Bugár a Procházka budú pokračovať v rokovaniach so Smerom

Predseda vlády a predseda strany Smer Robert Fico v nedeľu rokoval na Úrade vlády SR s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom a predsedom strany Sieť Radoslavom Procházkom.

13.03.2016 11:26 , aktualizované: 20:11
Bugár, Fico, Foto: ,
Predseda strany Most-Híd a predseda strany Smer Robert Fico po spoločnom rokovaní.
debata (1505)

„Všetky tri strany prejavili záujem pokračovať v rokovaní o vytvorení stabilnej vlády,“ oznámil Fico. Ten na spoločnej tlačovej konferencii s Bugárom zdôraznil, že v prvom rade sa bude rokovať o programových prioritách, ktoré budú súčasťou programového vyhlásenia vlády. Bugár podčiarkol, že pri rokovaní nenašli žiaden bod z priorít, pre ktorý by nemohli pokračovať v rokovaniach. Obaja zdôraznili, že neriešili žiadne personálne otázky. „Nepadli žiadne mená, rezorty, čísla,“ vyhlásil Fico.

***Robert Fico a Béla Bugár na rokovaní nenašli rozdiely, ktoré by im bránili v ďalšej diskusii.*** Na Úrade vlády sa zišla trojčlenná delegácia Mostu a delegácia Smeru. Obe delegácie prejavili záujem na vytvorení stabilnej vlády. “Obidve strany prejavili záujem pokračovať v rokovaniach. Dohodli sme sa na postupe, že najprv chceme vyrokovať priority, ktoré budú súčasťou programového vyhlásenia,” povedal premiér. Potom bude nasledovať úprava pomerov vo vláde a v parlamente. V pondelok bude pokračovať rokovanie trojčlenných delegácií o 13:00, mali by sa ho zúčastniť aj ďalšie strany.Podľa Bélu Bugára prišiel Most na rokovanie s konkrétnymi prioritami strany. Odovzdali Robertovi Ficovi materiál v ktorom sú napríklad ich požiadavky na protikorupčné opatrenia, ciele európskej politiky, či menšinové záujmy. “Nenašli sme bod, ktorý by hovoril, že nemôžeme pokračovať ďalej”.Laura Kellöová, Matúš Jaco - RTVS a Andrea Púčiková

Posted by Správy RTVS on Sunday, March 13, 2016

Premiér verí, že v rozumnom čase vznikne dohoda o prioritách programového vyhlásenia vlády. V pondelok sa opäť stretnú, pričom na stretnutí by mali byť aj ďalší zástupcovia strán zúčastnených na rokovaniach o prípadnej budúcej vláde. Bugár uviedol, že prioritami ich strany sú protikorupčné opatrenia, majú aj regionálne a menšinové priority a predstavili aj ich pohľad na európsku politiku. Materiál s týmito prioritami odovzdali Smeru na rokovaní.

Predseda Smeru uviedol, že majú záujem vytvoriť stabilnú vládu. „Slovensko si nemôže dovoliť chaos a prehlbovanie prvkov, ktoré do určitej miery deformujú politický systém,“ zdôraznil. „Do zostavenia stabilnej vlády chcem dať všetky skúsenosti a chcem sa pritom oprieť aj o mimoriadne skúsených politikov, akým je aj Béla Bugár,“ dodal.

Predseda Siete Radoslav Procházka s predsedom... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Procházka, Fico Predseda Siete Radoslav Procházka s predsedom Smeru Robertom Ficom.

Predsedovia Smeru a Siete pri spoločnom rokovaní o prípadnom zostavení vlády nenašli prioritu alebo otázku, ktorá by ich rozdeľovala natoľko, že by neboli schopní pokračovať v ďalších rokovaniach. Po stretnutí so šéfom Siete Procházkom to vyhlásil Fico.

Na úrade vlády sa tak v pondelok stretnú delegácie Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete. Stretnutie týchto štyroch strán podľa Fica ukáže, ako budú postupovať ďalej pri kreovaní nového kabinetu. "Neriešili sme žiadne personálne otázky, ale programové priority. Nevidíme zásadnú prekážku v pokračovaní rokovaní,“ uzavrel premiér.

