Zástupcovia Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete podpísali programové priority

Zástupcovia strán Smer, SNS, Sieť a Most-Híd podpísali programové priority na roky 2016 - 2020, ktoré môžu tvoriť základ programového vyhlásenia vlády. Informovali o tom lídri strán Robert Fico, Andrej Danko, Béla Bugár a Radoslav Procházka.

15.03.2016 11:55 , aktualizované: 21:00
Procházka, Bugár, Danko, Fico Foto: ,
Predseda strany Sieť Radoslav Procházka, predseda strany Most-Híd Béla Bugár, predseda strany SNS Andrej Danko a predseda strany Smer Robert Fico počas tlačovej besedy v rámci druhého dňa rokovaní na Úrade vlády.
debata (1025)

V návrhu programových priorít vlády na roky 2016–2020, na ktorom sa dohodli strany Smer, SNS, Most-Híd a Sieť, je aj jednoznačná kontinuita v proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, prijatie účinného protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje, úsilie presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku s cieľom jeho reálnej účinnosti, vytvorenie podmienok na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi, či zavedenie protikorupčnej doložky pri návrhoch zákonov a profesionalizácia štátnej správy a a vymedzenie politických nominácií. (Prečítajte si všetky programové priority budúcej vlády.)

„Náš postup je štandardný a demokratický,“ povedal Fico na margo špekulácií o tom, že podoba budúcej koalície bola dohodnutá už krátko po voľbách.

Priebeh rokovaní o budúcej vládnej koalícii a ďalšie aktuálne povolebné dianie sme sledovali online:

21.00: Most-Híd i Sieť majú údajne výhrady, aby premiérom zostal Robert Fico. Prekáža im aj osoba ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Obe strany hodlajú svoje výhrady prezentovať s tým, že oni i SNS urobili vážne ústupky spojením sa so Smerom, či Most-Híd s SNS, ale Smer žiaden vážny ústupok neurobil. Preto podľa nich musí dôjsť k výrazným personálnym zmenám na postoch členov vlády za Smer. Tieto výhrady mali strany tlmočiť na večernom rokovaní štvorkoalície­.(Čítajte aj v osobitnej správe.)

20.20: Ako v reakcii na dohodu povedal politológ Ján Baránek, „priority nikdy nemôžu byť garanciou, garanciou môžu byť len stabilní poslanci a úprimná zhoda na tých prioritách. Len my dnes nevieme nakoľko tá zhoda je úprimná. Ide o to, či Smer vyhovel požiadavkám s tým, že sa to užehlí, alebo či to je zo strany Smeru úprimná hra“.

19.11: Dohoda prišla podľa politológa Miroslava Kusého príliš rýchlo. Ako povedal, na papieri vyzerá dohoda veľmi dobre, ale druhá vec bude realita a realizácia dohodnutých bodov. Programové priority nie sú podľa politológa Grigorija Mesežnikova zárukou stabilnej vlády. (Čítajte aj v osobitnej správe.)

17.15: Lídri po krátkom brífingu pokračujú v rokovaní, ale žiadne nové stanovisko by už v utorok poskytnúť nemali. Rokovania budú pokračovať aj v stredu.

17.10: Radoslav Procházka, predseda strany Sieť po rokovaní o programových prioritách povedal: "Pre nás bolo dôležité dospieť k zreteľnému rozdielu v porovnaní s doterajšími vládami. Okrem dvoch vecí, ktoré sú našou vlajkovou loďou – výluka schránkových firiem a osobná zodpovedosť pri práci s verejnými zdrojmi, sme sa usilovali o tri veci: podpora zanedbaných regiónov aj cez podporu investícií v nich a urýchlenú výstavbu cestnej infraštruktúry, predovšetkým rýchlostných ciest, ochrana a rozvoj strednej vrstvy vo vzťahu k zamestnancom aj podnikateľom aj vo vzťahu k finančnej podpore rodičovskej starostlivosti. Pre opozíciu, nech v nej bude ktokoľvek, reálnu účasť na kontrole výkonnej moci, najmä v zdravotníctve. Máme dôvod veriť, že naša prípadná účasť vo vláde národnej dohody prinesie občanom Slovenska úžitok.

17.00: Béla Bugár, predseda Mosta-Híd vo vyhlásení povedal: "Postavili sme sa čelom k zodpovednosti. Zodpovednosti za štát. Aby sme ho zastabilizovali, aby sa v budúcich voľbách nedostali k vačšej sile nesystémové alebo extrémistické sily. Som rád, že sme sa dohodli na programových prioritách, sú tam aj naše. Môžem vyzdvihnúť transatlantickú a európsku orientáciu Slovenska, protischránkový program, odstraňovanie regionálnych rozdielov, ale aj veci, ktoré sme sľúbili menšinám a našim voličom, sa dostali do programových priorít. Vytvorili sme základný predpoklad na to, aby sme mohli úspešne rokovať ďalej.

