Krásna Hôrka bude ešte krajšia

Po vyše štyroch rokoch, odkedy ľahla popolom, je na svete predstava, ako by mala vynovená Krásna Hôrka vyzerať a žiť. Slovenské národné múzeum (SNM) vo štvrtok podpísalo zmluvu s autorom víťazného projektu jej komplexnej revitalizácie.

18.03.2016 07:00
slovenské národné múzeum, krásna hôrka, hrad, Foto:
Celkový pohľad na hradný komplex na vizualizácii Slovenského národného múzea.
debata (15)

Hradné priestory majú byť po znovuzrodení modernejšie, na európskej úrovni a prilákať by mali viac návštevníkov. Kedy budú ozdobu Gemera obdivovať prví návštevníci, zatiaľ známe nie je. Predpoklady hovoria o troch až piatich rokoch v závislosti od dostatku financií.

„Dnešný deň považujem za kľúčový, pohneme sa ďalej,“ uviedol generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň po podpísaní zmluvy s víťazom výberového konania na projekt komplexnej revitalizácie hradu Krásna Hôrka, architektom Petrom Kucharovičom. Stal sa jednomyseľným favoritom odbornej poroty ministerstva kultúry. Podpisom zmluvy sa tak odštartovala posledná etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky.

„Nehodláme vytvoriť umŕtvený skanzen, ale kreatívnym spôsobom vytvoriť predpoklady na plnohodnotnú a optimálnu prevádzku celého hradného komplexu aj do budúcnosti, pri uplatnení všetkých nárokov 21. storočia,“ prezradil v úvode prezentácie svojho projektu Kucharovič.

Zdôraznil, že pri tvorbe návrhu s pokorou prihliadal aj na historické hodnoty Krásnej Hôrky. Vzápätí médiám predstavil viaceré vizualizácie hradných priestorov.

Osvetlenie hradného komplexu. (Vizualizácia...
Schéma pohybu návštevníkov. (Vizualizácia...
+3Kaviareň na Dolnom hrade. (Vizualizácia...

Dve zóny pre návštevníkov

Po obnove by mala byť Krásna Hôrka rozdelená na dve časti – na voľne prístupnú a na kontrolovanú. Voľne prístupné bude parkovisko s moderným priestorom na predaj vstupeniek, úschovňou batožín, bicyklov či predaj suvenírov.

Prístupovú cestu, ktorá návštevníkov povedie do hradných priestorov, majú lemovať oddychové zóny s lavičkami, pitnými fontánkami a vyhliadkové terasy do okolitej krajiny. Do zóny s voľným prístupom spadá aj prvé a druhé nádvorie s kaviarňou či malým javiskom, kde by sa v budúcnosti prezentovali dobové remeslá, konali sa koncerty či rôzne školské aktivity.

Do kontrolovanej časti spadá Delová terasa, kde architekt počíta s vybudovaním letnej kaviarne, v ktorej by sa návštevníci mohli občerstviť a užiť si výhľad na okolitú prírodu. Rovnako by slúžila aj pre hostí prednáškovej sály v Gotickom paláci, kde by sa mohli konať napríklad hodiny dejepisu pre žiakov okolitých škôl.

Novinkou bude multifunkčná miestnosť na piatom nádvorí, kde sa majú konať výmenné výstavy z Maďarska či Poľska alebo malé komorné koncerty. „Krásna Hôrka fungovala dosiaľ len so stálymi expozíciami a návštevníka to nenútilo navštíviť hrad aj druhýkrát,“ vysvetlil svoj zámer Kucharovič.

Obnova Krásnej Hôrky

Hrad Krásna Hôrka zachvátil požiar v sobotu 10. marca 2012, necelý rok po jeho rekonštrukcii. Hrad je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky, ktoré sú súčasťou Múzea Betliar, a jeho dejiny siahajú do stredoveku, keď hrad vlastnili Máriássyovci a Bebekovci. V čase požiaru v ňom bolo umiestnených 4 229 zbierkových predmetov, z ktorých bolo poškodených a zničených 352.

Úplne poškodené boli aj tri zvony, ktoré vo veži hradnej kaplnky visia opäť od septembra minulého roku. Za uplynulé štyri roky sa už uskutočnili dve etapy obnovy hradu. V prvej fáze sa zachraňovali muzeálne zbierky a mapovali sa škody. V druhej etape sa vybudovali trvalé krovy a strechy.

Hradu treba ešte 6,6 milióna eur

Projekt komplexnej revitalizácie je vyčíslený na 980-tisíc eur bez DPH. Zahŕňa projekčné práce, inžiniersku činnosť a prieskumné práce. Kucharovič odhaduje, že približne o tri roky by mohli brány hradu prekročiť prví návštevníci.

Môže sa to však natiahnuť, ak ministerstvo kultúry nevyčlení financie na obnovu hradu v jednom balíku, ale v etapách. „V prípade etapizácie to môže byť päť rokov,“ dodal architekt, ktorý sa v minulosti podieľal napríklad aj na obnove hradu Rabenstein v Bavorsku.

Financie sú problémom aj podľa riaditeľa SNM, podľa ktorého sa na rekonštrukciu hradu dosiaľ minulo 4,5 milióna eur z poistky a vyše 16-tisíc eur z verejnej zbierky. SNM dostalo z poistky celkom sedem miliónov eur a verejnou zbierkou sa podarilo získať ďalších 180-tisíc eur. Konečná suma by sa mala pohybovať okolo 14 miliónov eur.

Od ministerstva kultúry by tak SNM potrebovalo finančnú injekciu vo výške ďalších 6,6 milióna eur, čo musí schváliť nová vláda. Jasaň nepredpokladá, že by im nový kabinet peniaze neodsúhlasil.

Podľa generálnej riaditeľky sekcie kultúrneho dedičstva rezortu kultúry Ivety Kodoňovej táto suma presahuje rozpočet ministerstva a takýto balík peňazí musí rezort riešiť osobitným opatrením vlády a ministerstva financií, ktoré musí sumu uvoľniť.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Krásna Hôrka