Anketa: Je správne, že poslanci ĽS NS budú podpredsedami výborov?

Na pondelňajšom rokovaní o obsadení funkcií vo vedení parlamentu a v jeho výboroch sa rozhodlo, že Kotlebova strana ĽS NS bude mať šesť podpredsedov výborov. Čo si o tom myslia odborníci?

22.03.2016 13:00
debata (76)

Denník Pravda sa spýtal: Je správne, že poslanci Kotlebovej strany budú nominovaní do funkcií podpredsedov parlamentných výborov? Ako by sa mali ostatní poslanci správať k zástupcom ĽS NS v parlamente?

Peter Weisenbacher, Inštitút ľudských práv

Peter Weisenbacher, Inštitút ľudských práv

Určite nie, napriek tomu, že sa dostali do parlamentu demokratickým spôsobom. Myslím si, že všetci politici a štátni predstavitelia by sa mali držať toho, čo je ich povinnosťou v tom zmysle, že nedať tejto strane, ktorá je neonacistická, viac, ako im zákon prikazuje. Žiadnym spôsobom by sa im nemalo vychádzať v ústrety.

Vo všeobecnosti si myslím, že s takýmito ľuďmi by sa nemalo rokovať, diskutovať ani nič podobné. V prípade, že by zneužívali parlamentnú pôdu na šírenie nejakej svojej rasovej alebo inak škodlivej ideológie, tak, samozrejme, je vhodné na to zareagovať, ale netreba im dávať väčšiu dôležitosť, ako si zaslúžia. Nemali by byť tou hlavnou témou, ktorou sa bude parlament zaoberať, ak príde k nejakému názorovému konfliktu.

Šarlota Pufflerová, riaditeľka Občan, demokracia a zodpovednosť

Sandra Pufflerová, riaditeľka Občan, demokracia...

Nie, v žiadnom prípade.

Nemôžem to povedať za niekoho iného. Ak sa budú vyjadrovať tak, ako to nedovoľuje zákon, tak to nemajú riešiť poslanci, ale niekto iný. Všetkým poslancom by malo byť jasné, že nemôžu dopustiť, aby sa niekto vyjadroval spôsobom, ktorý porušuje ľudské práva niekoho iného. Tam vidím hranicu, kde to nie je akceptovateľné. Je na zodpovednosti, každého, nielen poslancov a poslankýň, aké stanovisko zaujmú.

Dušan Kováč, historik

Dušan Kováč, historik

Osobne si myslím, že v parlamente ani byť nemali. Keď tam sú, je zrejmé, že tam budú môcť aj rečniť, aj mať ľudí vo výboroch. Nie som presvedčený, či by mali v nich mať funkcionárov, to je vecou opozície, ako sa k tomu stavia. Je to pseudoproblém, pretože pokiaľ už v parlamente sú, budú tam fungovať.

To, ako sa k nim budú ostatní správať, závisí od každého poslanca individuálne. Ak tam budú rozprávať svoje nezmysly a báchorky, tak by im to mali dať nejakým spôsobom najavo.

Zuzana Kusá, sociologička

Zuzana Kusá, sociologička

Zrejme chcú rešpektovať formálne pravidlo o tom, ako sa zastúpenia jednotlivých strán odrážajú v zastúpení v parlamentných orgánoch a neberú ohľad na obsahové zameranie strany.

Malo by záležať na obsahu prejavu. Rozhodne by nemali na normálne, vecné, nikoho neurážajúce vystúpenie, ktoré nie je v rozpore s hodnotami, reagovať nejakým pískaním alebo dupaním. To by podľa mňa len prilievalo olej do ohňa. Protirómske a implicitne rasistické vyjadrenia majú poslanci mnohých politických strán. Mne sa zdá, že politický diskurz je už natoľko akoby kotlebizovaný, že zo strany tých poslancov, ktorí sa sami často vyjadrujú rasisticky, by bolo obrovským pokrytectvom, keby sa snažili nejaké normálne vystúpenie ĽS NS bojkotovať.

Michal Vašečka, sociológ

Michal Vašečka, sociológ.

ĽS NS by sa nemala dostať do vedenia výborov ako ostatné strany. Liberálnodemo­kratický režim by sa mal vedieť brániť pred tými, ktorí ho otvorene spochybňujú, a ak dostanú šancu, nebudú váhať sa s ním vysporiadať. Možno je dobré si pripomenúť, čo hovoril Goebbels o systéme nemeckej parlamentnej demokracie začiatkom 30. rokov: „Otvorene hovoríme, že chceme demokratický systém odstrániť. A ten systém nám v parlamente platí plat a diéty. Taký systém je slabý a nemá právo na prežitie.“

Úplne ignorovať poslancov ĽS NS v parlamente nepôjde, aj by to mohlo byť kontraproruktívne. Ale pri prípadných excesoch je potrebné okamžite zasiahnuť. Najhoršie by bolo si postupne zvykať na prípadne sa znižujúci štandard diskurzu o témach ako sú ľudské a menšinové práva, ktorý je koniec koncov už teraz na Slovensku pomerne nízky.

Katarína Zavacká, právnička

Katarína Zavacká, právnička

Čo si kto „vyrokoval“, to má.

Nepovažujem za nutné predpisovať nejakú uniformitu na „bláboly“. Ak by prejav bol dobrý, tak potlesk. Ak neprijateľný, tak buď úplné ticho, alebo odchod z miestnosti.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #anketa #Marian Kotleba #ĽS NS