16.51: Predseda SNS Andrej Danko povedal, že sám bol v očakávaní, „ako dokážame prekonať niektoré veci“. „Postavili sme sa čelom k tej zodpovednosti, ktorú sme dostali vo voľbách. Tá hovorí o tom, aby sme nepripustili predčasné voľby,“ povedal a vymenoval, na čom všetkom sa podarilo zhodnúť. Podaril sa napríklad dosiahnuť kľúčovú zhodu o strategických spoločnostiach štátu a zákaz nepredávania týchto spoločností.

16.40: „Štyria predsedovia politických strán podpísali programové priority na roky 2016 –2020, ktoré môžu tvoriť základ programového vyhlásenia vlády,“ povedal Robert Fico. Sú prienikom programových priorít jednotlivých strán. V prioritách je okrem iných zahrnuté prijatie protischránkového zákona, obmedziť zisk zdravotných poisťovní, zvýšenie verejnej kontroly justície, zavedenie osobnej zodpovednosti sudcov, zníženie daní právnických osôb na 21 percent a zvýšeniu limitu na paušálne výdavky pre živnostníkov, zákaz privatizácie strategických podnikov.

16.34: Výzvu #nievmojommene podpísalo zatiaľ viac ako 16000 ľudí. Ide o členov, voličov a sympatizantov SIETe, ktoré vyzývajú stranu, aby nešla do vlády so Smerom. Informuje o tom Miroslav Beblavý na svojom Facebookovom profile.

14.55: Šéf tlačového oddelenia Úradu vlády SR Erik Tomáš a hovorkyňa predsedu vlády SR Roberta Fica Beatrice Szabóová informujú novinárov o priebehu rokovaní trojčlenných delegácií strán Smer, SNS, Most-Híd a Sieť na Úrade vlády. Erik Tomáš uviedol, že ak sa lídri strán dohodnú na programových prioritách, predstúpia všetci pred novinárov.

Šéf tlačového oddelenia Úradu vlády SR Erik... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
VO¼BY 2016: Rokovania o zostavení vlády Šéf tlačového oddelenia Úradu vlády SR Erik Tomáš a hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

14.30: Šéf strany Sieť Radoslav Procházka prišiel na rokovania na Úrad vlády bočným vchodom, médiám sa vyhýba.

12.53: Predsedníctvo Siete, ktoré rozhodovalo o programových prioritách možnej novej vlády, sa skončilo, predseda strany Radoslav Procházka a podpredseda Andrej Hrnčiar zo straníckej centrály odišli a o záveroch predsedníctva neinformovali. Hovorkyňa Siete Karolína Ducká novinárom už skôr odkázala, že o výsledkoch budú informovať až po rokovaní štyroch strán na úrade vlády.

12.50: Poslanec NR SR a kritik Smeru František Šebej novinárom povedal, že on zo strany Most-Híd a ani z poslaneckého klubu neodíde. „Presvedčilo ma to, že neexistovala žiadna iná možnosť okrem predčasných volieb. Tie by znamenali takmer isto nepopísateľne väčšiu katastrofu,“ uviedol Šebej, podľa ktorého vznik úradníckej vlády je „blbosť“.

12.45: Je to jediný poslanec, ktorý sa takto rozhodol, povedal šéf strany Most-Híd Béla Bugár k rozhodnutiu podpredsedu strany Zsolta Simona nepodporiť koalíciu so Smerom a SNS. Presadili sme do programových priorít 90 percent našich návrhov, tvrdí Bugár.

12.42: „Mrzí nás avizovaný krok pána Simona," píše Most-Híd na svojej oficiálnej stránke na Facebooku.

12.41: Ak by sa parlamentné voľby konali teraz, vyhrala by ich strana Smer so ziskom 30 percent a obsadila by tak 54 poslaneckých kresiel. Na druhom mieste by bola strana SaS s 15,9 percenta (29 mandátov). Prvú trojicu uzatvára SNS s 11,9 percenta a 21 mandátmi. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA. Kotlebova strana ĽSNS by podľa prieskumu vyšla z predčasných volieb posilnená o tri mandáty.(Čítajte viac o prieskume.)

12.33: Väčšina Slovákov dáva po nedávnych parlamentných voľbách prednosť koalícii na čele so súčasnou vládnou stranou Smer, ktorá by podľa nich mala najväčšie šance dovládnuť celé volebné obdobie. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v dňoch 10. až 14. marca pre tlačovú agentúru SITA uskutočnila agentúra Polis Slovakia. (Čítajte viac o prieskume.)

