Analytici k prioritám vlády: Správny krok, ale málo ambiciózny

Do programových priorít vznikajúcej novej vládnej koalície zloženej zo strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť sa dostala aj oblasť daní, odvodov a verejných financií.

16.03.2016 13:46
debata (6)

“Opatrenia môžeme považovať za krok správnym smerom. No v momentálnej podobe nie sú príliš ambiciózne,“ povedal analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský.

Koalícia sa zhodla na znížení dane z príjmov právnických osôb na 21 %. Túto výšku budú strany každý rok prehodnocovať. “Znižovanie dane pre právnické osoby je dobrý krok. Na druhej strane ale vláda chce pokračovať v osobitných daniach a odvodoch v regulovaných odvetviach, ktoré chce navyše aj rozšíriť. Cieľom by malo byť vytváranie rovnakých podmienok pre všetkých a podpora konkurenčného prostredia, aby sme mali monopolov čo najmenej,“ skonštatoval riaditeľ mimovládnej neziskovej organizácie INEKO Peter Goliaš.

V roku 2020 by SR mala podľa priorít vlády dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Podľa Goliaša je odsunutie cieľa dosiahnuť vyrovnaný rozpočet z roku 2017 na rok 2020 negatívom.

“Je to dôsledkom nezodpovedného vládnutia od roku 2014, kedy sa napriek priaznivému vývoju ekonomiky zastavilo ozdravovanie verejných financií,“ pokračoval Goliaš. Rok 2020 je navyše volebný. “Čiže pred voľbami nebudeme vedieť vyhodnotiť splnenie tohto cieľa. Ak by aj vláda naplánovala na rok 2020 vyrovnaný rozpočet, realita môže byť vo volebnom roku úplne iná,“ skonštatoval Goliaš.

Ďalšou prioritou vlády je, že daňové licencie majú byť zrušené v roku 2018. “Prečo až rok 2018? Daňová licencia je škodlivá, demotivačná forma zdanenia, a preto by mali byť zrušené s okamžitou platnosťou od prvého dňa funkčného parlamentu,“ skonštatoval Vlachynský. Živnostníci budú môcť očakávať podľa priorít vlády zvýšenie limitov na paušálne výdavky. “Na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu má zanedbateľný vplyv aj zdanenie SZČO, preto zvýšenie paušálnych výdavkov je tiež možné spustiť okamžite,“ povedal Vlachynský.

Znížiť by sa mala aj administratívna záťaž pri podnikaní. Zníženie administratívnej záťaže je podľa Vlachynského pekný cieľ, ktorý si ale dala asi každá vláda od roku 1990. “Preto si radšej počkáme na konkrétne opatrenia a ich zavedenie. Veľmi chýba zmienka o šetrení, boji s plytvaním a neefektívnymi výdavkami štátu,“ uzavrel Vlachynský. Cieľ znížiť administratívnu záťaž pri podnikaní napríklad aj zrušením povinnej zdravotnej služby je podľa Goliaša správny. Treba však podľa neho uskutočniť ešte mnoho ďalších krokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #INESS #INEKO