Vysmievaná SNS je zrazu pre pravicu nevesta

Zostavovači budúcej čisto pravicovej "bezficovej" vlády z radov SaS a OĽaNO sa jej pred voľbami iba smiali. Podceňovali ju, označovali za "koaličnú istotu" Smeru.

09.03.2016 12:00
Andrej Danko SNS TB Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko na včerajšej tlačovej besede.
debata (15)

No teraz, ak chcú pri rozdaných povolebných kartách naplniť svoj cieľ, je pre nich zaznávaná SNS onou nevestou, ktorú by veľmi potrebovali na zlepenie svojho prepestrého kabinetu.

A na sobáš z rozumu sa bez škrupúľ chystajú aj s ďalšími stranami, Sieťou či Mostom-Híd, ktorých zatiaľ samozvaný premiér Richard Sulík do 5. marca takisto ponižoval výrokmi o tom, ako sa po ňom s vervou zúčastnia súťaže o najkrajšiu politickú manželku Roberta Fica.

„Je to až tragikomické, ako po volebnom víkende celý rad politických lídrov stratil glanc. Rozhodne však medzi nich nepatrí šéf SNS Andrej Danko. Ak pred voľbami tvrdil, že bude pri zostavovaní koalície jazýčkom na váhach, dnes, keď sa to naplnilo, sa tomu aj primerane správa,“ hodnotí politológ Michal Horský.

Danko včera jednoznačne poprel, že by už nejakým partnerom prisľúbil účasť SNS vo vláde. A zdôraznil, že o tejto možnosti nemieni rokovať so všetkými predsedami parlamentných strán, ale len s tým, ktorý od prezidenta Andreja Kisku získa poverenie na zostavenie kabinetu. Pripustil programové prieniky SNS aj so Smerom, aj s pravicovými stranami. "Ľavica a pravica neexistuje. Slovensko bude potrebovať stabilnú vládu. Do vlády, kde by bolo milión eg, SNS ísť nechce. Nebojíme sa ani predčasných volieb,“ vyhlásil.

Ďalej predseda SNS zopakoval, že jeho strana nikdy neustúpi zo svojich základných hodnôt. Vzápätí jasne definoval, čo pre neho bude témou rokovania, ak by bol vytvorením vlády poverený ktorýkoľvek z možných lídrov. "Smeru sa budeme pýtať na strategické podniky v rukách štátu, obnovenie vlakov InterCity, daňové a odvodové zaťaženie, zrušenie nákupu radarov na ministerstve vnútra a ďalšie otázky,“ povedal. Predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára by sa spýtal na autonómiu školstva či štátne občianstvo. Predsedu SaS Sulíka na jeho postoj k vlaňajšiemu referendu za rodinu či na legalizáciu marihuany. A šéfa OĽaNO Igora Matoviča na to, či mieni naďalej viesť len stranu štyroch ľudí. Jedinou stranou, s ktorou odmieta rokovať, je ĽSNS.

Podľa Horského je momentálne Danko jediný, ktorý koná, ako sa od lídra očakáva. „Dankovo správanie ostro kontrastuje napríklad s nedôstojným vajataním neúspešného gazdu pravice, šéfa Siete Radoslava Procházku, ktorý v snehobielej košeli symbolizujúcej nevinnosť vychádza stále viac na posmech,“ uvažuje Horský. Podobne čudne sa podľa neho správajú aj „takzvaný designovaný premiér a vicepremiér“ Sulík a Matovič, keď si myslia, že za urážkami, ktorými v predvolebnom súboji počastovali svojich súčasných partnerov do diskusie o zložení vlády, stačí prosto „urobiť hrubú čiaru“.

Fico, pokračuje Horský, zase namiesto toho, aby zvažoval, kto zodpovedá za katastrofálne chyby Smeru v kampani vrátane „nezmyselného duelu s údajným daňovým podvodníkom“, presviedča verejnosť, že má jasný plán na zostavenie vlády – hoci mu ešte „áno“ nepovedala žiadna z relevantných strán. Ako najrozporuplnejšiu vidí rolu Bugára, keďže možné koaličné zostavy „visia na šnúrke jeho gatí“ a sotva to dokáže vysvetliť svojej slovensko-maďarskej voličskej klientele. A priam hanebne vystupuje podľa neho šéf po novom už neparlamentného KDH Ján Figeľ, ktorý sa rozhodol ponúknuť funkciu až 19. marca, zrejme snívajúc, že porazenecké nálady v hnutí sa dovtedy zmenia na víťazné.

„Žiaľ, tomuto divadlu sa teraz prizerá občan a je z toho nepochybne mimoriadne znechutený. Jediní, ktorí sa smejú, ba veria, že sa čoskoro budú smiať ešte viac, sú páni Kotleba a Kollár,“ uzatvára Horský.

Čo na Danka povedali

pred voľbami…
  • Igor Matovič (OĽaNO): Jeho názor ma absolútne nezaujíma.
  • Béla Bugár (Most-Híd): Zo skúseností z prvej Ficovej vlády vieme, čoho sú národniari schopní. Predsedu síce majú nového, no pozrite sa na kandidátku a ľudí v pozadí.
  • Radoslav Procházka (Sieť): Aktivity SNS nesledujem, akurát už rok vídam ich predsedu na bilbordoch po celom Slovensku… Hodnoty našich predkov sú nám blízke, nepotrebujeme si brať tam, kde už dávno nič nie je.
… a po voľbách
  • Richard Sulík (SaS): Rozumiem postupu pána Danka, je to v poriadku… Som pripravený robiť kompromisy a ak bude vôľa aj u ostatných, vláda vznikne a bude stabilná.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nevesta #pravicové strany #zostavenie vlády