Tomáš Drucker sa zo šéfa Slovenskej pošty stal ministrom zdravotníctva

Novým ministrom zdravotníctva bude súčasný šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Po rokovaní predsedníctva Smeru to oznámil Robert Fico.

21.03.2016 12:39 , aktualizované: 18:47
slovenska posta swan 4 operotor vas slovensky... Foto: ,
Budúci minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
debata (129)

Predsedníctvo Smeru formálne odsúhlasilo vstup strany do vznikajúcej koalície so SNS, Mostom-Híd a Sieťou. V utorok na Bratislavskom hrade tieto subjekty podpíšu koaličnú zmluvu.

O 18:00 v utorok zasadne poslednýkrát vláda a urobí niektoré personálne opatrenia. Po skončení ustanovujúcej schôdze parlamentu v stredu podá súčasná vláda demisiu a následne Fico navrhne prezidentovi SR vymenovať novú vládu.

Už dávnejšie je známe, že Robert Fico zostane na premiérskom poste ďalšie volebné obdobie. Ministrom vnútra bude naďalej Robert Kaliňák. Členmi vlády za Smer zostanú aj Peter Kažimír ako minister financií, Miroslav Lajčák ako minister zahraničných vecí a minister práce Ján Richter.

Na ministerstve kultúry napokon zostáva Marek Maďarič. Smeru pripadne aj rezort hospodárstva. Ministrom má byť Peter Žiga, ktorý doteraz viedol ministerstvo životného prostredia. Funkcia podpredsedu vlády pre investície pripadne doterajšiemu šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu.

Smer rozhodol, že na post podpredsedu Národnej rady SR nominuje dosluhujúceho ministra obrany Martina Glváča. Ten bude zároveň predsedom poslaneckého klubu.

Vedenie Smeru tiež rozhodlo, že za štátneho tajomníka na ministerstve školstva nominuje doterajšieho šéfa komunikačného odboru na úrade vlády a novozvoleného poslanca NR SR Erika Tomáša. Ako štátny tajomník zostane pôsobiť na ministerstve dopravy Viktor Stromček.

Na ministerstve financií bude mať Smer dočasne dvoch štátnych tajomníkov Radka Kuruca a Ivana Lesaya. Na ministerstve zahraničných vecí zostáva ako štátny tajomník Ivan Korčok. Na ministerstve vnútra bude v tejto pozícii pôsobiť Denisa Saková, na ministerstve obrany Marián Saloň.

Štátnymi tajomníkmi na ministerstve hospodárstva budú za Smer Vojtech Prec a Rastislav Chovanec, na ministerstve práce Branislav Ondruš. V rezorte pôdohospodárstva Anton Stredák, na ministerstve kultúry Ivan Sečík, na ministerstve životného prostredia Boris Susko a na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská.

V parlamente predsednícke stoličky vo výboroch získali Richard Raši ako predseda mandátového a imunitného výboru. Šéfom výboru pre európske záležitosti zostal Ľuboš Blaha. Rovnako staronového predsedu bude mať aj ústavnoprávny výbor. Povedie ho Róbert Madej. Výbor pre rozpočet a financie povedie Ladislav Kamenický, výboru pre školstvo bude predsedať Ľubomír Petrák a pre kultúru Dušan Jarjabek.

Kaliňáka šokovalo, že poslanec doniesol zbraň do NR SR

Minister vnútra Robert Kaliňák je šokovaný, že novozvolený poslanec NR SR za ĽS NS Peter Krupa priniesol zbraň do parlamentu. Ako povedal novinárom, je prekvapený. „Nepredpokladám, že mal obavu o zodpovednosť. Je neakceptovateľné, aby to takto fungovalo,“ vyhlásil s tým, že v rokovacej miestnosti je nosenie zbrane prísne zakázané.

„Nové vedenie bude mať veľa práce, aby odučilo ľudí prinášať do parlamentu zbrane,“ dodal. Podľa neho nosenie zbrane vyvoláva mnoho otáznikov aj nad ochranou parlamentu. „Keby museli poslanci chodiť cez bezpečnostné rámy, bol by problém. Kultúra musí prísť zvnútra, ak nepríde, budú musieť prísť opatrenia,“ dodal.

Prezident Andrej Kiska by mal podľa vedenia strany Sloboda a Solidarita (SaS) odmietnuť nomináciu Roberta Kaliňáka na post ministra vnútra. Ak ho napriek tomu Robert Fico navrhne do tejto funkcie, strana SaS uvíta, ak prezident požiada dezignovaného premiéra o iný personálny návrh. Kaliňák na to reagoval tým, že dôveru mu vyjadrili voliči. Upozornil, že mal druhý najvyšší počet preferenčných hlasov zo všetkých novozvolených poslancov.

Kollár bude predsedom výboru pre verejnú správu

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár by mal viesť parlamentný výbor pre verejnú správu. Milan Krajniak sa má stať predsedom parlamentného výboru pre preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Bývalá moderátorka Martina Šimkovičová by sa mala stať podpredsedníčkou parlamentného výboru pre ľudské práva. Peter Pčolinský má obsadiť post podpredsedu výboru pre pôdohospodárstvo. Dnes sa na tom dohodli v hnutí.

Poslancov v stredu čaká ustanovujúca schôdza Národnej rady SR. Zákonodarcovia na prvej schôdzi zložia sľub, ktorým sa formálne ujmú poslaneckých mandátov. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok stratu poslaneckého mandátu.

Nasledovať bude schvaľovanie volebného poriadku, podľa ktorého sa budú poslanci riadiť pri hlasovaní o obsadení postov v novom parlamente. Ako prvé orgány zákonodarcovia zriadia mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Mandátový výbor overí platnosť mandátov zvolených poslancov, potom sa môžu utvoriť poslanecké kluby a plénum si zvolí vedenie.

