Nová technológia pomáha pri liečbe detskej skoliózy

Desaťročná Sárka je prvá pacientka na Slovensku, pri ktorej žilinskí lekári použili novú technológiu pri liečbe skoliózy. K chrbtici jej voperovali magnetické tyče, ktoré pri raste dieťaťa nemusia predlžovať ďalšími operáciami. Ako bude telo rásť, lekári zväčšia implantát magnetom, stačí prísť do ambulancie.

18.03.2016 15:00
Žilina, oúperácia, skolióza Foto: ,
V žilinskej nemocnici po prvý raz na slovensku použili pri liečbe deformity chrbtice u detského pacienta technológiu magnetického expandibilného systému MAGEC.
debata (1)

Aj dosiaľ používaný systém rastúcich tyčí je považovaný za moderný a progresívny, ale mal svoje nedostatky. „Často postupne stráca svoju schopnosť rásť s pacientom z dôvodu zrastov a kostných apozícií, ktoré rastu fixátora bránia. To vyžadovalo opakované operácie. Tento inovatívny systém vylučuje také riziká,“ opísal výhody novinky primár detskej ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Juraj Popluhár. Zákrok označil ako miniinvazívny.

Ako bude malá pacientka rásť, budú lekári predlžovať tyče raz za dva až tri mesiace, bez ďalšej operácie. „Rozťahovanie magnetom je ambulantný výkon, troj- až štvorminútový. Dieťa príde, zadistrahujeme, odíde, ani nebude hospitalizované, a to je ďalší benefit,“ dodal Popluhár. Pri dobrom vývoji by mala pacientka absolvovať ďalšiu operáciu až o štyri roky. „Keď bude mať dieťa štrnásť rokov, sa to dooperuje na definitívnu montáž, ako sa to robí všade vo svete a ako to vyžadujú všetky iné dynamické fixátory pre nízky detský vek,“ povedal primár.

Magnetické tyče využívajú zatiaľ ortopédi pri operáciách v Amerike, Anglicku, vo Francúzsku a v Nemecku päť rokov. „Je to celotitánový materiál, pričom vývoj a výroba v ňom vloženého magnetického mechanizmu je dosť zložitá. Je to novinka nielen na Slovensku, ale v strednej Európe,“ povedal zástupca dodávateľskej firmy Viliam Rus. Náklady na operáciu mladej pacientky z Oravy predstavujú takmer 25 000 eur a v plnej výške ich uhradí Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Mama Sárky Lucia Košútová porozprávala... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
mama, skolióza, operácia Mama Sárky Lucia Košútová porozprávala novinárom o problémoch dcérky pred operáciou.

To, že Sárka má skoliózu, teda zakrivenie chrbtice, zistili lekári asi pred rokom. Ako hovorí jej mama Lucia Košútová z Námestova, nemala žiadne problémy ani bolesti. „Zdalo sa nám, že jedno plece má vyššie, druhé nižšie. A to už bol náznak skoliózy,“ hovorí Lucia. Pred samotnou operáciou sa ešte pokúsili o konzervatívnu liečbu. „Cvičili sme, chodili sme rehabilitovať a každý tretí mesiac na vyšetrenie. Nosila korzet 23 hodín denne. Ale zhoršovalo sa to a museli sme rýchlo konať. Teším sa, že sa zaradí do života,“ dodáva mama desaťročného dievčaťa.

Lekári v žilinskej fakultnej nemocnici s poliklinikou doteraz odoperovali viac ako tisíc deformít chrbtice. Najmenší pacient mal 17 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #pacientka #skolióza