12.23: Verejnosť na Slovensku očakáva predčasné voľby. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA, ktorý robili v dňoch 10. až 14. marca telefonickou formou na vzorke 1 096 respondentov starších ako 18 rokov na území celej SR. (Čítajte viac o prieskume.)

12.02: Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini zobral na vedomie rozhodnutia poslancov Richarda Sulíka a Andreja Medveckého o tom, že sa vzdali poslaneckých kresiel. Sulík zvolený do zákonodarného zboru za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a Medvecký, zvolený za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) doručili písomné rozhodnutia o tom, že sa vzdali mandátu poslanca národnej rady.
Andrej Medvecký a jeho brat Jozef z Tvrdošína sa 10. marca postavili pred Okresný súd v Námestove. Sú obžalovaní z trestných činov ublíženia na zdraví a výtržníctva.

11.55: Zuzana Zimenová, ktorá je prvou poslaneckou náhradníčkou Siete, nebude v parlamente podporovať vládu Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete. Zimenová by v národnej rade pôsobila ako nezaradená poslankyňa. Odborníčka na školstvo nie je členkou Siete, v strane viedla pracovnú skupinu pre vzdelávanie. O svojom postoji informovala stranícke orgány. Z pôvodne desaťčlenného poslaneckého klubu Siete by tak novú vládu podporovalo len šesť poslancov.

11.48: Budúca koalícia by mala po odchode troch poslancov za Sieť a Zsolta Simona v parlamente 81 kresiel.

11.41: Podľa Zsolta Simona je vláda Smeru zlá a spolupráca s SNS neakceptovateľná. Povedal to v telefonickom rozhovore s redaktorom Pravdy. Na otázku, či sa s ním zhodujú aj ďalší členovia predsedníctva Mosta-Híd sa vyjadril, že je svojprávny človek a že hovorí sám za seba. (Čítajte aj v osobitnej správe.)

11.11: Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon na Facebookovom profile oznámil, že nepodporí koalíciu Smeru, SNS , Mosta-Híd a trosiek Siete. Preto ak strana Most-Híd podpíše koaličnú zmluvu a vstúpi do takejto vlády, nevstúpi do poslaneckého klubu Mosta-Híd.

11.20: Šéf Siete Radoslav Procházka napísal svojim spolustraníkom list. „Je pre nás dôležitejšie presadiť náš program alebo zostava, v akej ho budeme presadzovať? Máme dve možnosti a pritom na ani jednu sme neboli pripravení a nepočítali sme s ňou: buď realizovať to, k čomu sme sa zaviazali voličom, ale v zostave, ktorú sme odmietali alebo naopak možnosť odmietnuť realizovať naše záväzky a kandidovať s nimi znovu. Iná možnosť dnes na stole nie je a nie je na ňom z dôvodu rozhodnutia občanov Slovenskej republiky v parlamentných voľbách,“ píše v liste, ktorý zverejnili Aktuality.sk.

11.10: Predsedníctvo Siete začalo dnes rokovať o 10:00, Most-Híd začne o 11:30.

11.00: Kým pri šesťkoalícii so SaS by sa najsilnejšia strana zrejme napriek nesúhlasu OĽaNO, SNS a možno aj Siete snažila presadiť rovnú daň z príjmu, pri koalícii so Smerom to nehrozí, píše" Lenka Buchláková v denníku Pravda ":[http://spravy.pravda.sk/…e-aj-odvody/]v článku o možných prienikoch vlády, o ktorej Smer rokuje s SNS, Mostom-Híd a Sieťou.

Hlavné udalosti sprevádzajúce zostavovanie vlády, 14.3.2016

  • Zástupcovia štyroch strán – Smer-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete – sa v pondelok po viac ako 8-hodinovom rokovaní zhodli na programových prioritách budúcej vlády.
  • Na rokovaní o programových prioritách sa zúčastnil aj minister financií Peter Kažimír.
  • Ak strana Sieť podpíše koaličnú zmluvu so stranou Smer-SD o vytvorení vlády, členstva v strane Sieť sa vzdajú poslanci Miroslav Beblavý, Simona Petrík a Katarína Macháčková.
  • Richard Sulík sa vzdal poslaneckého kresla v NR SR, ostáva europoslancom.
  • Šéf hnutia OĽaNO- NOVA Igor Matovič inicioval petíciu za odchod poslancov za Sieť zo strany.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Smer #koalícia #Sieť #zostavovanie vlády #NS