Roman Brecely bude ako minister dopravy využívať manažérsku prax

Novým ministrom dopravy za stranu Sieť bude Roman Brecely. Informoval o tom predseda Siete Radoslav Procházka, ktorý uviedol, že predsedníctvo jeho návrh na post šéfa rezortu dopravy prijalo a schválilo ho.

Šéf strany rozhodnutie vziať pod seba ministerstvo dopravy zdôvodnil tým, že rozvoj regiónov je jednou z kľúčových tém strany. „Je to pre nás príležitosť predviesť exekutívnu kompetenciu,“ poznamenal. Ako nadviazal Roman Brecely, nomináciu prijal, pretože je to „odborná a manažérska pozícia, pričom vo svojej kariére som absolvoval množstvo manažérskych postov, a tak to budem aplikovať aj na ministerstve dopravy.“

Brecely je expertom na energetiku. Napríklad, v roku 2013 pôsobil ako člen predstavenstva v Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska, a.s. (JESS). Ide o spoločný podnik slovenskej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s. (JAVYS) s podielom 51 % a českej energetickej skupiny ČEZ vlastniacej 49 % akcií. Brecely zastával viaceré manažérske pozície v nadnárodných spoločnostiach v priemysle a energetike na Slovensku a v Českej republike. V súčasnosti je živnostník, má konzultačnú firmu B-consulting v obci Zálesie v okrese Senec. V nedávnych parlamentných voľbách kandidoval za Sieť z 27. miesta a nebol zvolený.

SaS: Budeme pozorne sledovať, ako sa minister postaví k PPP projektu pre obchvat

„O pánovi Romanovi Brecelym viem len to, že sa odborne venoval energetike. Hodnotiť ho začneme po prvých krokoch, ktoré na poste ministra dopravy vykoná,“ informoval v pondelok novozvolený poslanec a tímlíder opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre dopravu Miroslav Ivan. Za prekvapenie označil, že Sieť bude riadiť práve ministerstvo dopravy, keďže vo svojom programe sa tejto oblasti nevenovala.

„A po zverejnení priorít, v ktorých sú v podstate uvedené ciele strán Most-Híd a SNS, sa tomuto kroku čudujem dvojnásobne. Navyše, pred novým ministrom stojí rozhodnutie o PPP projekte na obchvat Bratislavy, ktorý má celkovo stáť takmer 2 mld. eur a čaká na podpis ministra. Je to záväzok na tridsať rokov a preto budeme veľmi pozorne sledovať, ako sa k tomu nový minister postaví. Či si ten projekt, zmluvu a analýzy k nemu pred podpisom podrobne preštuduje, alebo to podpíše bez nich,“ uviedol Ivan.

Na základe toho, ako sa k tomuto zmluvnému vzťahu nový minister postaví, bude podľa zástupcu liberálov vidieť, či sa prejaví ako zodpovedný manažér, alebo sa z neho stane len úradník v rukách Smeru, ktorý „bude mať na ministerstve svojho štátneho tajomníka z minulého obdobia Viktora Stromčeka,“ dodal Ivan. Stromček je štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy aj pri dosluhujúcom ministrovi Jánovi Počiatkovi (Smer).

Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Ineko Peter Goliaš považuje za dôležité vedieť, aké má budúci minister dopravy zámery a treba ho podľa nich hodnotiť. „Rezort by mal viesť človek, ktorý s ním má skúsenosti a na funkciu sa predtým pripravoval. Inak sa môže pridlho zaúčať a zmeškať čas na potrebné reformy, ktoré je najlepšie presadzovať od začiatku volebného obdobia,“ uviedol Goliaš.

„Minister nemôže byť odborník na všetko, ale výhodou by bol minister, ktorý umožní pôsobenie trhových mechanizmov v tomto silno regulovanom sektore,“ poznamenal riaditeľ Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz INESS Radovan Ďurana s tým, že ministerstvo dopravy má veľmi široký záber. Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) si chce počkať na výsledky práce ministerstva dopravy pod vedením nového ministra. „Osobne pána Brecelyho nepoznáme a v oblasti dopravy sme sa s ním nikdy nestretli,“ informoval predseda správnej rady inštitútu Ondrej Matej s tým, že personálne otázky ani rozdelenie ministerstiev vo vládnej koalícii nekomentujú.

Peter Gajdoš sa bude uchádzať o kreslo ministra obrany

Šéf národniarov Andrej Danko potvrdil nomináciu Petra Gajdoša na ministra obrany. „Nominácie na ministra sa definitívne vzdal Jaroslav Paška aj Anton Hrnko,“ povedal Danko.

Most-Híd navrhne piatich štátnych tajomníkov

Most-Híd bude mať vo vláde dvoch ministrov. Už dávnejšie je známe, že ministerkou spravodlivosti bude Lucia Žitňanská a ministrom životného prostredia má byť László Solymos. Okrem dvoch ministrov Most-Híd navrhne piatich štátnych tajomníkov. Zatiaľ vybral mená troch. Štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy má byť Árpád Érsek, na ministerstve školstva Peter Krajňák a na ministerstve práce Ivan Švejna.

Za ministrov a dvoch štátnych tajomníkov do parlamentu nastúpia náhradníci. Za Žitňanskú už spomínaný Csicsai. Za Solymosa Edita Pfundtner, za Švejnu Péter Vörös a za Érseka by mal nastúpiť Peter Krajňák. Keďže aj on má byť štátnym tajomníkom, do parlamentu sa má dostať Irén Sárközy, ktorá kandidovala z 15. miesta, ale po zohľadnení preferenčných hlasov padla na 16. miesto.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #Sieť