Procházka poznamenal, že strana rokuje o tom, či jej prípadná účasť vo vláde bude pokračovaním plánu Siete na zlepšenie služieb štátu občanom. Okrem priorít, ktoré strana schválila minulý týždeň, Procházka zopakoval, že Sieť bude požadovať účasť opozície na kontrole moci, a to nielen v zdravotníctve, a posilnenie vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila.

„Rozhodnutie predsedníctva bolo prijaté jednomyseľne všetkými prítomnými. Nemám v tejto chvíli dôvod špekulovať nad inými aspektmi vývoja,“ komentoval Procházka otázku, či sa nebojí odchodov poslancov Siete potom, čo začal rokovať so Smerom. Predsedníctvo účasť Siete so Smerom na rokovaniach jednomyseľne schválilo, chýbali Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková. Beblavý sa už skôr vyjadril, že ak Sieť pôjde do koalície so Smerom, zo strany vystúpi. „Nemám najmenší dôvod myslieť si, že by Sieť nemala poslanecký klub,“ konštatoval Procházka. Sieť v parlamente získala desať poslaneckých mandátov, na fungovanie klubu ich musí mať minimálne osem.

Po Beblavom hrozí odchodom zo Siete aj Macháčková

Novozvolená poslankyňa NR SR Katarína Macháčková vystúpi zo strany Sieť, ak tá vstúpi do vládnej koalície so Smerom. Ako napísala Macháčková na sociálnej sieti, poslanecký mandát si ponechá. „Vo svojom živote som sa vždy snažila byť principiálna vo veciach, ktoré si principiálnosť vyžadujú. Pred voľbami som sľubovala našim voličom zmenu a jednoznačne som sa vyjadrovala, že do vlády so Smerom nepôjdeme. Tento svoj sľub dodržím a v prípade, ak taká situácia nastane, vzdám sa členstva v Sieti,“ uviedla Macháčková s tým, že zostane poslankyňou NR SR a bude naďalej zastupovať svojich voličov, bez ohľadu na svoj osobný komfort, ktorý by si účasťou v tejto koalícii zabezpečila. Macháčková zároveň tvrdí, že už počas predvolebnej kampane a aj teraz útoky a tlaky na jej osobu a rodinu pokračujú.

V stredu sa funkcie podpredsedu strany Sieť vzdal Miroslav Beblavý. „Dôvodom je vážne narušenie mojej dôvery v predsedu strany Radoslava Procházku,“ napísal Beblavý. Zároveň avizoval, že prehodnotí svoje rozhodnutie zostať v Sieti, ak tá pôjde do vlády so Smerom.

Predsedníctvo Siete ešte skôr v nedeľu prijalo uznesenie, že strana je pripravená rokovať so Smerom, ak dostane pozvánku. Informoval o tom prvý podpredseda Siete Andrej Hrnčiar.

Po sobotňajšom sneme SNS, na ktorom národniari odmietli spoluprácu s pravicovými stranami pod vedením lídra SaS Richarda Sulíka, predsedníctvo Siete prijalo uznesenie, podľa ktorého Slovensko má len dve možnosti – vládu opierajúcu sa o pevnú väčšinu v parlamente alebo úradnícky kabinet.

„Na posúdenie, ktorá z týchto dvoch možností je pre Slovensko užitočnejšia, potrebuje vedenie Siete oficiálne stretnutie s vedením strany Smer, Most-Híd a SNS,“ uviedol po rokovaní predsedníctva Hrnčiar.

Hrnčiar zdôraznil, že Sieť zatiaľ rozhodla len o rokovaniach so Smerom, Mostom-Híd a SNS a nie o tom, že by do takejto koalície išla. Všetko podľa neho bude závisieť od stretnutí a konečné slovo budú mať stranícke orgány.

Predsedníctva sa nezúčastnili Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková.

