Prieskum: Slováci sa obávajú migrantov, v krajine ich nechcú

Väčšina Slovákov sa obáva príchodu migrantov do krajiny a nechce, aby žiadatelia o azyl získali na Slovenku trvalý pobyt. Vyplýva to z prieskumu Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka.

10.03.2016 17:10
debata (93)

Šesť z desiatich respondentov sa v prieskume tiež vyslovilo za to, aby Európska únia prijala len tých utečencov, ktorí svoju vlasť opustili kvôli vojnovému konfliktu.

Migračná vlna, ktorej v súčasnosti v EÚ čelí hlavne Grécko, priamo Slovensko nezasiahla. V krajine vlani požiadalo o azyl 330 osôb, teda najmenej ľudí od roku 1994.

„Až 76,5 percenta všetkých respondentov sa obáva toho, že utečenci nie sú schopní rešpektovať slovenské tradície a normy. Sami Slováci by neboli ochotní prijať niektoré zvyky migrantov, ktoré by azylanti na Slovensko priniesli,“ uviedol odborný asistent na univerzite Marcel Lincényi.

Tri štvrtiny oslovených vyslovili obavy z nárastu kriminality po prípadnom príchode utečencov do krajiny a len 7,6 percenta z nich uviedlo, že migranti môžu byť pre Slovensko prínosom.

Podľa sondáže by takmer polovica oslovených nezamestnala utečenca vo svojej firme. Takmer deväť z desiatich oslovených odpovedalo, že si neželá, aby v ich meste vyrástla mešita.

Migračné kríza bola na Slovensku jednou z hlavných tém kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v krajine konali minulý víkend. Najmä premiér a predseda vládnych sociálnych demokratov Robert Fico čelil kritike napríklad za svoje vyjadrenia o potrebe zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.

Ficova vláda sa vlani tiež postavila proti kvótam za prerozdeľovanie utečencov v EÚ a toto rozhodnutie väčšiny štátov európskej dvadsaťosmičky napadla na súde EÚ. Utečenecké kvóty odmietli aj ďalšie slovenské strany vrátane liberálnej strany Sloboda a solidarita, ktorá po Smere získala vo voľbách druhý najväčší počet hlasov.

V spomínanom prieskume až 81,9 percenta respondentov označilo za nesprávne, aby EÚ prikazovala členským štátom povinné utečenecké kvóty. Viac ako tri štvrtiny Slovákov si myslia, že povinné kvóty nepomôžu vyriešiť problémy s migráciou.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #voľby #Slovensko #Robert Fico #utečenecká kríza #povinné kvóty #Trenčianska univerzita