Rokovanie o vláde sa skončilo, strany sa zhodli na programových prioritách

Rokovací maratón delegátov strán Smer, SNS, Sieť a Most-Híd sa skončil. Robert Fico, Andrej Danko, Radoslav Procházka a Béla Bugár sa zhodli na programových prioritách budúcej vlády.

14.03.2016 13:02 , aktualizované: 21:36
vlada, rokovanie, fico Foto: ,
Predseda strany Smer informoval, že spolu so stranami SNS, Sieť a Most-Híd pripravili návrh programových priorít budúcej vlády.
debata (1044)

Povolebné dianie sme na Pravda.sk sledovali online:

21.36: „Výsledkom je návrh programových priorít, ktorý je kompletný a ktorý zajtra (utorok) predpoludním musí prejsť cez stranícke orgány,“ povedal Fico. V utorok o 14.00 hod sa delegácie týchto štyroch strán opäť stretnú a budú definitívne rozhodovať o schválení programových priorít a personálnych otázkach. Fico uviedol, že tie na pondelkovom rokovaní nepreberali, ale riešili programové prieniky. „Môžem zopakovať, že sme nenašli také témy, ktoré by nás definitívne rozdeľovali,“ dodal predseda Smeru.

19.50: Strany Smer, SNS, Most-Híd a Sieť chcú uzavrieť všetky programové priority možnej budúcej vlády. Kompletný návrh programových priorít by mali lídri strán podpísať v utorok 15. marca. Informoval o tom šéf tlačového oddelenia úradu vlády Erik Tomáš.

19.45: Ak zostane aj v tomto volebnom období pätnásťčlenný kabinet, Smer by mal v ňom nominovať sedem členov vlády, po troch by mali navrhnúť SNS a Most-Híd a dvoch Sieť. Podľa informácií agentúry Sita trvá Smer na tom, že okrem postu premiéra obsadí aj pozície ministrov vnútra a financií. Na týchto miestach by mali zostať Robert Kaliňák a Peter Kažimír. Smeru by mal pripadnúť aj rezort zahraničia, ktorý by mal viesť súčasný minister Miroslav Lajčák. (Čítajte viac: Smer by vo vláde mal sedem miest, SNS a Most tri a Sieť dve)

17.30: Člen strany Sieť Miroslav Beblavý zmenil na spoluprácu so Smerom-SD názor. Pred parlamentnými voľbami ju nevylučoval. V januári na sociálnej sieti napísal, že Sieť by mala ísť do vlády so Smerom, keď nebude iná možnosť a ak by Smer zmenil správanie. Katarína Macháčková zas v roku 2014 kandidovala na primátorku Prievidze s podporou strany Smer a SNS. Ako povedala pre agentúru Sita, ona vtedy so Smerom a SNS žiadnu koaličnú dohodu ani pred voľbami, ani po voľbách neuzavrela. „Oni nepostavili kandidáta a odporúčali ma voliť. Komunálna politika je o niečom inom. Volili ma aj voliči Smeru,“ konštatovala.

17.00: Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť prerokovali za necelé štyri hodiny na úrade vlády štyri z ôsmich okruhov programových priorít možnej budúcej vlády. Informoval o tom šéf tlačového oddelenia úradu vlády Erik Tomáš. Po skončení rokovania o programových prioritách sa lídri strán postavia pred novinárov, aby ich informovali o záveroch stretnutia.

16.45: Šéf strany Most-Híd Béla Bugár sa listom obrátil na svojich voličov a sympatizantov. „Ani mňa nepotešili výsledky parlamentných volieb," uvádza Bugár s tým, že „otázka dnes nestojí tak, či táto krajina bude mať vládu pravicovú, alebo ľavicovú. Otázka stojí tak, že či dokážeme udržať demokratický systém v tejto krajine," uvádza sa v liste.

