SMK nepôjde na rokovanie s Mostom-Híd kvôli možnej koalícii so SNS

Rokovanie so stranou Most-Híd, ktoré bolo plánované na pondelok, Strana maďarskej komunity (SMK) odkladá. Ako ďalej povedal na tlačovej konferencii v Bratislave predseda republikovej rady SMK László Szigeti, dôvodom je črtajúca sa vládna koalícia, ktorej súčasťou by mohla byť aj Slovenská národná strana (SNS).

14.03.2016 11:19
debata (28)

„Táto skutočnosť nás viedla k zasadnutiu predsedníctva, ktoré sa zišlo v nedeľu večer a uzniesli sme sa na tom, že za daných okolností sa delegácia SMK na dnešnom rokovaní nezúčastní,“ povedal.

Pre SMK je SNS vo vláde problematická, pričom to nie je v súlade s hodnotovou orientáciou strany. „Preto sme sa rozhodli, že požiadame Most-Híd o odloženie rokovania,“ dodal Szigeti s tým, že pre stranu je neprijateľné, keby bol Most-Híd so SNS vo vláde.

SMK po vzniku novej vlády situáciu vyhodnotí, zaujme k nej stanovisko a rozhodne sa, čo ďalej. Minulý týždeň dostala SMK pozvanie od strany Most-Híd na rokovanie, ktoré malo byť dnes, pozvanie strana prijala.

„Vzhľadom na to, že situácia sa zmenila, víkendové udalosti nás viedli k tomu, aby zasadlo predsedníctvo,“ poznamenal predseda republikovej rady SMK. V odpovedi na pozvanie zo strany Most-Híd totiž SMK uviedla, že pre obe strany je účasť SNS vo vláde neprijateľná, pričom neprijateľná je i vonkajšia podpora takej vlády, v ktorej budú národniari“. V sobotu však podľa neho prišlo k takým zmenám, ktoré sú diametrálne odlišné od komunikácie, akú Most-Híd dovtedy viedol.

V nedeľu 13. marca sa totiž predseda strany Most-Híd Béla Bugár stretol s predsedom Smeru Robertom Ficom. Rokovania pokračujú dnes popoludní už aj s predsedom SNS Andrejom Dankom a šéfom Siete Radoslavom Procházkom.

Ako ďalej Szigeti povedal, SMK je presvedčená o tom, že v záujme zjednotenia a spoločného vystupovania a presadzovania spoločnej vôle Maďarov na Slovensku je naďalej potrebná komunikácia so stranou Most-Híd. Stretnutie tak SMK navrhuje odložiť na obdobie po vzniku novej vlády.

Spájanie sa s Mostom však László Szigeti vylúčil. „Pre nás je najdôležitejšie zloženie novej vlády a na základe toho sa rozhodneme, čo budeme robiť ďalej. Našou snahou je viesť dialóg, no všetko závisí od vlády,“ povedal na záver predseda republikovej rady SMK.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #SMK #voľby 2016