Figeľ s odchodom vyčkáva, Belinský už funkciu zložil

Kresťanskí demokrati po šoku z volebného prepadu začínajú vyvodzovať dôsledky. Ide im to však pomaly. Šéf hnutia Ján Figeľ síce už deň po voľbách vyhlásil, že na najbližšej Rade KDH 19. marca mieni aj s vedením ponúknuť funkcie, no podľa niektorých členov tak mal urobiť okamžite, ako sa objavili relevantné volebné výsledky.

08.03.2016 13:30
volby 2016, kdh, figel Foto: ,
Ján Figeľ.
debata (12)

Všetci ôsmi krajskí predsedovia KDH však včera vyzvali Figeľa, aby odstúpil z funkcie predsedu. Stanovisko mu hneď oznámili, on ho zobral na vedomie.

O vnútorných pnutiach v hnutí môže svedčiť fakt, že podpredseda Peter Belinský nevyčkal na zasadnutie rady a funkcie sa vzdal už včera. „V nedeľu som čakal, že takto bude konať celé vedenie. Keď som videl, ako to bolo prezentované, urobil som osobný krok,“ vysvetlil.

Zdôraznil, že po takomto výsledku už KDH nestačia konštatovania ani slová, čo by zodpovední chceli v hnutí urobiť. „Musíme ihneď konať. Hodnotovo a štandardne. Najmä lídri, ktorí stranu prezentujú navonok," uviedol Belinský.

Z kuloárov preniklo, že Figeľ po volebnej noci poslal všetkých prítomných z centrály hnutia preč a sám tam ešte strávil niekoľko hodín. Na otázky, čo tam robil či prečo až o dva týždne odložil svoje odstúpenie, hovorkyňa Nataša Žembová Pravde do včerajšej uzávierky neodpovedala.

Podľa Jána Čarnogurského, ktorý v roku 1990 KDH zakladal, treba v hnutí vedenie zásadne vymeniť. Myslí si, že by doň mala prísť úplne nová garnitúra politikov. Ak sa tak stane, je presvedčený, že sa dokáže do parlamentu vrátiť. Ako to už dokázali aj iné strany, na slovenskej scéne napríklad SNS.

„Nové vedenie by malo ukázať politickú tvorivosť. KDH je nudné, ponúka len témy, ktoré od vekov patria ku kresťanskej a konzervatívnej strane, chýbajú však nové myšlienky, ktoré by oslovili ľudí,“ zdôrazňuje.

Súčasným lídrom tiež vyčíta, že vytvorili ovzdušie, v ktorom zaujímaví ľudia nevideli perspektívu a odišli, čo hnutie ochudobnilo. „KDH už dlho neponúklo tému, ktorá by ľudí upútala,“ myslí si Čarnogurský.

Ani v problematike utečencov nemali podľa neho politickú odvahu podporiť premiéra Roberta Fica. A argumentovať najmä skutočnosťou, že naša krajina má kresťanské základy, a preto podporuje záchranu kresťanských utečencov ohrozovaných na životoch. Akcentovať kresťanské idey považuje za dôležité aj v modernej podobe, je to aj úlohou KDH.

odkaz
promo-volby-mapa-568x90

Zdržanlivejší k terajšiemu vedeniu bol ďalší bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský. Aj on síce trvá na tom, že hnutie treba „zrevitalizovať“. Myslí si však, že o príčinách volebného neúspechu treba najskôr diskutovať. Odstúpenie Belinského preto považuje za subjektívny krok. K možnému Figeľovmu nástupcovi sa nevyjadril, sám však už do čela hnutia ísť nechce.

KDH, ktoré od svojho založenia ešte nikdy nechýbalo v Národnej rade, zostane tentoraz pred jej bránami. So ziskom 4,94 percenta voličov neprekročilo parlamentný prah.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Ján Figeľ #voľby 2016 #Peter Belinský