Súdna rada sa chce podieľať na programovom vyhlásení koalície

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková ponúka predstaviteľom politických strán vznikajúcej koalície, aby do procesu tvorby programového vyhlásenia vlády v časti súdnictva zapojili primeraným spôsobom aj zástupcov rady ako najvyššieho ústavného orgánu sudcovskej legitimity.

17.03.2016 10:01
debata (1)

Uvádza sa to v informácii, ktorú sprostredkovali z Kancelárie Súdnej rady SR. Predstavitelia rady považujú za správne, aby budúca vláda pri príprave programového vyhlásenia postupovala aj v oblasti súdnictva podobne, ako to súčasní aktéri politických diskusií avizovali napríklad v oblasti školstva či v oblasti „rule of law“ – teda v úzkej súčinnosti s odborníkmi, ktorých sa zmeny týkajú.

Podľa názoru Jany Bajánkovej justícia v prvom rade potrebuje vytváranie podmienok pre implementovanie už prijatých zmien a reforiem. V uplynulom období sa menili takmer všetky dôležité justičné zákony vrátane Ústavy SR a rekodifikácie procesného práva a zaviedlo sa množstvo projektov eJustice. Pri nich je potrebné, aby sa vytvorili vhodné podmienky na to, aby sa justičná prax s týmito projektmi zžila, uviedla Bajánková.

Návrhy z aktuálneho programového zamerania tvoria z väčšej časti oblasti, ktoré už prešli v poslednom období podstatnými úpravami (výberové konania a ich nahrávanie, disciplinárne konania, otázky regresnej zodpovednosti a pod.).

Diskusii o prípadných ďalších úpravách, ktoré by v plnom rozsahu rešpektovali ústavné princípy nezávislosti súdnej moci a princípy zakotvené v relevantných zahraničných dokumentoch, sa predsedníčka Súdnej rady SR nebráni. Súdna rada v záujme zlepšovania fungovania justície a hľadania vhodných riešení v krátkom čase predloží aj vlastné koncepčné a legislatívne návrhy.

Na programových prioritách na roky 2016 – 2020 sa zástupcovia Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete dohodli v utorok. V oblasti justície sa v materiáli spomína zvýšená kontrola justície – od výberu cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov. Má sa posilniť občianska kontrola v Súdnej rade SR.

Strany sa zhodli, že by sa mala zvýšiť osobná zodpovednosť za rozhodovanie sudcov. Chcú tiež prijať zásadné opatrenia na zvýšenie efektívnosti súdov. Nová koalícia plánuje presadiť ústavný zákon o tvorbe ústavného súdu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #koalícia #Súdna rada #programové vyhlásenie vlády