Poisťovací podvod. Lekári zarábali na vymyslených úrazoch

Fingovali úrazy, teraz čelia obvineniu z poisťovacieho podvodu. Ide o dvanásť lekárov a štyroch poisťovacích agentov z okolia Žiliny a Martina.

08.03.2016 20:00
lerkarka, doktorka Foto:
Z poisťovacieho podvodu je obvinených dvanásť lekárov. Ilustračné foto.
debata (47)

Lekári agentom dodávali osobné údaje pacientov, na ktorých uzatvárali zmluvy na úrazové a životné poistenie. Po uzavretí poistiek lekári potom vykázali úrazy, ktoré sa nikdy nestali. Následne si od komerčných poisťovní nechali vyplatiť peniaze.

Polícia prípad vyšetruje od roku 2013 a v máji minulého roka začala trestné stíhanie. „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry už vzniesol obvinenie voči 16 osobám pre pokračovací obzvlášť závažný zločin poisťovacieho podvodu," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. Stalo sa tak v piatok minulý týždeň.

Obvinení podľa neho mali v úmysle pre seba alebo pre iné osoby vylákať finančnú hotovosť od poisťovní z úrazového a životného poistenia. Polícia nechcela zverejniť, o akú sumu malo ísť, hovorí sa o státisícoch eur.

Traja obvinení sú už vo väzbe

Poisťovací podvod mali na svedomí Tibor M. (45), Igor K. (54), Janka Č. (48) a Eduard U. (49). Najskôr uzatvárali zmluvy o úrazovom poistení a potom po dvoch až troch mesiacoch už spisovali hlásenia o úraze. Fingovať úrazy im pomáhalo dvanásť lekárov nezávisle od seba. Hlásenia potom poisťovací agenti sami alebo prostredníctvom kooperujúcich osôb posielali poisťovniam, ktoré im plnenie poistných zmlúv uhradili. Peniaze mali byť podľa Wäldla poukazované na bankové účty prevažne členov tejto organizovanej skupiny alebo im spriaznených osôb. Traja z obvinených poisťovacích agentov sú už v súčasnosti vo väzbe. Lekárov vyšetrujú na slobode.

Väčšina z dvanástich obvinených lekárov, ktorí mali bohatnúť na fiktívnych úrazoch, pôsobí v Martine, dvaja až štyria v Žiline. Dvaja obvinení muži, 38– a 39-roční, majú ukrajinské krstné mená. Zväčša ide o súkromných lekárov, prevažne špecialistov – chirurgov, úrazových chirurgov, ortopédov, ktorí pôsobia v súkromných ambulanciách či v neštátnych zdravotníckych zariadeniach.

V štátnej nemocnici má podľa informácií Pravdy pracovať jeden z obvinených lekárov, a to na oddelení úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. V utorok sa nám ho na pracovisku nepodarilo zastihnúť. Nemocnica zatiaľ nemá informáciu o tom, že do poisťovacieho podvodu sa mal zapliesť aj jej zamestnanec. „Vedenie žilinskej fakultnej nemocnice nemá v súčasnosti oficiálne informácie o tom, že lekári obvinení z poisťovacieho podvodu sú zamestnancami nemocnice," uviedla hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová.

Pravda sa pokúšala skontaktovať aj s ostatnými obvinenými lekármi. Buď neboli na pracovisku, alebo sa odmietli vyjadriť. Jeden z martinských chirurgov povedal, že sa „nemôže vyjadrovať, všetko rieši obhajca".

Poškodili viaceré poisťovne

Súkromným lekárom povolenia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti vydávajú samosprávne kraje na základe licencie Slovenskej lekárskej komory. „Povolenie im môže byť odobraté vtedy, keď Slovenská lekárska komora odoberie lekárovi licenciu," povedala hovorkyňa žilinskej župy Lenka Záteková.

Na podvody si poisťovací agenti vyberali viaceré komerčné poisťovne. „Uvedený prípad sa týka aj nás, podali sme už trestné oznámenie," uviedla hovorkyňa Miriam Fuňová z poisťovne Kooperativa. Viac k prípadu nechceli uviesť vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Podobne reagovala aj Komunálna poisťovňa, Generali Poisťovňa a Union poisťovňa.

„Tento prípad sa nás dotkol len minimálne, z obvinení sa našej poisťovne týkajú tri prípady, pričom na žiadnom z nich sa nepodieľal nikto z našich zamestnancov," povedala hovorkyňa Allianz – Slovenská poisťovňa Lucia Muthová. Lekárov a ich činnosť v tomto regióne už dlhšie sledovali, keďže aj v minulosti mali zachytené podozrivé prípady úrazov, ktoré mali riešiť niektorí z obvinených lekárov. Na vyšetrovaní a odhalení tejto trestnej činnosti spolupracovali s Národnou kriminálnou agentúrou.

Muthová ďalej uviedla, že vo dvoch poistných udalostiach vyplatili v roku 2013 čiastkové plnenie za 1 655 eur, v jednej poistnej udalosti nevyplatili žiadne plnenie. „Odhalená nevyplatená suma na týchto fiktívnych úrazoch predstavuje spolu približne 8 500 eur," dodala.

ČSOB poisťovňa a NN poisťovňa sa k prípadu poistného podvodu odmietli vyjadriť.

V prípade dokázania viny podľa hovorcu Wäldla hrozí obvinenému Tiborovi M. (45) trest odňatia slobody v trvaní 10 až 15 rokov, ostatným obvineným 5 až 12 rokov.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Martin #lekári #úraz #poisťovací podvod