Hlina: KDH sa musí spamätať, inak ho vytesnia 'hnedí'

Po vypadnutí z parlamentu sa KDH chce pokúsiť o nový reštart. Začať by sa mal výmenou súčasného vedenia za nové. Medzi kandidátmi na budúceho predsedu sa objavuje aj meno Alojza Hlinu. Ako povedal Pravde, zmenil by najmä imidž strany, zo skostnatenej katolíckej na modernú konzervatívnu.

13.03.2016 16:00
Alojz Hlina Foto: ,
Alojz Hlina.
debata (101)

Ašpirujete na funkciu predsedu KDH? Čakáte, že vás oslovia?
Oslovený som už bol, dokonca ešte pred voľbami. KDH však dnes nie je luxusná výletná loď, ale deravá rybárska bárka, kormidlovať ju nie je ktoviečo. Dal by som sa na to iba vtedy, ak získam dôveru ľudí, s ktorými by som dokázal postaviť modernú konzervatívnu stredopravú stranu. Slovensko si stranu umierneného konzervativizmu zaslúži a koncept katolíckej strany tu jednoducho zlyhal. Navyše, zdôrazňujem, pokiaľ ten vyprázdnený priestor nevyplníme akýmsi konzervatívnym štandardom, okamžite ho zaberie hnedý „kotlebovský“ konzervativizmus.

Ján Figeľ, ešte stále šéf hnutia, plánuje však údajne na predsednícky post presadzovať Natašu Žembovú. Od neho teda zrejme tá ponuka pre vás neprišla.
Nie, neprišla. Uvádzať však menovite, kto ma oslovil, by som momentálne považoval za nekorektné. S Jánom Figeľom som po voľbách komunikoval, veci sme si vydiskutovali, vážim si ho, je to slušný človek. Povedzme si však pravdu, dnes môže byť skôr kontraproduktívne, ak on na niekoho ukáže ako na svojho nástupcu. Voči pani Žembovej osobne takisto nič nemám, no v jednom rozhovore sa vyjadrila, že je „ceruzkou v rukách Boha“. Takéto vyjadrenia mi prekážajú. Viera je intímna záležitosť, kto má vieru, má aj dar, treba sa tomu tešiť, ale netreba ťahať suseda za rukáv, aj ty ver!

V súvislosti s kandidátmi sa spomína aj europoslankyňa Anna Záborská.
Pri všetkej úcte k obom dámam, pri oživovaní KDH si dnes nemožno obliecť krásne plesové šaty, ale skôr gumáky a pripraviť sa na tvrdú prácu.

Aký je váš pohľad na moderný konzervativizmus?
Je to o forme a o obsahu. Svojím obsahom konzervativizmus v ľuďoch často asociuje čosi zastarané, dokonca spiatočnícke. Čo takým vôbec nemusí byť, keď vlastne hovoríme o prezentácii osvedčených a časom preverených hodnôt a štandardov, ktoré spoločnosť uznala za funkčné. A čo sa týka formy, konzervatívci sa môžu prezentovať aj dynamickejšie, atraktívnejšie, ako to robia liberáli, keďže ich hodnoty stoja na pevnejšej báze, silnejších koreňoch. Práve tá dynamika, tvorivosť, schopnosť poukázať na problém, otvoriť ho a, nedajbože, aj ponúknuť riešenie – toto mi v našej konzervatívnej politike dlhodobo chýbalo.

To je teda vaša cesta? Zamurovať vchod do pobočky nebankovky? Alebo si sadnúť na megabord nad cestou?
Nuž, ak by som sa stal predsedom, murovanie by som rozhodne prenechal našim mládežníkom. No podotýkam, že muroval som až potom, keď som využil absolútne všetky možné prostriedky parlamentnej demokracie. Ako poslanec som predložil päť či šesť návrhov zákona proti úžere, niekoľko hodín som o tejto problematike hovoril v pléne, interpeloval som, inicioval mimoriadnu schôdzu, podal trestné oznámenia. Paradoxom je, že až vďaka tomu murovaniu sa veci konečne pohli. Zákony sa znormálnili a firmy zvyknuté prehadzovať k sebe peniaze našich biednych ľudí veľkými lopatami, zistili, že ich budú musieť vymeniť za malé lopatky.

Dávate kresťanským demokratom šancu vrátiť sa do parlamentu?
To, že KDH teraz leží zranené na zemi, neznamená, že inde spia. Práve naopak. Preto apelujem, strana musí veľmi rýchlo – je to otázka niekoľkých dní – vyslať signál, že žije a mieni sa reformovať. Zatiaľ sa váhy prekláňajú k tomu, že by to malo zmysel. Je tu však znovu tá súvzťažnosť času a priestoru, ak by sa veci zmeškali, priestor by sa zaplnil a nad KDH by zostalo urobiť krížik. Čo by ma strašne mrzelo, úprimne, najmä pre tie desiatky, stovky slušných ľudí, s ktorými som mal tú česť v ňom pracovať a ktorí mu veria. KDH má napríklad svoj historický dlh voči Orave, ktorý je potrebné „zaplatiť“. Orava bola dobrá len na to, aby dodala hlasy, ale o politike KDH rozhodovali ľudia z regiónov, ktoré hlasy nedodali. Bolo by mi nesmierne ľúto, keby sa príbeh KDH skončil pre niečiu neschopnosť operatívne reagovať na realitu.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina