Prenikli ďalšie mená ministrov, kompletné zloženie by malo byť známe v nedeľu

Nová vláda podľa premiéra Roberta Fica môže vzniknúť v stredu na budúci týždeň po ustanovujúcej schôdzi parlamentu alebo vo štvrtok ráno. Predseda vlády to povedal po stretnutí s lídrami SNS, Mosta-Híd a Siete na úrade vlády.

17.03.2016 09:58 , aktualizované: 20:05
Robert Fico, fico Foto: ,
Podľa Fica nová vláda by mala vzniknúť po ustanovujúcej schôdzi parlamentu a po tom, čo súčasná vláda podá demisiu.
debata (211)

„Pokiaľ táto schôdza národnej rady prebehne štandardným spôsobom a nebudeme svedkami provokácií, ihneď po ukončení schôdze by súčasná vláda podala demisiu, a ak bude priestor, nová vláda by vznikla v stredu večer alebo vo štvrtok ráno,“ povedal Fico.

Premiér Fico na stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom o personálnych nomináciách v novom kabinete nehovoril. „V nedeľu večer by malo byť vo všetkých personálnych otázkach jasno,“ konštatoval Fico.

Prezidenta chce Fico informovať o konkrétnom obsadení ministerských kresiel aj vedenia parlamentu. Strany budú o personálnom obsadení kabinetu rokovať aj počas víkendu. Zároveň zdôraznil, že Smer bude mať štátneho tajomníka na každom ministerstve.

Strany Smer, SNS, Most-Híd a Sieť podľa premiéra už načrtli piliere koaličnej zmluvy, ktorá musí byť podpísaná pred ustanovujúcou schôdzou NR SR. „Dúfam, že všetko naše úsilie bude viesť k výsledku, ktorý Slovensko potrebuje, a to je stabilná vláda a funkčný parlament,“ vysvetlil Fico.

Tajnosti v podobe vlády pretrvávajú

Tajnosti o podobe vlády pretrvávajú aj po štvrtkovom kole koaličných rozhovorov. Je však zrejmé, že na funkciu šéfa parlamentu bude kandidovať predseda národniarov Andrej Danko, ktorý to sám potvrdil.

K prebiehajúcim rokovaniam povedal, že zatiaľ nie sú navrhnutí konkrétni kandidáti na jednotlivé ministerské kreslá, ešte sa o nich iba bude rokovať. Vysvetlil že Peter Gajdoš, o ktorom sa hovorilo ako o možnom nominantovi SNS na post ministra obrany, sa nebude o toto kreslo uchádzať, je profesionálny vojak. „Mohol by byť u jeho nominácie problém s jeho profesionálnou službou,“ konštatoval.

Národniari majú podľa Danka na každý z ministerských postov viacero kandidátov. „Za najdôležitejšie považujem, aby to neboli stranícke knižky, ale odborníci, ktorí rozumejú problematike,“ konštatoval. SNS teraz bude vyberať a diskutovať s ľuďmi, ktorí prichádzajú do úvahy ako potenciálni budúci ministri.

Podpredsedami parlamentu majú byť predseda Mostu-Híd Béla Bugár, šéf Siete Radoslav Procházka a kandidát Smeru. Môže ním byť údajne Marek Maďarič. Stále tak nie je isté, či zostane ministrom kultúry. Vo štvrtok sa v súvislosti s ministerstvom kultúry skloňovalo meno Jána Podmanického.

Do kresla vicepremiéra pre investície by mal zasadnúť Peter Pellegrini, ktorý bol šéfom parlamentu v druhej Ficovej vláde. Otáznik visí nad pozíciou ministra hospodárstva. V kuloároch sa spomína viacero mien ministrov dosluhujúcej vlády, Peter Žiga, Ján Počiatek či Vazil Hudák.

Post ministra zdravotníctva pripadol Smeru. Zdroje z prostredia Smeru hovoria, že jasného kandidáta zatiaľ nemajú. Hovorí sa, že by ním mohol byť nestraník Tomáš Drucker, súčasný generálny riaditeľ Slovenskej pošty.

„Došlo k celokoaličnej zhode, aby sme sa vyhli nejakým podozreniam z lobistických záujmov a kruhov, aby to bol krízový manažér, ktorý dokáže riadiť procesy, nezľakne sa žiadnej finančnej skupiny ani lobingu záujmov. Zdravotníctvo potrebuje krízového manažéra, ktorý dokáže urobiť procesné zmeny pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ dodal Danko.

Školstvo, ktoré pripadlo SNS by mohol riadiť Jaroslav Paška, ktorý už bol ministrom v druhej Mečiarovej vláde. Hovorí sa aj o Ľudovítovi Hajdukovi, prodekanovi Paneurópskej vysokej školy.

Rezort životného prostredia, ktoré obsadzuje Most-Híd by mal viesť László Solymos, Bugár však jeho meno nepotvrdil. Sieť bude obsadzovať miesto ministra dopravy. Ako kandidáti sa spomínajú Róbert Auxt alebo právnik Tomáš Stoklasa.

Prezident Kiska prijal Fica, vyhlásil ustanovujúcu schôdzu parlamentu

Predseda strany Smer Robert Fico predložil prezidentovi Andrejovi Kiskovi dohodu, ku ktorej dospeli v stredu lídri štyroch strán formujúcej sa koalície.