16.10: Na Úrade vlády SR pokračujú od 13.00 hod rokovania o zostavovaní novej vlády. Trojčlenné delegácie strán Smer, SNS, Sieť a Most-Híd hovoria najmä o programových prienikoch jednotlivých zoskupení. Pri ekonomických bodoch na stretnutie za zatvorenými dverami prizývajú aj ministra financií Petra Kažimíra, aby vyhodnotil dosah konkrétnych požiadaviek na rozpočet. Pred 18.00 hod by lídri strán mohli rokovanie prerušiť a poskytnúť krátke vyjadrenie.

16.00: Na sociálnych sieťach sa šíri iniciatíva 10 slušných ľudí a tretia vláda nebude. „Smer a SNS majú teraz 64 mandátov a na získanie väčšiny im chýba ešte 12 poslancov. Most-Híd a Sieť majú spoločne 21 mandátov. Ak sa v týchto stranách nájde 10 slušných ľudí, tretia vláda Smeru sa nebude konať,“ uvádza sa vo výzve.

15.30: Zvolený poslanec za stranu Sieť Ivan Rončák na svojom profile na sociálnej sieti okrem iného skonštatoval aj to, že ak Sieť vstúpi do vlády so Smerom, Sieť prestane existovať.

15.00: Rozhovory o zostavovaní novej vlády trvajú dve hodiny, z kuloárov preniká, že sa môžu pretiahnuť až do večera. Na rokovaniach sa zúčastňujú za každú stranu trojčlenné delegácie: Smer zastupuje Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS Andrej Danko, Anton Hrnko a Jaroslav Paška, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa.

14.30: „Je verejným tajomstvom, že Radoslav Procházka je zadlžený po uši. To, čo oficiálne vykázal za predvolebnú kampaň či už prezidentskú alebo parlamentnú, je len zlomok toho, čo v skutočnosti zaplatil. Tieto peniaze mu môže zabezpečiť iba Robert Fico, keď mu bude robiť Radoslav Procházka poskoka vo vláde. Procházka je v pasci a do tejto pasce sa dostal sám,“ povedal na tlačovej konferencii Igor Matovič.

14.22: Ján Budaj, ktorý kandidoval za OĽaNO – NOVA, hovorí, že dnes zápas nečakane pokračuje ďalej a voliči vidia v priamom prenose čírenie pravicovej scény. „Podporujte poslancov, ktorí ostávajú tými, ktorými boli aj pred voľbami,“ vyzval.

14.11: Šéf OĽaNO -NOVA Igor Matovič znovu opakuje, že Smer bol so Sieťou a Mostom-Híd dopredu dohodnutý. Je to podľa neho čistý podvod. „Mali by sme žiadať opakované alebo predčasné voľby,“ hovorí. Vyzýva aj ostatných členov stany Sieť, aby nasledovali príklad Beblavého, Macháčkovej a Petrík a núka im členstvo v strane. (Viac v článku „Mali by sme žiadať predčasné voľby, povedal Matovič“

13.47: Strana Most-Híd bude rokovať so Smerom, SNS a Sieťou o svojich programových prioritách. Podľa informácií z vnútra strany je pre nich ich presadenie nutnou podmienkou pre možnosť vstupu do vlády. Ak by sa to nepodarilo, tak takáto vláda nevznikne. (Čítajte viac: Ak Most-Híd nepresadí programové priority, do vlády nevstúpi.)

Šéf strany Most-Híd Béla Bugár prichádza na... Foto: Robert Hüttner, Pravda
vlada, rokovanie, bugar Šéf strany Most-Híd Béla Bugár prichádza na úrad vlády na druhé kolo rozhovorov o zostavení vlády.

13.42: Katarína Macháčková vidí ešte šancu na vznik pravicovej vlády a riešenie pre ňu je aj úradnícka vláda. V prípade odchodu zo strany bude pôsobiť v parlamente ako nezaradená poslankyňa.

13.32: Miroslav Beblavý vyhlásil, že ak strana Sieť podpíše koaličnú zmluvu, vzdá sa aj s Katarínou Macháčkovou členstva v strane. Zriadil na Facebooku stránku nievmojommene.sk Hovorí, že je preňho záhadou, prečo Radoslav Procházka zahodil svoje meno. (Čítajte viac v osobitnej správe.)

