Po buste sa súd bude zaoberať aj osobou Vasila Biľaka

Súdia ich, že pomaľovali bustu komunistického pohlavára Vasila Biľaka. Spoluautora pozývacieho listu, na základe ktorého v roku 1968 obsadili Československo Sovieti a vojská Varšavskej zmluvy. Čin umelcov, ktorí chceli upozorniť na to, že takýmto ľuďom sa pomníky stavať nemajú, bude sudca hodnotiť aj na základe stanoviska Slovenskej akadémie vied. Tá má posúdiť, aký podiel má Biľak na zločinoch komunizmu.

22.03.2016 13:30
Lubos Lorenz Foto: ,
Ľuboš Lorenz na včerajšom zasadnutí súdu.
debata (18)

Dvojica umelcov z Košíc ešte vlani pomaľovala v obci Krajná Bystrá v okrese Svidník bustu miestneho rodáka Vasila Biľaka. Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz tak urobili len niekoľko hodín po jej odhalení, čím sa mali dopustiť trestného činu poškodzovania cudzej veci. Odškodné si nárokuje krajská rada komunistickej strany v Prešove, ktorá od oboch vymáha odškodné 3 500 eur.

V pondelok sa na Okresnom súde vo Svidníku konalo už druhé pojednávanie. Nemalá skupina prišla podporiť obvinených umelcov, no aj žalujúcu stranu. Plnou sálou lomcovali emócie. Pre vyrušovanie musel samosudca Štefan Bujňák pondelňajšie vypočúvanie svedkov na niekoľko minút prerušiť. Ani po pokračovaní však verdikt nepadol. Sudca stanovil termín ďalšieho pojednávania na 20. mája.

Obaja obvinení tvrdia, že sa cítia byť nevinní a svojím konaním len chceli zamedziť propagácii osôb, ktoré boli v organizáciách potláčajúcich právo a slobodu osôb. „Chceli sme len zabrániť propagácii človeka, ktorého činy prispeli k tomu, že u nás boli v časoch zločineckého režimu ľudia perzekvovaní a vraždení,“ zdôraznil Peter Kalmus. Ďalší z obvinených Ľuboš Lorenz ešte pred začiatkom pojednávania uviedol, že si myslí, že prípad bude prekvalifikovaný nanajvýš ako priestupok.

Podľa slov predsedníčky Krajskej rady KSS v Prešove Heleny Polanskej bola busta s podstavcom umeleckým dielom a jej osadením chceli vyjadriť úctu svojmu rodákovi za pomoc pri rozvoji východného Slovenska. Obhajoba však spochybňuje výšku požadovaného odškodného a aj to, či je možné, aby sa u nás stavali pomníky ľuďom, ktorí boli vrcholnými predstaviteľmi totalitných režimov. Navyše vraj bola škoda vyčíslená len na základe fotografií, a nie na základe chemickej vzorky farby, ktorou bola busta poliata.

„Informácie, že išlo o syntetickú farbu, sme mali od vyšetrovateľa. Výšku škody sme stanovili na základe nášho interného cenníka, ktorý stanovuje sumu za odstránenie farieb. Pri identifikácii farby sme vychádzali z vizuálneho hľadiska a z doložených fotografií,“ povedal Peter Ferjančík zo spoločnosti, ktorá robila odhad škôd. Obvinení v pondelok predložili sudcovi iný posudok, a to súdnej znalkyne na odbor sochárstva Kataríny Bajcúrovej. „Ona v ňom síce neuvádza sumu, tú môže len znalec reštaurátor. Budeme však mať jeho písomné stanovisko, že škoda nepresiahne niekoľko desiatok eur. V stanovisku znalkyne sa však uvádza, že umelecko-historická busta Vasila Biľaka má nulovú hodnotu. Je teda ťažko vyčísľovať škodu niečoho, čo nemá hodnotu,“ podotkol Kalmus.

Historik z Ústavu pamäti národa Peter Jašek tvrdí, že Vasil Biľak kolaboroval v roku 1968 so Sovietskym zväzom a bol spoluautorom pozývacieho listu, ktorý legitimizoval vojenský zásah cudzích armád v Československu. Je to dokázané. „Po okupácii sa stal Vasil Biľak jedným z najmocnejších mužov normalizačného režimu u nás a ako ideológ KSČ sa zaslúžil o likvidáciu demokratizačného procesu a k návratu k marxisticko-leninskej ideológii. Počas tohto režimu u nás dochádzalo k masovému popieraniu ľudských a náboženských práv a slobôd,“ podčiarkol Jašek. Postavenie pamätníka Biľakovi považuje za spochybňovanie obetí, ktoré v tomto režime prišli o život. Právnik Jozef Vozár sa pre Pravdu už po prvom pojednávaní vyjadril, že naša legislatíva odsudzuje propagáciu tak fašistického, ako aj komunistického režimu. Konanie výtvarníkov označil ako ich vyjadrenie protestu, ale dosť vyhraneným spôsobom.

K poškodeniu pamätníka v Krajnej Bystrej došlo vlani vo februári. Dvojica aktivistov ho natrela červenou farbou a na pamätník napísala nápis „sviňa“. Pomaľovanú bustu o niekoľko dní niekto ukradol. Dodnes sa nenašla.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #busta Vasila Biľaka