Prieskum: Nová vládna koalícia je pre verejnosť neprijateľná

Novovzniknutá vládna koalícia strán Smer, SNS, Most-Híd a Sieť je pre verejnosť neprijateľná. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý robila v dňoch 11. až 16. marca na vzorke 1 023 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

23.03.2016 12:48
vláda, podpis koaličnej zmluvy, Fico,... Foto: ,
Lídri strán Smer, SNS, Most-Híd a Sieť pri podpise koaličnej zmluvy.
debata (274)

Respondenti mali odpovedať na otázku: „Veľa sa teraz diskutuje o tom, ktoré politické strany vytvoria budúcu vládu. Do akej miery je pre vás osobne prijateľné alebo neprijateľné, keby vládu vytvorili nasledujúce politické strany? Vyjadrite sa, prosím, ku každej z uvedených možností!“

Za neprijateľnú označilo novú koalíciu 47 percent opýtaných, pričom skôr neprijateľná je pre 24 percent a úplne neprijateľná pre 23 percent respondentov. Naopak, prijateľná je pre 39 percent opýtaných, pričom pre 29 percent je skôr prijateľná a pre 10 percent úplne prijateľná.

Na otázku nevedelo odpovedať 14 percent opýtaných. Rovnako neprijateľná je však pre verejnosť aj potenciálna pravicová koalícia zložená zo strán SaS, OĽaNO – NOVA, SNS, Most-Híd a Sieť s podporou hnutia Sme rodina – Boris Kollár.

Za skôr alebo úplne neprijateľnú túto koalíciu označilo 48 percent respondentov. Pre 38 percent opýtaných je táto koalícia skôr alebo úplne prijateľná. Na otázku v tomto prípade nevedelo odpovedať 13 percent respondentov.

Nová vládna koalícia je podľa prieskumu najprijateľnejšia pre voličov strany Smer, a to pre 85 percent týchto voličov. Neprijateľná je pre 11 percent voličov tejto strany a 3 percentá sa nevedeli vyjadriť.

Koalíciu podporuje aj väčšina voličov SNS, konkrétne 60 percent. Neprijateľná je pre 29 percent voličov strany a 12 percent nevedelo na otázku odpovedať. Naopak, pre voličov zvyšných dvoch koaličných strán Most-Híd a Sieť je koalícia neprijateľná. Vyjadrilo sa tak 47 percent voličov Mostu a 45 percent voličov Siete. Koalícia je prijateľná pre 39 percent voličov Mosta-Híd a 36 percent voličov Siete.

S výsledkami volieb je spokojných 21 percent respondentov

S výsledkami marcových parlamentných volieb je spokojných 21 percent opýtaných ľudí, nespokojných je 43 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý agentúra FOCUS uskutočnila od 11. marca do 16. marca.

Výberovú vzorku tvorilo 1 023 respondentov vo veku nad 18 rokov, ktorí reprezentujú populáciu Slovenska z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondentov sa pýtali na otázku: „Ako ste celkovo spokojný/-á s výsledkami týchto volieb?“ O výsledkoch prieskumu informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Z 21 percent spokojných ľudí je veľmi spokojných päť percent, zo 43 percent nespokojných je veľmi nespokojných 16 percent opýtaných. Ani spokojných, ani nespokojných je 36 percent respondentov. Najviac ľudí je spokojných s volebným výsledkom strany Smer, a to 39 percent.

S výsledkami SNS je spokojných 29 percent, hnutia Sme rodina – Boris Kollár 28 percent, strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko 27 percent opýtaných. Najmenej spokojní sú respondenti s volebným výsledkom strany SMK, a to iba 4 percentá z opýtaných. S výsledkami hlasovania pre KDH je spokojných 9 percent ľudí a s dosiahnutými hlasmi strany Most-Híd 19 percent respondentov.

V roku 2012 bolo s výsledkami parlamentných volieb spokojných 44 percent opýtaných, nespokojných bolo 21 percent. Ani spokojných, ani nespokojných bolo 35 percent respondentov.

274 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #vládna koalícia #agentúra Focus