Kiska prijal demisiu ministra obrany Glváča

Prezident Kiska prijal v Prezidentskom paláci v Bratislave demisiu ministra obrany Martina Glváča a dočasným riadením ministerstva poveril predsedu vlády Roberta Fica.

22.03.2016 20:06 , aktualizované: 20:38
vlada, Glvac Foto: ,
Exminister obrany Martin Glváč sa bude uchádzať o funkciu podpredsedu Národnej rady SR
debata (13)

Vláda sa v doterajšom zložení zíde poslednýkrát ešte v stredu podvečer po ustanovujúcej schôdzi parlamentu. Jedinou personálnou zmenou bude absencia ministra obrany Martina Glváča.

Dôvodom je, že Glváč sa bude v stredu v parlamente uchádzať ako nominant Smeru o funkciu podpredsedu Národnej rady SR. Zároveň ako šéf poslaneckého klubu strany bude mať svoje povinnosti v parlamente už od stredy rána.

Dosluhujúci kabinet Roberta Fica podvečer riešil personálne otázky, ktoré vyplývajú z koaličných dohôd. Vláda odvolala 13 štátnych tajomníkov a dvoch vedúcich štátnych úradov.

Zároveň do funkcie štátneho tajomníka menovala 11 nominantov a dvoch vedúcich služobných úradov. Nejde ešte o všetky personálne zmeny, koaličné strany ešte nenominovali všetkých štátnych tajomníkov.

Z ministerstva vnútra odvolali štátnych tajomníkov Jozefa Bučeka a Mariána Saloňa, ktorý však ako štátny tajomník iba zmení rezort a zasadol si na stoličku štátneho tajomníka ministerstva obrany. Na ministerstve vnútra za štátnu tajomníčku vymenovali Denisu Sakovú a nominanta SNS Rudolfa Urbanoviča.

Vláda na ministerstve zahraničných vecí vymenila štátneho tajomníka Igora Slobodníka, ktorého nahradí Lukáš Parízek. Ďalej odvolali z funkcie štátneho tajomníka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Buriana a nahradili ho nominantom Mosta-Híd Ivanom Švejnom.

Na rezorte dopravy odvolali z funkcie Františka Palka, ktorého vo funkcii nahradil koaličný nominant z Mosta-Híd Arpád Érsek. Kabinet tiež odvolal oboch doterajších štátnych tajomníkov rezortu pôdohospodárstva Magdalénu Lacko-Bartošovú a Jozefa Spevára a zatiaľ vymenovali do funkcie tajomníka tohto rezortu Antona Stredáka.

Na rezorte životného prostredia rovnako končia dvaja štátni tajomníci Vojtech Ferencz a aj Ján Ilavský a nahradí ich Boris Susko. Na ministerstve hospodárstva odvolali z funkcie Miroslava Oberta a do kresla na tomto rezorte zasadne bývalý štátny tajomník z rezortu životného prostredia Vojtech Ferencz.

Na ministerstve obrany skončil štátny tajomník Miloš Koterec. Na rezorte školstva skončili Romana Kanovská a Vladimír Kováčik a za Smer-SD bol do funkcie štátneho tajomníka menovaný Erik Tomáš a  druhým štátnym tajomníkom sa stal Peter Krajňák za Most -Híd.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #koalícia #Martin Glváč #Andrej Kiska #štátny tajomník