Politológ: Znechutenie ľudí z politiky nahráva extrémistom

Hoci aj v iných európskych krajinách sa do parlamentov dostali extrémistické strany, tá Kotlebova je považovaná za radikálnejšiu pravicu. "Kotlebova strana v medzinárodnom porovnaní patrí k vyhranenejšej extrémistickej pravici," povedal v rozhovore pre Pravdu politológ Miroslav Mareš z Masarykovej univerzity v Brne.

08.03.2016 13:00
debata (110)

Kotleba sa do slovenského parlamentu dostal nie tesne, ale s viac ako ôsmimi percentami. Neprekvapilo vás to? Nepodcenili politické strany riziko nástupu krajnej pravice?
Neprekvapilo ma to. Indície o tom, že jeho popularita silnie, boli už vlani, ak si spomeniete na demonštrácie, ktoré boli v Bratislave. To bol signál, že jeho popularita nadobudla celoslovenské rozmery. Samotný vstup Kotlebu do parlamentu ma neprekvapil, len som predpokladal, že by sa tak mohlo stať na úkor SNS, ktorá by sa mohla zdať menej radikálna. Takže prekvapením pre mňa je to, že uspela tak SNS, ako aj Kotleba. Myslel som si, že ak pôjde hore Kotleba, tak klesne SNS, ale nestalo sa to a relatívne silné sú obe strany.

Čo ho priviedlo do parlamentu?
Myslím si, že dlhodobé znechutenie ľudí z politiky, ktoré sa prenáša na mladú generáciu. Teda to, že všetky etablované strany pôsobia nedôveryhodne a vyzerá to, akoby slovenskú politiku riadili zákulisné ekonomické lobistické skupiny. Prenáša sa to do frustrácie z osobného života, ktorá sa ventiluje jednak proti Rómom a tiež proti migrantom.

odkaz
promo-volby-mapa-568x90

Extrémistické strany sa dostali do parlamentov aj inde v Európe. Je situácia na Slovensku v niečom špecifická?
Situácia na Slovensku nie je až taká výnimočná v kontexte Európy, kde sa v minulosti dostali do parlamentu rôzne strany, ktoré boli pravicovo extrémistické. Kotlebova strana v medzinárodnom porovnaní patrí k tej vyhranenejšej extrémistickej pravici. V Škandinávii sú strany na pomedzí konzervatívneho a pravicového populizmu. Kotleba patrí skôr do kategórie strán typu gréckeho Zlatého úsvitu alebo niektorých talianskych strán. Teraz bude zaujímavé sledovať, ako dlho sa jeho strana udrží v parlamente. Pretože slovenská politika a stranícke spektrum sú charakteristické značnou nestabilitou a strany, ktoré boli kedysi v parlamente, sú dnes v podstate bezvýznamné. Otázka je, či sa na Slovensku udeje to čo v Maďarsku, kde je v parlamente Jobbik už druhé volebné obdobie a vyzerá to tak, že uspeje aj v ďalších voľbách.

Aký je váš odhad?
Možnosť, že preferencie Kotlebovi budú rásť, je. Zaujímavé však je, že krátko pred voľbami sa voči nemu vymedzila jeho pôvodná organizácia. Po čase by tak mohlo dôjsť k tomu, že Kotleba by sa mohol vyvíjať ako súčasť politiky, ale v dlhšej časovej perspektíve sa môže vytvoriť nový krajne pravicový subjekt.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #Marian Kotleba #ĽSNS #Miroslav Mareš