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru Peter Hraško.

Lekársku chobotnicu zorganizovali dvaja muži s kriminálnou minulosťou, 45-ročný a 53-ročný Tibor a Eduard pochádzajúci z tohto regiónu. Získali kontakty na lekárov, ktorí s nimi spolupracovali, a to tak, že im dodávali osobné údaje pacientov zo svojich databáz.

Na nich potom uzavreli zmluvy na úrazové a životné poistenie v rôznych komerčných poisťovniach. „Dohodli sa na dôslednom plánovaní a koordinácii od začiatku získať pre seba neoprávnený prospech a vylákaním finančnej hotovosti od poisťovní,“ informoval Hraško.

Po uzavretí poistiek rôzni lekári nezávisle od seba potvrdili úrazy, ktoré sa nikdy nestali, píše sa na portáli. Komerčné poisťovne na základe toho vyplácali poistné krytie. „Vyšetrovateľ NaKA ešte v máji minulého roku začal trestné stíhanie pre pokračovací, obzvlášť závažný zločin poisťovacieho podvodu, čiastočne dokonaný, čiastočne v štádiu pokusu,“ informoval Hraško.

Informácie hovoria tiež o tom, že pri razii okrem prehliadok ambulancií a domových prehliadok policajti zadržali a obvinili 16 ľudí. Dvanásti z nich sú lekári, ktorí sa na podvodoch údajne podieľali. Tých vyšetrujú na slobode. Dvaja hlavní aktéri skončili vo vyšetrovacej väzbe.

„Hlavným organizátorom hrozí 10 až 15 rokov odňatia slobody,“ dodal Hraško. Tým, že policajti rozbili túto chobotnicu, sa ešte vyšetrovanie zďaleka nekončí. Je veľmi pravdepodobné, že už v najbližších dňoch vyjdú na povrch ďalšie podvodné poisťovacie zmluvy.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #lekári #TV JOJ #poistné podvody