Most-Híd a SMK za jedným stolom

Opäť spolu po takmer siedmich rokoch? Strany zamerané na maďarských voličov nachádzajú spoločnú reč. Neformálne stretnutie o spolupráci SMK a Mostu-Híd má byť v pondelok. Hovoriť budú o budúcnosti a víziách, spájať sa však neplánujú. Rokovanie inicioval Most-Híd.

13.03.2016 15:00
Csáky, Bugár Foto: ,
SMK sa v roku 2009 rozštiepila. Odchod zo strany po sporoch s vtedajším predsedom Pálom Csákym oznámil jej bývalý líder Béla Bugár. Ten si následne založil novú stranu Most- Híd. Pál Csáky (vľavo) a Béla Bugár na archívnej snímke z roku 2005.
debata (32)

„Stretnutie sme iniciovali na základe nášho predvolebného vyjadrenia o tom, že po voľbách si nájdeme čas a priestor stretnúť sa aj so stranou SMK,“ povedal hovorca Mostu-Híd Matej Kováč. Ako ďalej dodal, je to štandardný postup v prípade dvoch pravicových strán na Slovensku.

László Szigeti, ktorý dočasne vedie SMK, pozvanie prijal. Od strán, medzi ktorými roky nefungovala takmer žiadna komunikácia, ide o prvý krok k tomu, aby si k sebe našli cestu. Čo konkrétne bude predmetom rokovania, vraj v pozvánke uvedené nebolo.

„Témy neboli jednoznačné, ale zrejme budeme hovoriť o výsledkoch parlamentných volieb, o výsledkoch oboch strán, o tom, prečo bola taká nízka účasť na juhu Slovenska a ako by sa to dalo zlepšiť, aby v parlamente nebolo len sedem zástupcov z juhu územia a Maďarov na Slovensku,“ povedal pre Pravdu Szigeti. Zároveň dodal, že rozhovory sa budú týkať aj toho, ako obe strany vnímajú skutočnosť, že sa do parlamentu dostali xenofóbne neštandardné politické strany.

Tieto voľby neskončili úspešne ani pre jednu z týchto dvoch strán. SMK získala len 4,04 percenta, Most-Híd 6,5 percenta, čakal však viac.

Podľa politológa Michala Horského je to jedno z prvých mála logických stretnutí politických strán, ktoré sú výsledkom volieb. Snaha o spoločné diskusie naznačuje, že obe strany si uvedomujú, čo by im prípadná spolupráca priniesla.

„Užšou spoluprácou prípadne aj predvolebnou koalíciou môžu prispieť sebe, svojej členskej základni, maďarskej menšine a celej republike. Celkom iste by im spolupráca zdvihla percentá do výšky, že by prekročili sedempercentnú hranicu potrebnú pre koalíciu,“ myslí si Horský. Zároveň pripomína, že obe strany boli posledné roky na seba alergické, a preto je spoločné rokovanie dobrým krokom, ktorý by do predčasných parlamentných volieb mohol priniesť viacero možností spolupráce.

Ak bude pondelkové stretnutie úspešné, Szigeti nevylučuje, že budú nasledovať aj ďalšie. „Medzi stranami, kde viazla komunikácia niekoľko rokov, je veľmi ťažké hneď očakávať svetoborné výsledky a hovoriť o konkrétnych krokoch,“ hovorí Szigeti. Potvrdil, že zo strany SMK je vôľa pokračovať v takýchto rokovaniach.

Konfliktná situácia medzi oboma stranami je od roku 2009. V tom čase sa opozičná Strana maďarskej koalície necelý deň po voľbách do Európskeho parlamentu (6. jún 2009) rozštiepila. Odchod zo strany po sporoch s vtedajším predsedom Pálom Csákym oznámil jej bývalý líder Béla Bugár. Ten si následne založil novú stranu Most- Híd.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #SMK