„Je pre mňa stále záhadou, prečo by jeden inteligentný, vzdelaný, pracovitý a v predchádzajúcom období aj úspešný človek zrazu zahodil vo veku 45 rokov celé svoje meno tak, že ho už v očiach verejnosti nikdy neočistí. Neveril som, že by takéto niečo urobil, veľmi ma prekvapil,“ povedal na adresu Radoslava Procházku podpredseda Siete Miroslav Beblavý.

13:20: – Vzhľadom na okolnosti posledných dní a postupy strany Sieť v otázkach, ktoré považujem za principiálne, týmto oficiálne prehlasujem, že pokiaľ sa strana Sieť stane súčasťou vlády strán SMER-SD, SNS a MOST-HÍD, nezotrvám v nej, vyhlásila na svojom facebookovom profile Simona Petrík zo Siete.

13.00: Na úrade vlády SR sa začínajú rozhovory Roberta Fica s lídrami SNS, Mostu-Híd a Siete o zostavení vlády,

Śéf strany Sieť Radoslav Procházka prichádza na... Foto: Robert Hüttner, Pravda
vláda, rokovanie, Procházka Śéf strany Sieť Radoslav Procházka prichádza na rokovania o zostavení vlády.

12.00: Richard Sulík rozhodnutie strán Sieť a Most komentovať nechce. Povedal to na brífingu. Šanca na vznik slušnej pravicovej vlády je podľa neho veľmi nízka. Počká, či vznikne takáto „ľavopravá vláda.“ Rýchlosť tých udalostí podľa neho napovedá, že boli pripravené dohody dopredu a čakalo sa len na snem strany SNS.(Čítajte viac: Šanca na vznik pravicovej vlády je nízka, povedal Sulík.)

11.19: Rokovanie so stranou Most-Híd, ktoré bolo plánované na pondelok, Strana maďarskej komunity odkladá. Ako ďalej povedal na tlačovej konferencii v Bratislave predseda republikovej rady SMK László Szigeti, dôvodom je črtajúca sa vládna koalícia, ktorej súčasťou by mohla byť aj Slovenská národná strana.(Čítajte viac v osobitnej správe.)

10.39: Predseda hnutia OĽaNO – NOVA Igor Matovič v pondelok na svojom facebookovom profile zareagoval na súčasnú politickú situáciu. Tvrdí, že pravdepodobná koalícia Smer, SNS, Most-Híd a Sieť bola vopred dohodnutá. (Čítajte viac v osobitnej správe.)

10.30: Predseda SaS Richard Sulík definitívne nenastúpi ako poslanec do Národnej rady SR. Potvrdil to s tým, že ostane poslancom Európskeho parlamentu. (Čítajte viac v osobitnej správe.)

10.00: Každé, a o to viac všeobecné, voľby oligarchov, eufemisticky veľkopodnikateľov, respektíve tiežpodnikateľov mobilizujú. Ak to ešte nestihli urobiť dodnes, zajtra budú klopať na dvere centrál nových parlamentných strán, píše v povolebnej analýze Brigita Schmögnerová. (Čítajte viac: Kto nám bude vládnuť?)

Čo predchádzalo rokovaniam o vláde

  • Predseda SNS Andrej Danko v sobotu 12.3. po sneme strany oznámil, že ak sa Smeru nepodarí zostaviť vládu, SNS je pripravená uprednostniť vládu odborníkov. Reakciou na rozhodnutie SNS bolo vyhlásenie strany Most-Híd, že je ochotná ísť na rokovanie so Smerom o vzniku vlády.
  • Predsedníctvo strany Sieť v nedeľu 13.3. ohlásilo, že jednomyseľne rozhodlo o účasti na rokovaniach o zostavení vlády so Smerom, na predsedníctve však chýbal podpredseda Siete Miroslav Beblavý a podpredsedníčka Katarína Macháčková.
  • Predseda vlády a predseda strany Smer Robert Fico v nedeľu rokoval na Úrade vlády SR s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom a predsedom strany Sieť Radoslavom Procházkom. Všetky tri strany prejavili záujem pokračovať v rokovaní o vytvorení stabilnej vlády, oznámil Fico.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #Smer #Sieť #zostavenie vlády