Dá sa to, hovoria o obmedzení zisku zdravotných poisťovní advokáti

Druhý pokus vlády, i keď teraz v inom zložení. Obmedzenie zisku súkromných zdravotných poisťovní je zase na stole. Ocitlo sa v prioritách novej štvorkoalície na roky 2016 až 2020.

17.03.2016 14:00
poistovna union, sidlo, bajkalska, Foto: ,
Poisťovňa Union
debata (32)

Podľa právnikov existuje cesta, ako to urobiť tak, aby to bolo pre obe strany prospešné a v súlade s ústavou. O zákaz vyplácania zisku poisťovniam sa už raz neúspešne pokúsila prvá Ficova vláda.

Podrobnosti tohto zámeru ešte nie sú známe. Zaviesť ho do praxe bude komplikované, keďže všetky tri poisťovne sú akciové spoločnosti, z toho dve súkromné. Ich majetok chráni ústava a zásahy štátu sú problematické, i keď poisťovne narábajú s verejnými zdrojmi.

Zdravotné poisťovne zámer vlády zatiaľ neodsúdili. „Obmedzovanie zisku je legitímnou témou na diskusiu. Rovnako aj témy týkajúce sa kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, transparentnosti a efektívnosti vynakladania zdrojov, na ktoré dlhodobo upozorňujeme,“ povedala hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová.

Podľa PR manažéra zdravotnej poisťovne Dôvera Mateja Štepianského už dnes fungujú na trhu, kde je tvorba zisku obmedzená. „Akútnejší je skôr problém neefektívneho nakladania s prostriedkami verejného zdravotného poistenia. Na mieste je teda otázka: môžu zdravotné poisťovne a zdravotnícke zariadenia vyrábať stratu a zadlžovať sa? Podľa nás nie,“ povedal Štepianský.

Poisťovňa Dôvera. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Poisťovňa dôvera Poisťovňa Dôvera.

Zdravotné poisťovne sú už dlhšie kritizované za to, že si ich akcionári vyplácajú výnosy z odvodov, ktoré im musia poistenci platiť povinne, pričom pacienti musia na operácie čakať a nie všade dostávajú kvalitnú starostlivosť. Preto je obmedzenie zisku často skloňovanou témou v rezorte.

Podľa posledných dostupných údajov Dôvera v roku 2014 dosiahla zisk 9,6 milióna eur (v roku 2013 mala zisk 46,5 mil eur), Union skončila rok 2014 so stratou 8,9 mil. eur (v roku 2013 to bolo plus 6,61 mil. eur) a štátna Všeobecná zdravotná zarobila 12,08 milióna eur, čo je oproti roku 2013 menej o 3,51 mil. eur.

„Obmedzenie zisku je politické rozhodnutie a právne len otázka toho, ako to správne formulovať. Osobne si nemyslím, že by bol problém nájsť ústavne konformnú reguláciu výšky zisku zdravotných poisťovní,“ reagoval na tému Radovan Pala z advokátskej kancelárie Taylor Wessing.

Dokáže si predstaviť, že by sa na zdravotné poisťovne vzťahoval podobný režim ako na sieťové odvetvia, ktoré majú regulátora. Taktiež môže byť systém nastavený tak, aby pri splnení stanovených podmienok garantoval zdravotným poisťovniam určitú ziskovosť, ktorá by mala strop. „Viem si predstaviť, že primeraný zisk bude súčasne v súlade s ústavou, a bude aj politicky a ekonomicky legitímny,“ doplnil Pala s tým, že primeraný zisk môže byť pre obe strany výhodný. Pre štát môže znamenať rozpočtovú predvídateľnosť a pre poisťovne určitú garanciu do budúcnosti. Advokát pripomenul, že nestačí len obmedziť zisk, ale aj potom kontrolovať, kam tie peniaze odchádzajú. Aj toto by mala byť úloha pre regulačný úrad.

Advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h & h PARTNERS si myslí, že nástrojov, ako kontrolovať zisk poisťovní, je viacej. „Cieľom nie je to, aby zdravotné poisťovne nezarobili, ale aby bola zdravotná starostlivosť dostupná, aby neboli čakacie doby, aby výkon, ktorý je potrebný, dostal pacient v čase, keď ho naozaj potrebuje,“ poukázal Humeník. Jednou z možností by podľa neho mohlo byť riešenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, čo by malo vplyv na nákladovosť zdravotných poisťovní a tá zas na výšku zisku.

Prvý pokus o obmedzenie zisku bol počas prvej vlády Roberta Fica. V roku 2007 parlamentom prešiel zákon, ktorý hovoril, že poisťovne musia zisk investovať späť do zdravotnej starostlivosti. Zákon skončil na Ústavnom súde a majiteľ poisťovne Union napadol Slovensko na arbitrážnom súde. Spor sa ťahá dodnes.

V druhej Ficovej vláde sa kabinet snažil obísť súkromné poisťovne tak, že schválil projekt zavedenia jednej štátnej zdravotnej poisťovne. Unitárny systém dostal podporu vlády v októbri 2012. Počítalo sa, že súkromné poisťovne štát vyvlastní alebo ich vykúpi.

Ministerstvo zdravotníctva malo pripraviť zákon a vysúťažiť poradcu, ktorého úlohou bude právne a ekonomické poradenstvo, pripraviť dokumentácie na odkúpenie akcií či ocenenie zdravotných poisťovní na účely vyvlastnenia. Podľa pôvodného harmonogramu mala jedna zdravotná poisťovňa fungovať od začiatku roka 2014. Projekt sa odďaľoval, až ho vo februári v roku 2014 vtedajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská zastavila. Dôvodom boli chýbajúce peniaze.

Chronológia zákazu zisku a zámeru jednej poisťovne

  • august 2007 – prvá vláda Roberta Fica schválila novelu zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý zakázal zdravotným poisťovniam vyplatiť zisk, legislatívu pripravil rezort zdravotníctva pod vedením Ivana Valentoviča (Smer)
  • október 2007 – novelu schválil parlament, podľa nej poisťovne museli použiť zisk na úhradu zdravotnej starostlivosti. Platiť začala od januára 2008. Prvýkrát museli túto povinnosť splniť v roku 2009 za hospodársky rok 2008
  • 2007 – akcionári súkromných poisťovní Dôvera (investičná skupina Penta) a Union (holandská spoločnosť Achmea) dali podnet na arbitrážny súd o náhradu ujdeného zisku. Dôvera v arbitráži neuspela
  • október 2008 – 48 poslancov z klubov SDKÚ, KDH a SMK podalo na Ústavný súd námietku proti novele zákona, výhrady mala aj Európska komisia
  • január 2011 – Ústavný súd rozhodol, že ustanovenie zákona o obmedzení zisku je v rozpore s Ústavou SR
  • Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že Slovensko má zaplatiť spoločnosti Achmea 22 miliónov eur ako kompenzáciu za škody, ktoré holandská firma utrpela počas platnosti ustanovenia zákona o obmedzení zisku, tiež tri milióny eur za poplatky spojené s arbitrážou
  • január 2013 – Slovensko odmietlo sumu uhradiť a dalo žalobu na zrušenie rozhodnutia arbitrážneho súdu, v súčasnosti o nej stále rozhoduje Vyšší krajinský súd vo Frankfurte
  • október 2012 – druhá vláda Roberta Fica schválila projekt jednej zdravotnej poisťovne, pričom sa počítalo, že súkromné poisťovne štát vyvlastní alebo ich vykúpi
  • február 2013 – spoločnosť Achmea tento zámer napadla na arbritrážnom súde
  • február 2014 – vtedajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská zastavila prípravy projektu jednej zdravotnej poisťovne, dôvodom boli chýbajúce peniaze
  • máj 2014 – Slovensko vyhralo spor s Achmeou, týkajúci sa plánu zaviesť jednu zdravotnú poisťovňu

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #zdravotné poisťovne #obmedzenie