Politológ Kusý: Konkrétne kroky ukážu, či to Smer myslí vážne

Dohoda o programových prioritách medzi štyrmi stranami (Smer, SNS, Most-Híd a Sieť), ktoré rokujú o vytvorení vládnej koalície, prišla podľa politológa Miroslava Kusého príliš rýchlo.

15.03.2016 19:10
vlada, rokovanie, fico, Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico počas tlačovej besedy po druhom rokovaní na Úrade vlády SR.
debata (38)
Ako povedal, na papieri vyzerá dohoda veľmi dobre, ale druhá vec bude realita a realizácia dohodnutých bodov. „Bol by som opatrný brať takéto vyhlásenia ako bernú mincu,“ povedal. Keby sa dnes dohodnutý program začal skutočne plne realizovať, nová vláda by podľa Kusého mala šancu dokončiť volebné obdobie. Je však presvedčený, že problémy nastanú už pri prvom hlasovaní v parlamente, alebo keď sa budú dohadovať prvé konkrétne ciele, napríklad v poľnohospodár­stve, ktoré je jednou z priorít Mostu-Híd, alebo v boji proti korupcii, čo zas presadzuje Radoslav Procházka.

„Až pri konkrétnych krokoch sa ukáže, nakoľko to aj Smer myslí vážne,“ povedal. V novej koalícii bude totiž podľa Kusého tvoriť jeden väčší blok Smer spoločne so SNS, na druhej strane budú dve menšie zoskupenia Most-Híd a Sieť, ktoré však spoločný blok nevytvoria a ostanú osamotené. „Budú môcť vyskakovať len toľko, koľko im dovolí ich percentuálne zázemie. Smer ich tam teraz potrebuje, ale keď tam už budú, budú pod jeho vládou, nebudú to partneri, ale poskokovia,“ myslí si Miroslav Kusý.

Priority, na ktorých sa v utorok dohodla rodiaca sa vládna koalícia, sú rozdelené do jedenástich oblastí. Prečítajte si všetky programové priority budúcej vlády.

Protikorupčné priority ukážu silu koalície, tvrdí Baránek

Silu rodiacej sa vládnej koalície ukáže realizácia ich protikorupčných priorít v praxi. Ako v reakcii na dohodu povedal politológ Ján Baránek, „priority nikdy nemôžu byť garanciou, garanciou môžu byť len stabilní poslanci a úprimná zhoda na tých prioritách. Len my dnes nevieme nakoľko tá zhoda je úprimná. Ide o to, či Smer vyhovel požiadavkám s tým, že sa to užehlí, alebo či to je zo strany Smeru úprimná hra“. Politológ poukázal na to, že nová koalícia sa zaväzuje presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. „To je niečo, čo doteraz v podstate Smer odmietal a myslím si, že to je jedna z priorít, kde sa veci môžu lámať“. Baránek pripomenul, že na odhlasovanie ústavného zákona treba 90 hlasov poslancov, s čím by však opozícia nemusela mať problém. To, či táto priorita je myslená úprimne, sa podľa Baránka môže prejaviť už pár týždňov po začiatku fungovania vlády, či sa takýto zákon začne pripravovať, v akej podobe pôjde do medzirezortného pripomienkového konania. „Myslím, že toto bude jedna z vecí, kde uvidíme, nakoľko úprimne to myslia.“

Boj s korupciou, ale aj záväzok strán vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi, sú oblasti, kde sa prejaví, nakoľko je snaha úprimná, spresnil politológ. Ján Baránek predpokladá, že „minimálne Sieť, SNS a Most-Híd to myslia s potieraním korupcie úprimne“, no môžu sa dostať do konfliktu so záujmami „rôznych oligarchov a podobne“. Odpovede na tieto otázky prinesie podľa Jána Baránka až ich riešenie. Problémom môže byť aj snaha aplikovať tieto opatrenia, to, do akej miery budú retroaktívne. „Ak má táto koalícia nadobudnúť nejakú vierohodnosť a opodstatnenosť, tak jediné odporúčanie, čo môžem mať, je, aby tvrdo išla po týchto programových bodoch, ktoré si sama stanovila,“ konštatoval ďalej. „Systémové riešenie by nemalo vylučovať aj potrestanie tých, ktorí doteraz nepoctivo zbohatli. A tam môže nastať ten problém,“ doplnil Baránek.

Politológ predpokladá, že Robert Fico nechce riskovať a prezidentovi predloží do piatku návrh členov vlády. Predseda strany Smer dostal poverenie od prezidenta SR Andreja Kisku na zostavenie vlády do piatku 18. marca. Nebude to nová vláda, ale návrh členov vlády, keďže vládu menuje prezident. Robert Fico musí prezidentovi „hlavne predložiť počet poslancov, 76 minimálne, ktorí podporia takúto koaličnú vládu,“ dodal Baránek.

Priority nie sú podľa Mesežnikova zárukou stabilnej vlády

Programové priority nie sú podľa politológa Grigorija Mesežnikova zárukou stabilnej vlády. Ako ďalej povedal, „to, že sa dohodli strany s ťažko zlučiteľnými programami za tri dni, svedčí o mnohom“.

Na otázku, či sú podľa neho priority, na ktorých sa vznikajúca koalícia dohodla zárukou stabilnej vlády na nasledujúce štvorročné volebné obdobie, politológ povedal, že ide o to, ako to v každom z dohodnutých zákonov či opatrení bude následne vyzerať v konkrétnom prevedení alebo v paragrafovom znení. „Teraz je to všetko stále len na papieri, praktická realizácia bude podľa mňa náročná a komplikovaná,“ povedal Mesežnikov. Záujem všetkých strán nie je podľa jeho slov o tom, nakoľko priority presadia, ale viac o tom, aký osud ich čaká v dôsledku pôsobenia v tejto vládnej koalícii s výhľadom na ďalšie voľby.

Podľa Grigorija Mesežnikova je veľmi pravdepodobné, že Robert Fico stihne do piatka 18. marca vládu zostaviť tak, ako sľúbil pri prijatí poverenia od prezidenta Andreja Kisku na zostavenie vlády v stredu 9. marca, keďže už strany oznámili, že sa dohodli na prioritách. „Myslím si, že bolo od začiatku jasné, že Smer bude súhlasiť s tým, čo budú "realisticky“ žiadať koaliční partneri, takže otázka definitívnej dohody je v podstate vyriešená," dodal na záver.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna koalícia #zostavovanie vlády