Políciu čaká ďalší maratón

Ľudia dostanú opäť šancu, aby inšpirovali dopravných policajtov. Záujemcovia už môžu nahlasovať úseky, kde by si mali muži zákona posvietiť na rýchlosť. Na miesta, ktoré navrhnú, sa v apríli postavia policajné hliadky aj s radarmi. Do akcie pod názvom Rýchlostný maratón sa Slovensko zapája druhýkrát. Okrem nás sa na nej zúčastní aj ďalších 20 štátov Európy.

20.03.2016 17:00
polícia, radar, meranie rýchlosti, Foto: ,
Akcie s názvom Rýchlostný maratón sa okrem Slovenska zúčastní ďalších 20 štátov Európy.
debata (4)

„Toto nie je akcia na vyberanie pokút,“ upozornil viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel. Cieľom Rýchlostného maratónu je podľa neho upozorniť vodičov na to, že neprimeraná rýchlosť je druhým najčastejším dôsledkom dopravných nehôd.

Maratón prebehne v dňoch 21. až 22. apríla. Konkrétne tipy na problémové úseky môžu ľudia posielať do 3. apríla. Podnety môžu zaslať prostredníctvom stránky ministerstva vnútra www.minv.sk, kde pod odkazom Rýchlostný maratón vyplnia tabuľku s konkrétnou špecifikáciou rizikového úseku. Do tabuľky uvedú mesto alebo obec, číslo cesty, čas, kedy navrhujú, aby tam polícia merala rýchlosť a prípadne bližšie charakterizovať daný úsek – či je v blízkosti školy alebo nákupného centra.

Každý, kto zašle svoj podnet, môže očakávať odpoveď polície, a to aj v prípade, že jeho návrh nebude medzi úspešnými. „Každému jednému občanovi odpovieme. Vysvetlíme aj to, prečo na konkrétnom mieste nebude môcť byť meraná rýchlosť,“ tvrdí Ábel.

Do tejto celoeurópskej akcie sa v apríli zapoja štáty, ktoré sú združené v medzinárodnej organizácii TISPOL. Účasť už avizovalo 20 štátov, medzi nimi Luxembursko, Bulharsko, Portugalsko, Slovinsko i Litva.

Slovensko si tento maratón vyskúšalo vlani prvýkrát. Polícia vtedy obdržala až 860 podnetov, v ktorých ľudia navrhli 1 060 úsekov. Napokon využila 844 miest. „Niektoré úseky boli veľmi adresné a polícii pomohli aj pri ďalšej činnosti,“ poznamenal viceprezident. Takmer desať percent z nich je už monitorovaných pravidelne.

Počas vlaňajšej akcie policajti zaevidovali 2 145 priestupkov. K vyše 1 800 z nich došlo v obciach a na kritických miestach – v blízkosti škôl či priechodov pre chodcov. V blokovom konaní vyriešili 1 258.

„Je to dobrý marketingový ťah polície, ktorá je tak bližšie k občanom a tí vďaka tomu nevidia zmysel polície len v tom, že vyberá pokuty,“ myslí si dopravný konzultant Marosch Palesch. Prostredníctvom takejto akcie dostáva podľa konzultanta polícia v očiach verejnosti ľudskejší formát. Ľudia majú pocit, že môžu zasiahnuť do jej činnosti a ovplyvniť jej konanie.

Od začiatku roka sa stalo 2 447 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 37 osôb. Nedodržanie rýchlosti patrí medzi druhú najčastejšiu príčinu tragických havárií, na prvom mieste sú porušenia povinností vodiča.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #rýchlosť