Komora sestier sa chce podieľať na programovom vyhlásení

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) sa chce podieľať na tvorbe programového vyhlásenia vlády. Ako uviedli v stredu v stanovisku zástupcovia sestier a pôrodných asistentiek, komora oceňuje, že zdravotníctvo je jednou z programových priorít strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť. Zároveň však očakávajú, že možní koaliční partneri do programového vyhlásenia vlády zapracujú aj zlepšenie podmienok pre zdravotníckych pracovníkov.

16.03.2016 10:59
debata (22)

Podľa SKSaPA je pozitívnom, že medzi programové priority v zdravotníctve sa okrem iného dostala kontrola, viditeľný posun v kvalite poskytovania starostlivosti a pri transparentnom nakladaním s verejnými zdrojmi, ale aj zavedenie systému DRG v plnom rozsahu. “Pevne veríme, že nová vláda navrhne také opatrenia, ktorými sa do budúcna zabráni podobným netransparentným zmluvám a rozkrádaniu peňazí v zdravotníctve, aby bolo dostatok finančných zdrojov aj na spravodlivé ohodnotenie zdravotníkov, ktoré by mohlo vyriešiť aj dlhodobý nedostatok sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku,“ konštatovala prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová. Zároveň novej vláde ponúkla odborné kapacity sestier a pôrodných asistentiek na Slovenku pri tvorbe programového vyhlásenia vlády v časti zdravotníctvo.

Člen Prezídia a Rady SKSaPA Milan Laurinc upozorňuje, že podľa štatistík OECD aktuálne na Slovensku chýba 12-tisíc sestier a pôrodných asistentiek, pričom v tomto roku odíde do dôchodku viac ako 1 200 sestier. Problémom je podľa neho taktiež rapídny pokles záujmu mladých ľudí o takéto povolanie, stále sa zvyšujúci priemerný vek sestier, či odchod za prácou do zahraničia. "Pevne dúfame, že nová vláda bude chcieť zlepšiť podmienky pre zdravotníkov, aby tí boli motivovaní starať sa o slovenských pacientov a neodchádzali nám do zahraničia, ako tomu je v súčasnosti,“ dodala Lazorová.

V utorok predstavili možní koaliční partneri priority v jednotlivých oblastiach. V časti zdravotníctva nastala zhoda na tom, že opozícia bude mať zastúpenie v kontrolných orgánoch Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Posun má nastať v kvalite poskytovania zdravotnej starostlivosti a pri transparentnom nakladaní s verejnými zdrojmi. Zisk súkromných poisťovní sa má obmedziť. Zavedený bude DRG systém. Majú sa skrátiť čakacie lehoty na zdravotné a ošetrovateľské výkony. Zavedú sa prehľadné pravidlá pri platbách pacientov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Slovenská komora sestier #programové vyhlásenie vlády