Iniciatíva Nie extrémizmu reaguje na voľby a apatiu mladých

Iniciatíva Nie extrémizmu zorganizovala v Banskej Bystrici stretnutie zástupcov študentských a mládežníckych organizácií, hnutí a iniciatív ako reakciu na výsledky volieb a politický vývoj na Slovensku.

08.03.2016 14:57
debata (48)

„Extrémizmus, radikalizmus, xenofóbia a podpora fašizmu nepatria do našej spoločnosti. Rešpektujeme demokratické voľby, každého jedného voliča, ktorý odovzdal hlas akejkoľvek strane alebo lídrovi," hovorí autor iniciatívy Jaroslav Dodok.

"Sme apolitická iniciatíva, ktorej cieľom je ukázať, že sa vieme v regiónoch na celom Slovensku spojiť a navrhnúť konkrétne spoločné kroky a opatrenia, vďaka ktorým by sme zabránili extrémizmu, reagovali na apatiu mladých ľudí, priniesli konkrétne riešenia, ako sa môžu zapojiť do občianskeho a verejného života,“ upozorňuje iniciátor.

Ako sa zhodli účastníci stretnutia, apatia mladých ľudí pretrváva už niekoľko rokov. V politike i v občianskom sektore sa zabúdalo, že vzniká extrémizmus a mladí ľudia sú s niečím nespokojní. Zároveň mali málo príležitostí vyjadriť svoj názor alebo podieľať sa na živote spoločnosti.

„Vidíme rôzne názory a polarizáciu spoločnosti aj medzi mladými ľuďmi. Toto chceme riešiť, aby sa mladí ľudia mohli už na základnej, strednej i vysokej škole prejaviť, navrhnúť konkrétne opatrenia, aby sa práve tá apatia riešila tam, kde momentálne sú, a nemusela by vrcholiť niečím takým, ako sú voľby,“ pokračuje Dodok.

Iniciatívu Nie extrémizmu podporilo už 25 mládežníckych organizácií, ktoré reprezentujú desaťticíce mladých ľudí na Slovensku. Snahou zúčastnených je zapojiť do svojho programu aj ďalšie, ktoré momentálne rokujú o ich podpore.

Iniciatíva bude v najbližšom období organizovať diskusie a besedy na školách. Vyústením by malo byť vytvorenie Manifestu mladých voličov, ktorý chcú predložiť rezortu školstva. Manifest má byť súborom realizovateľných opatrení, ktoré majú viesť k tomu, aby sa znížila vzdialenosť medzi elitou v politike a mladými ľuďmi.

Na záver stretnutia prijali účastníci výzvu, v ktorej sa obracajú na všetkých študentov a mladých ľudí, žiacke a školské rady, mládežnícke parlamenty, študentské rady a iné mládežnícke organizácie, aby svojimi aktivitami pomohli zabrániť šíriacemu sa extrémizmu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #voľby 2016 #Iniciatíva Nie extrémizmu