***"Bola normálne otvorená diskusia a rozhodli sme sa, že ideme rokovať."***Povedal po stretnutí predsedníctva Siete prvý podpredseda strany, Andrej Hrnčiar. Radoslav Procházka pred novinárov neprišiel. "Interne sme sa dohodli, že budem informovať ja," povedal Hrnčiar.K už existujúcim podmienkam Siete na rokovanie dnes strana pridala ďalšie dve, "protikorupčného charakteru". Katarína Macháčková dnes na rokovaní predsedníctva nebola, "nemohla prísť," povedal Hrnčiar. Igor Janckulík na zasadnutí bol a hlasoval za uznesenie. "Nehovorili sme o vláde so Smerom, hovorili sme o tom, že na základe situácie, ktorá nastala včera a dnes, sme otvorení rokovaniam so Smerom," povedal Hrnčiar. A dodal, že ak strany nájdu programové prieniky, potom zasadne poslanecký klub a predsedníctvo a budú rokovať ďalej.Matúš Jaco a Zolo Rácz

Posted by Správy RTVS on Sunday, March 13, 2016

Hrnčiar ešte pre rokovaním predsedníctva Siete v diskusii televízie Markíza povedal, že osobne je za to, aby Sieť začala rokovanie so Smerom. Podľa neho nie sú riešením predčasné voľby.

Predseda Smeru Fico má poverenie na zostavenie vlády ešte do piatku. "Uvedomujeme si, že programové prieniky budú vyžadovať dlhú diskusiu, aby sme našli niečo, čo bude funkčné,“ uviedol Fico. Ako ďalej dodal, s predsedom SNS Andrejom Dankom už mal krátku diskusiu, v ktorej nenarazili na nejaké neprekonateľné prekážky. „Ak hovorí SNS o strategických podnikoch, tak my sme odkúpili Transpetrol naspäť do rúk štátu, získali sme matku SPP a ďalšie veci.“ Dohodnúť by sa vraj vedeli aj so Sieťou. "Počul som vyjadrenia, ktoré dala strana Sieť v médiách, akési programové podmienky. Nevidíme tam nič, čo by nás nejako vyrušovalo a vieme sa o tom rozprávať,„ hovoril v diskusnej relácii.

Sulík: Spolupráca so Smerom bude pre Most-Híd a Sieť zničujúca

Spolupráca so Smerom bude pre Most-Híd a Sieť zničujúca, tak ako aj by bola pre nás a OĽaNO, povedal predseda SaS Richard Sulík.

Sulík v debate v televízii Markíza vytiahol prieskum, podľa ktorého až 81 percent voličov Mostu-Híd nechce vládu so Smerom. „Takisto až 89 percent našich voličov nechce, aby sme šli do vlady so Smerom, takže tento kompromis neprichádza do úvahy,„ reagoval na to, či zvažuje rokovania so Smerom.

„Voličom sme dali sľub, že nepôjdeme so Smerom do vlády, lebo majú inú ideológiu a veľké množstvo korupčných káuz. Nevidím dôvod na zmenu názoru.“ Ako dodal, ak Fico zostaví vládu, SaS jej bude tvrdou a razantnou opozíciou.

Sulík zároveň vyzýval Bugára a Hrnčiara, aby s ním išli rokovať, aby si nepochovali strany, tým, že pôjdu do vlády so Smerom. „Nehovorím, že to budú štyri roky, ak budu len dva, ale budú to dva roky bez Smeru,“ povedal na možnú vládu Smeru so Sieťou a Mostom-Híd.

„Vyzývam vás, sadnime si, vieme dať dokopy 72 hlasov. Ak budeme jednotní, možno pán Danko prehodnotí svoj postoj,“ presviedčal Bugára a Hrnčiara na rokovania. Sulík sa zároveň obrátil aj na Danka s výzvou, nech sa nebojí obrátiť na SaS, ak by sa nedohodol so Smerom.

