Most-Híd pôjde do vlády so Smerom, SNS a Sieťou

Republiková rada Mosta-Híd rokovala o vstupe strany do vlády so Smerom-SD, SNS a Sieťou a rozhodla kladne. Pre vstup do vlády s týmito stranami sa rozhodla na základe priorít strany, ktoré sa stanú prioritami novej vlády, a na základe získania postov vo vláde. Podpredseda Most-Híd Zsolt Simon sa vzdal funkcie a vystúpil zo strany.

19.03.2016 12:32 , aktualizované: 15:13
debata (272)

“Republiková rada sa rozhodla pre vytvorenie koalície so Smerom, SNS a Sieťou,” potvrdil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Informoval tiež, že zo 44 členov hlasovalo pre vytvorenie tejto koalície 41 členov vrátane Bugára a traja boli proti.

Podľa Bugára sa po voľbách vytvára atmosféra tlaku na tých, ktorí sa rozhodli ísť do vlády. „Voľby boli demokratické a ľudia rozhodli, ako rozhodli. Tí, čo chceli vytvoriť pravicovú vládu, robili pred voľbami všetko pre to, aby taká vláda nemohla vzniknúť,“ zdôraznil. Bugár oznámil, že sa mu vyhrážajú, že zabijú jeho dcéru. „Politika sa dostáva do ulíc, pretože niektorí sa nevedia vyrovnať s tým, že nebudú vo vláde. Čo to je? To je ohrozenie demokratických princípov štátu,“ vyhlásil s tým, že budúcnosť ukáže, či bude ľavo-pravá vláda fungovať. „Situácia je vážna. Riešiť sa dá len zodpovedne,“ dodal.

Bugár tiež uviedol, že pre vytvorenie koalície so Smerom sa rozhodli preto, lebo stabilná pravicová vláda nemohla vzniknúť. „Keď si však prečítate všetky (programové) priority, tak to vyzerá, že Smer pochopil, že v tomto štáte sa niečo stalo. To niečo nehovorí len to, že tu získavajú extrémistické strany, ale že ľudia očakávajú niečo iné,“ povedal Bugár. Na otázku, kto bude zastávať posty na ministerstvách spravodlivosti a životného prostredia predseda strany Most-Híd odpovedal, že o tejto veci sa rozhodne v priebehu niekoľkých dní.

Okrem Smeru sa Most-Híd snažil nájsť spoločnú reč aj so stranou SNS, pretože bez nej by podľa Bugára nemohla vzniknúť pravicová ani ľavicová vláda. „Teraz sme niečo spolu navarili a máme tam všetky veci, ktoré sme považovali za dôležité. (…) Deväťdesiat percent našich priorít sa dostalo do programového vyhlásenia vlády a skúškou bude, či sa to splní. My vieme čo by sme mali robiť, keby sa to nesplnilo,“ uviedol predseda Mosta-Híd.

Na otázku, či bude považovať ospravedlnenie strany SNS za hanlivé vyjadrenia na účet Maďarov z úst Jána Slotu spred niekoľkých rokov, odpovedal záporne. „Pán Danko je iný. Má iné priority a iné vyjadrovanie ako pán Slota. Prečo by som práve jeho dusil?“ dodal Bugár.

Simon zo strany odchádza

Podpredseda Most-Híd Zsolt Simon sa vzdal funkcie a vystúpil zo strany. Zároveň oznámil, že kvôli vstupu strany do koalície so Smerom, SNS a Sieťou nevstúpi do poslaneckého klubu Most-Híd. Béla Bugár po sobotňajšom rokovaní povedal, že jeho rozhodnutie rešpektuje. „Som však rád, že nakoniec to okrem neho nikto ďalší neurobil a republiková rada a strana zostane silná a zomknutá,“ dodal Bugár.

Simon založil stranu Most-Híd po odchode s SMK. Ďalšiu stranu sa zakladať nechystá. Nemieni vstúpiť ani do SMK. „Nemám taký úmysel,“ uviedol. Povedal tiež, že nemá pocit, že by strana, ktorá získala vo voľbách 6,5 percenta, mala zachraňovať Slovensko alebo umožnila vznik vlády Smeru a SNS. „Charakter vlády bude ovplyvňovať SNS,“ myslí si Simon.

Proti vstupu do vlády bol aj člen rady zo Šale František Ondrušek. Tvrdí, že hlasoval podľa svedomia. „Nemám svedomie podieľať sa na zániku strany,“ povedal novinárom s tým, že zrejme odíde aj z Mostu-Híd.

Strana Most-Híd nominuje do novej vlády okrem dvoch ministrov aj piatich štátnych tajomníkov ministerstiev. Ministerkou spravodlivosti má byť Lucia Žitňanská, ministrom životného prostredia László Solymos. Bugár sa má stať podpredsedom parlamentu.

272 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #vláda SR