Prezident Andrej Kiska po rozhovore s Robertom Ficom zvolal ustanovujúcu schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky na stredu 23. marca. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

Prezident Andrej Kiska prijal predsedu strany... Foto: Robert Hüttner, Pravda
prezident, Fico, Kiska Prezident Andrej Kiska prijal predsedu strany Smer Roberta Fica.

Zástupcovia strán Smer, SNS, Mosta-Híd a Siete sa dohodli o vôli vytvoriť vládnu koalíciu a o úprave pomerov v NR SR a vláde SR. Smer vo vláde obsadí deväť kresiel, SNS tri, Most-Híd dva a Sieť jedno ministerstvo.

Na Úrade vlády pokračujú rokovania o obsadení jednotlivých rezortných postov a o pomeroch v Národnej rade SR. Neskôr popoludní odlieta Robert Fico do Bruselu na summit EÚ venovaný migračnej kríze.

Bugár: Nemohli sme získať viac ako dve kreslá

Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská sa bude uchádzať o funkciu ministerky spravodlivosti, ak republiková rada strany odsúhlasí vstup do vládnej koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť.

„Považujem za absolútne kľúčové, aby sa urobili systémové zmeny vrátane riešenia verejnej kontroly prokuratúry,“ povedala dnes pri príchode na úrad vlády Žitňanská. Podpredsedníčka Mosta-Híd nevidí ústavný spôsob, ako odvolávať ľudí zvolených a zastávajúcich funkcie, pokiaľ na to nie sú splnené zákonné dôvody, čím myslela napríklad aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. „Vravela som to pred voľbami a vravím to aj teraz,“ poznamenala.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár si myslí, že strana vzhľadom na svoj volebný výsledok nemohla získať viac ako dve kreslá vo vláde. „Pre nás je vlajkovou loďou protikorupčný boj, to, čo sme chceli, sme do programových priorít dostali,“ konštatoval Bugár. Líder Mosta-Híd verí, že strane sa podarí naplniť svoje priority vrátane protikorupčných opatrení, inak by nad účasťou v kabinete neuvažovali. „Pre mňa a pre stranu Most-Híd je dôležité, či vieme naplniť program. Ak to budeme vedieť, žiadny problém,“ dodal Bugár.

Ak chce nový kabinet zabrániť rastu extrémizmu, musí vládnuť štyri roky a hlavne plniť program. „Ak nepomôžeme hladovým dolinám, ak nebude viditeľný protikorupčný boj, tak samozrejme pomôžeme tým, ktorých by sme neradi videli v parlamente,“ poznamenal. Bugár.

Na prípad maséra Kostku sa Bugár premiéra pýtať nebude. „Ak budeme niekde vidieť porušenie zákonov, budeme sa pýtať na to, ako sa to rieši,“ doplnil.

Predseda SNS Andrej Danko po príchode na úrad vlády konštatoval, že k výberu nominantov do exekutívy národniari pristupujú zodpovedne. Danko robí pohovory predovšetkým s tými, ktorí sa podieľali na programe SNS. „Stranícka knižka nie je zárukou funkcie v štátnej správe,“ upozornil Danko.

Mená nových ministrov, ktoré prenikli z kuloárov

Smer obsadí post premiéra, ktorým by mal byť opäť Robert Fico. Strana tiež obsadí post podpredsedu vlády pre investície. Tento post by mohol obsadiť buď Ľubomír Vážny alebo doterajší minister hospodárstva Vazil Hudák. Ministrom vnútra by mal byť Robert Kaliňák, rezort financií zrejme opäť povedie Peter Kažimír.

Podľa informácií Pravdy ministrom zahraničných vecí by mal byť opäť Miroslav Lajčák. Zmena by mala nastať na poste ministra hospodárstva, ktoré by mal obsadiť Ján Počiatek, ktorý v druhej Ficovej vláde zastával post ministra dopravy.

Zmena by nemala nastať v prípade ministerstva práce a sociálnych vecí, ktoré zrejme znova povedie Ján Richter. Na post ministra kultúry sú známi dvaja kandidáti. Podľa kuloárnych informácii sa rozhoduje medzi súčasným ministrom Marekom Maďaričom a poslancom Janom Podmanickým. Post ministra zdravotníctva by mal obsadiť odborník na danú tému a nominant Smeru.

Slovenská národná strana obsadí tri rezorty, ministerstvo obrany, školstva a pôdohospodárstva. Ako Pravda zistila, ministrom obrany by sa mal stať generál Peter Gajdoš, ktorý je 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR. Školstvu by mal šéfovať Jaroslav Paška, ktorý tento post nakrátko zastával aj počas druhej Mečiarovej vlády.

Strana Most-Híd získala ministerstvo spravodlivosti a životného prostredia. Na ministerstvo spravodlivosti by sa mala vrátiť Lucia Žitňanská. Životnému prostrediu by mohli šéfovať buď László Solymos alebo József Nagy.

Sieť získalo ministerstvo dopravy, kandidátmi na post ministra sú Andrej Hrnčiar a Róbert Auxt.

Predsedom Národnej rady SR by mal byť predseda SNS Andrej Danko, podpredsedami nominant Smeru, takisto jeden za Most-Híd a jeden za stranu Sieť. Ako Fico povedal, jeden nominant na podpredsedu parlamentu bude patriť opozícii. (su)

© Autorské práva vyhradené

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #voľby 2016