Podľa Bugára je psou povinnosťou každého politika zabrániť predčasným voľbám. Most-Híd podľa jeho slov v prospech zostavenia pravicovej vlády urobil kompromisov dosť – či už ide o postoj k SNS, OĽaNO alebo odmietnutie rokovaní s Ficom. Situácia sa po rozhodnutí SNS podľa Bugára zmenila, keďže národniari odmietli spoluprácu s pravicou pod vedením Sulíka. „Vyzývam SaS, aby pristúpila ku kompromisom. Prečo by mal ustupovať len Most-Híd? Poctivé je si priznať, že máme len 72 hlasov,“ reagoval na Sulíka.

Most-Híd bude pri rokovaniach so Smeroch presadzovať svoje priority ako protikorupčný program, rozvoj regiónov a ďalšie, aby sa zmenila situácia na Slovensku. Až na základe rokovaní so Smerom sa ukáže, či nový kabinet vznikne alebo nie.

„Zrady spôsobujú, že sa k moci dostávajú extrémisti,“ povedal predseda OĽaNO-NOVA Matovič na rozhodnutie Most-Híd, že je ochotný rokovať so Smerom. „Pán Matovič, ak sa tu niekto krúti, tak ste to vy,“ reagoval naňho Bugár. Podľa neho by s útokmi Matoviča pravicová vláda nemohla fungovať. „Ja tvrdím, že predčasné voľby napomôžu extrémistom,“ povedal Bugár.

„SNS si dala na kandidátku fašistov, my máme na kandidátke ľudí so životnými príbehmi,“ reagoval Matovič na Danka, ktorý predtým povedal, že OĽaNO nemá štruktúry. Matovič ľudí s príbehmi podľa Danka využil na získanie moci.

„Pre mňa je menší problém, aby tu nenastala deštrukcia systému, ale vidím menší problém v tom, že Most-Híd je štandartná strana,“ odpovedal Danko na otázku, či vidí väčší problém v OĽaNO ako v Most-Híd.

„Myslím si, že Slovensko teraz zažíva krútenie hadov pred kamerami, ktoré už bolo dohodnuté v nedeľu na úrade vlády,“ obvinil Matovič Procházku, že sa počas stretnutia s podpredsedom Smeru Robertom Kaliňákom už dohodli na zostavení vlády.

Smer je podľa Kaliňáka pripravený robiť kompromisy

Kaliňák konštatoval, že spôsob, akým sa vláda zostavuje, nebol vopred dohodnutý s inými stranami, ako sa to snaží prezentovať Matovič. Smer je podľa neho pripravený robiť kompromisy pri diskusiách o zostavovaní kabinetu. Kompromisy vraj musia smerovať k tomu, aby každá strana novej vlády mohla presadzovať svoj program pre uspokojenie svojich voličov. Otázka dnes nestojí tak, čo bude so stranami, ale čo bude so Slovenskom. Kaliňák na margo neformálneho stretnutia s Procházkom konštatoval, že o vláde nediskutovali a podobne sa v minulosti stretol aj s Matovičom, Danielom Lipšicom či Sulíkom.

V diskusii sa riešili aj fotografie predsedu Sme rodina Borisa Kollára s mafiánmi. Kollár povedal, že sa pozná so šéfom mafiánskej skupiny Ondrejčákom, ale určite nie sú kamaráti. Kollár všetkých vyzval, aby rešpektovali, že mu ľudia vo voľbách dali mandát, podobne ako by mali rešpektovať 200 tisíc voličov, ktorí volili ĽSNS.

Milan Uhrík z ĽSNS vidí tie isté tváre a tie isté hádky stále dokola. Činy kandidáta na poslanca ĽSNS Andreja Medveckého, ktorý čelí obžalovaniu z ublíženia na zdraví, Uhrík bližšie nekomentoval, podľa neho platí prezumpcia neviny, vo vyšetrovaní Medveckého je podľa Uhríka viacero nejasností a chýb. Postoje Milana Mazureka, ktorý by mal Medveckého nahradiť v parlamente a na sociálnych sieťach okrem iného označil holokaust a smrť šiestich miliónov Židov počas druhej svetovej vojny za rozprávku, Uhrík vníma neutrálne, Slovensko má slobodu prejavu, každý môže slobodne vyhodnotiť udalosti a spraviť si na ne vlastný názor, ak neporuší hranice slobody prejavu.

