Fico: Bezpečnostná rada zvažuje prehodnotenie stupňa ohrozenia SR

Slovenský premiér Robert Fico po zasadaní Bezpečnostnej rady SR povedal, že po útokoch v Bruseli sa zvažuje prehodnotenie stupňa teroristického ohrozenia Slovenska.

22.03.2016 11:18 , aktualizované: 14:11
Brusel, letisko Foto: ,
Letisko v Bruseli po útokoch.
debata (55)

Fico povedal, že sa znovu potvrdili spravodajské informácie o najvyššej hrozbe teroristického útoku v niektorom z hlavných európskych miest v posledných rokoch.

Podľa premiéra nie je zatiaľ potvrdené žiadne zranenie občanov SR v Bruseli. V európskych inštitúciách v Bruseli pracuje takmer 600 Slovákov, na troch veľvyslanectvách, ktoré tam máme, je ďalších 250 ľudí. V Belgicku pracuje asi 4 – 5-tisíc Slovákov. „Záujmy týchto ľudí musia byť chránené,“ povedal Fico.

Ministerstvo vnútra prijíma mimoriadne opatrenia

Ministerstvo vnútra SR a Prezídium policajného zboru prijíma mimoriadne bezpečnostné opatrenia. „Do ulíc posielame zvýšený počet policajtov, ktorí sa budú sústreďovať najmä na dopravné uzly, letiská, autobusové a vlakové stanice. Posilnené budú aj policajné hliadky tam, kde je zvýšený pohyb ľudí, napríklad obchodné centrá a podobne,“ informuje v stanovisku hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. Ministerstvo zahraničia zisťuje, či na letisku boli Slováci.

Europoslanec Ivan Štefanec sa momentálne nachádza v budove europarlamentu. V telefonáte s redakciou Pravdy povedal, že dnešný program beží bez prerušenia, ale poslanci majú zákaz vychádzať z budovy. (Viac čítajte v osobitnej správe.)

Ministerstvo zahraničia odporúča občanom, aby necestovali do Bruselu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky je šokované teroristickými útokmi v Bruseli. Ubezpečuje, že okrem zamestnancov ministerstva na Stálom zastúpení pri EÚ sú v poriadku aj zamestnanci i rodinní príslušníci všetkých pracovníkov Stálej misie pri NATO a Zastupiteľského úradu SR v Belgickom kráľovstve. Aktualizované informácie ministerstva možno sledovať na jeho Facebookovej stránke.

Letisko M. R. Štefánika sprísnilo bezpečnostné opatrenia

„Od prvého apríla sa začne lietať z Bratislavy na letisko Brusel Zaventem. Bude lietať Ryanair, šesťkrát týždenne každý deň okrem soboty. V dnešný deň, ale nemáme naplánované žiadne odlety ani prílety do Bruselu,“ informovala hovorkyňa letiska M.R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

Bezpečnostný výbor Letiska M. R. Štefánika v Bratislave rozhodol o sprísnení bezpečnostných opatrení na Letisku BTS. „Vzhľadom na charakter opatrení nemožno z bezpečnostných dôvodov konkrétne opatrenia špecifikovať. Budeme však klásť ešte väčší dôraz na kontrolu osôb zdržujúcich sa vo verejných priestoroch letiska BTS,“ uvádza Ševčíková.

Počas utorka nie je v pláne žiadny odlet ani prílet do Bruselu. Najbližší odlet do Bruselu-Charleroi je v pláne v stredu o 12.10 h. V súčasnosti až do konca marca sa lieta z/do Bratislavy na letisko Brusel-Charleroi 5× týždenne. Od 1. apríla sú v pláne lety na hlavné letisko Brusel-Zaventem 6× týždenne, každý deň okrem soboty. Lety zabezpečuje letecká spoločnosť Ryanair.

Kaliňák: Monitoring zbraní a radikálov musí byť omnoho intenzívnejší

Minister vnútra Robert Kaliňák po dnešnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s teroristickými útokmi v Bruseli priznal, že nevie vylúčiť, že cez Slovensko mohli prechádzať niektorí teroristi alebo ľudia napojení na teroristov.

„Neviem to vylúčiť predovšetkým preto, že všetky informácie, ktoré naše bezpečnostné zložky zbierajú, aktuálne vyhodnocujeme a v prípade určitých rizikových okolností aj intenzívne zakročujeme. Viacero takýchto informácií sme získali, s viacerými informáciami sme pracovali, vykonali sme viacero zákrokov na území Slovenskej republiky,“ povedal Kaliňák na otázku, či na Slovensku boli teroristi a či proti nim zasahovali.

Podľa Kaliňáka je dôležité zdôrazniť, že aj posledné teroristické útoky v Bruseli dávajú Európe niekoľko výziev. „Logistické trasy, presuny osôb, nebezpečného materiálu nepoznajú vo vnútri EÚ hranice. Preto aj Slovensko aj naše susedné krajiny sú často predmetom pohybu osôb a materiálov, ktoré musíme čo najpodrobnejšie monitorovať,“ dodal šéf rezortu vnútra s tým, že od útoku na redakciu Charlie Hebdo je bruselsko-francúzska a sýrska stopa vlastne dostatočne známa.

„Počas tohto obdobia sme asi všetci v EÚ nepôsobili úplne najrýchlejšie, ak tieto útoky predsa len prišli,“ priznal Kaliňák. Zdôraznil, že monitoring pohybu výbušnín, zbraní a radikálov musí byť omnoho intenzívnejší. „Útokom osamelých vlkov sa nedá veľmi zabrániť, v prípade organizovanosti je nevyhnutné, aby sme použili v rámci medzinárodnej spolupráce také nástroje, aby sme dokázali rýchlejšie a efektívnejšie tieto bunky zastaviť,“ uzavrel.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #ministerstvo vnútra #explózie #ministerstvo zahraničných vecí