Koalícia rozdelila vládne posty. Kto budú noví ministri?

Zástupcovia strán Smer, SNS, Mosta-Híd a Siete sa dohodli o vôli vytvoriť vládnu koalíciu a o úprave pomerov v NR SR a vláde SR. Smer vo vláde obsadí deväť kresiel, SNS tri, Most-Híd dva a Sieť jedno ministerstvo. Obsah dohody chce predseda strany Smer Robert Fico predložiť prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi v čo najkratšom čase, aby mohol prezident stanoviť termín ustanovujúcej schôdze NR SR.

16.03.2016 13:13 , aktualizované: 20:55
debata (513)

Smer obsadí post premiéra, ktorým by mal byť opäť Robert Fico. Strana tiež obsadí post podpredsedu vlády pre investície. Tento post by mohol obsadiť buď Ľubomír Vážny alebo doterajší minister hospodárstva Vazil Hudák. Ministrom vnútra by mal byť Robert Kaliňák, rezort financií zrejme opäť povedie Peter Kažimír.

Podľa informácií Pravdy ministrom zahraničných vecí by mal byť opäť Miroslav Lajčák. Zmena by mala nastať na poste ministra hospodárstva, ktoré by mal obsadiť Ján Počiatek, ktorý v druhej Ficovej vláde zastával post ministra dopravy.

Zmena by nemala nastať v prípade ministerstva práce a sociálnych vecí, ktoré zrejme znova povedie Ján Richter. Na post ministra kultúry sú známi dvaja kandidáti. Podľa kuloárnych informácii sa rozhoduje medzi súčasným ministrom Marekom Maďaričom a poslancom Janom Podmanickým. Post ministra zdravotníctva by mal obsadiť odborník na danú tému a nominant Smeru.

Slovenská národná strana obsadí tri rezorty, ministerstvo obrany, školstva a pôdohospodárstva. Ako Pravda zistila, ministrom obrany by sa mal stať generál Peter Gajdoš, ktorý je 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR. Školstvu by mal šéfovať Jaroslav Paška, ktorý tento post nakrátko zastával aj počas druhej Mečiarovej vlády.

Strana Most-Híd získala ministerstvo spravodlivosti a životného prostredia. Na ministerstvo spravodlivosti by sa mala vrátiť Lucia Žitňanská. Životnému prostrediu by mohli šéfovať buď László Solymos alebo József Nagy.

Sieť získalo ministerstvo dopravy, kandidátmi na post ministra sú Andrej Hrnčiar a Róbert Auxt.

Predsedom Národnej rady SR by mal byť predseda SNS Andrej Danko, podpredsedami nominant Smeru, takisto jeden za Most-Híd a jeden za stranu Sieť. Ako Fico povedal, jeden nominant na podpredsedu parlamentu bude patriť opozícii.

Strany sa dohodli i na parlamentných výboroch, pričom na ich vedení sa podľa jeho slov nič nezmenilo. „Budeme pokračovať v tradícii tak, ako to bolo doteraz,“ povedal. Kontrolné výbory pripadnú opozícii, ostatné si rozdelia v primeranom pomere.

Rokovania budú pokračovať aj vo štvrtok 17. marca od rána. Koaliční partneri budú hovoriť o fungovaní vládnej koalície, „aby mohol prezident Andrej Kiska v primeranom čase zvolať ustanovujúcu schôdzu NR SR. Vláda následne podá demisiu, ako aj návrh na zostavenie novej vlády na ďalšie volebné obdobie,“ povedal vo vyhlásení premiér Fico.

Rozdelenie ministerstiev nie je prekvapivé, tvrdí Baránek

Rozdelenie ministerstiev medzi Smer, SNS, Most-Híd a Sieť je celkom logické a nie je tam nič prekvapujúce. Štyri strany si totiž podelili ekonomické rezorty tak, aby ich mal každý. Povedal to politológ Ján Baránek s tým, že zaujímavé bude, či sa strany dohodnú na krížovej kontrole.

„Strana Sieť mala určite vyššie požiadavky. Sieť však nie je v pozícii, že by mohli vyskakovať,“ povedal Baránek s tým, že doprava je však silný rezort. Baránek tiež hovorí, že rezort zdravotníctva pravdepodobne žiadna strana nechcela.

„Nech sa Smer vysporiada s tými skupinami, ktoré sú stále v pozadí zdravotníctva. Takže z tohto pohľadu to má logiku,“ povedal Baránek s tým, že práve v zdravotníctve by bola dobrá krížová kontrola.

„Finančné pozadie v zdravotníctve sa neodstránilo odchodom Pavla Pašku z parlamentu,“ hovorí Baránek, podľa ktorého Smer práve pri zdravotníctve môže dokázať, že to so zmenou politiky a bojom proti korupcii myslí vážne.

Baránek sa vyjadril aj k obsadeniu rezortu školstva Slovenskou národnou stranou. Podľa Baránka treba v školstve riešiť najmä veľa zbytočných vysokých škôl a normatív na žiaka v základných a stredných školách.

„Je tam veľmi nepopulárna úloha pre SNS, a to redukcia škôl. Síce sú zriaďovatelia jasní, ale ministerstvo školstva by sa malo orientovať na redukciu škôl, keďže tam vzniká prezamestnanosť. S redukciou by muselo prísť prepúšťanie, ale na druhej by sa reálne mohli zvýšiť platy učiteľov aj nepedagogických zamestnancov,“ dodal Baránek.

Člen predsedníctva Siete Igor Jackulík na otázku novinárov, aké pozície pripadnú Sieti, povedal, že je to ťažko povedať, pretože „nie sme najväčší hráč“. K téme možných odchodov zo strany sa yjadril, že na Orave a Liptove, kde pôsobí, žiadne húfne odchody nie sú avizované.

Vstup Mosta-Híd do novej vládnej koalície musí odobriť Republiková rada. Po rokovaní predsedníctva strany uviedol novinárom jej predseda Béla Bugár. Republiková rada by mala rokovať v sobotu. Predsedníctvo podľa Bugára odobrilo postup vyjednávacej delegácie na rokovaniach so Smerom, SNS a Sieťou.

Na rokovaní predsedníctva Most-Híd nebol Zsolt Simon, na rokovanie ho nepozvali. „Nedostal som žiadne oznámenie, alebo pozvánku, že rokuje predsedníctvo,“ povedal Simon, ktorý už v utorok avizoval, že ak strana Most-Híd podpíše koaličnú zmluvu a vstúpi do takejto vlády, on nevstúpi do poslaneckého klubu Mosta-Híd.

Most a Sieť nepochodili, vo vláde bude Fico i Kaliňák

Strany Most-Híd a Sieť nepochodili na koaličných rokovaniach so svojimi personálnymi výhradami k premiérovi Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi. Obaja si svoje posty zachovajú aj v novej vláde.

© Autorské práva vyhradené

513 debata chyba
Viac na túto tému: #zostavovanie vlády