Voliči dokážu podľa Danka pochopiť spojenie so Smerom a Most-Híd

Volič SNS podľa jej predsedu Danka dokáže pochopiť prípadné spojenie so stranami Smer a Most-Híd. „Môj volič nepochopí spájanie so stranou, ktorá patrí do minulého storočia a hovorí o xenofóbii a rasizme. Môj volič menej pochopí spájanie so stranami, ktoré vznikli zo dňa na deň a nemajú štruktúry. Môj volič ťažko pochopí politickú stranu, kde by sme sa bavili o LGBTI a ďalších veciach. Potom možno prichádza problém sociálnych a socialistických vzťahov a vzťahov k maďarským stranám. Problém spolupráce so Smerom a Most-Híd je na úrovni najmenej rozporuplnej,“ analyzoval Danko v diskusnej relácii TA3 V politike prípadnú spoluprácu so stranami Smer a Most Híd.

Šéf národniarov Danko hovorí, že síce zatiaľ nemal možnosť s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom debatovať, ale aj tak bol by zrejme adeptom na debatu pri druhom kole zostavovania vlády, ak by sa ich SNS zúčastnila. „Dnes ten maďarsko-slovenský problém pri deštrukcii, fašizácii, pri nečinnosti štátu a iných veciach je problém, ktorý asi Slovákov najmenej trápi. Slovákov aj Maďarov trápi najviac chudoba a nad tým sa treba zamyslieť,“ hovorí Danko.

Predseda SNS však prízvukuje, že sú ešte veci, ktoré si SNS musí s Mostom-Híd vyjasniť a ide konkrétne o veci z hľadiska ochrany Slovákov na južných územiach. O vzťahu s Bugárom zatiaľ Danko veľmi nehovorí, priznáva, že zatiaľ nemali veľa príležitostí sa porozprávať. „Je to však politik, ktorý je na politickej scéne dlho, má svoje postoje a názory, no nie je to typ, ktorý by nevedel nájsť kompromis,“ domnieva sa Danko.

Danko v diskusnej relácii opätovne pripomenul, že ak sa nepodarí zostaviť vládu v prvom kole Robertovi Ficovi, ktorý dostal poverenie od prezidenta, trval by na zostavení úradníckej vlády. „Mám mandát na preskočenie kola z hľadiska zostavenia vlády, lebo je to strata času… Išli by sme rovno do prezidentskej kancelárie a žiadali by sme vládu odborníkov,“ hovorí Danko o prípadných ďalších krokoch, ak by sa Ficovi vládu do piatku zostaviť nepodarilo.

Podľa Danka totiž len strany Smer a SNS dnes vedia garantovať nejakú stabilitu z hľadiska svojich poslaneckých klubov. Šéf národniarov si myslí, že pri úradníckej vláde by sa možno podarilo to ľavo-pravé spektrum názorov skĺbiť do nejakého funkčného celku. „Možno to ľavopravé spektrum vyskladať aj v tejto prvej časti rokovaní, pretože sa to už dnes zužuje na strany, ktoré majú naozaj funkčné poslanecké kluby,“ uviedol Danko s tým, že odmieta hrať hru, ktorá sa podsúva národu – teda kto s kým, či ľavica alebo pravica.

Podľa Danka by sa nemalo hovoriť o ľavicovej a pravicovej vláde, ten rozdiel sa už dnes stiera. „Dnes nie je ľavicová a pravicová politika. Je len jedna politika, politika záujmu o voliča, o funkčnosti štátu,“ tvrdí Danko. Ako dodáva, pri rokovaniach so Smerom však nemieni ustúpiť z požiadaviek ako je odbremenenie živnostenského stavu, dôležitý je tiež podľa neho boj s korupciou a trvať bude aj na zmene zákona o politických stranách. „Nie sme ešte tak ďaleko v rokovaniach, pretože neviete, kto si sadne za stôl a prijme pozvanie,“ dodáva Danko s tým, že ide o to, aby spolupracovali štandardné strany, ktoré nájdu kompromis.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #Andrej Danko