Sneh vydržal, sviatky môžu byť aj na lyžiach

Viac snehu a otvorených stredísk ako bolo na Vianoce, bude túto zimnú sezónu cez veľkonočné sviatky. V prevádzke by malo byť 25 až 30 stredísk, snehu je stále dosť najmä vo vyššie položených strediskách. Do hôr na lyže, alebo len tak na prechádzku bude lákať aj slnečné počasie.

24.03.2016 12:00
Lomnica, lyžovačka, sneh, lyžiari Foto: ,
Veľkonočná lyžovačka v Tatrách minulý rok bola viac zimná ako jarná aj vďaka tomu, že 3. apríla v severných oblastiach ešte poriadne nasnežilo.
debata (1)

„Lyžovačka sa sústreďuje zväčša do vyšších polôh – 900 až 1000 metrov nad morom, no v prevádzke sú aj strediská v stredných polohách – napríklad Krpáčovo, Tále, Plejsy, Veľká Rača či Králiky pri Banskej Bystrici,“ hovorí Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour.

Väčšina areálov už ponúka 20 až 40-percentné zľavy, mimosezónne ceny či 10-eurové celodenné skipasy. Niektoré strediská predĺžili počas veľkonočných sviatkov otváracie hodiny. „Lyžiari môžu na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici lyžovať už od 7.45 hodiny, v prípade pekného počasia sa bude počas sviatkov lyžovať až do 16.30 hodiny,“ priblížila hovorkyňa TMR Zuzana Fabianová.

V priemere je na zjazdovkách 30 až 40 centimetrov snehu, vo vyšších nadmorských výškach viac. Nad polmetrovou hranicou sú Štrbské Pleso, Čertovica a Roháče – Spálená, v Lomnickom sedle a v horných častiach stredísk Vrátna – Chleb a Chopok juh je vyše 1 metra snehu. „Vďaka nočným mrazom je podklad zrána premrznutý, úprava technickým vozidlom je bez problémov, poobede pri vyšších denných teplotách je sneh firnový až mäkký,“ dodáva Styková.

Jarná lyžovačka je náročnejšia ako zimná, zrána je povrch síce ešte kvalitný a tvrdý, no populudní už kašovitý a ťažší, čo je náročnejšie na fyzickú kondíciu.

Vo veľkonočnej výbave do hôr by nemali chýbať ani slnečné okuliare, či opaľovací krém s ochranným UV faktorom, slnečné by mali byť najmä nedeľa a pondelok. „Práve počas nedele a pondelka sa dostaneme do prúdenia teplejšieho vzduchu od juhu, nížiny budú mať nad 16 stupňov Celzia, a na kopcoch bude tiež nad nulou, ale vďaka tomu, že tam je dostatočná zásoba snehu, tak lyžovať sa bude dať,“ povedala meteorologička Miriam Jarošová. Situácia z vlaňajška, kedy počas Veľkého piatku sa najmä na severe Slovenska výdatne rozsnežilo a nielen zjazdovky, ale aj cesty pokryl čerstvý sneh, by sa nemala opakovať.

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách sú veľkonočné pobyty už viac menej vypredané, voľné miesta sa však ešte nájdu, hovorí Fabianová z TMR. „V našich hoteloch bol najväčší záujem o rezerváciu pobytov na obdobie veľkonočných sviatkov už od začiatku marca,“ dodala. Zvýšený záujem o lyžiarske pobyty cez Veľkú noc evidujú aj cestovné agentúry. „Cez našu agentúru v Česku i na Slovensku klienti vyhľadávali pobyty predovšetkým do Talianska a Rakúska. Výhodu mali klienti, ktorí si dovolenku zaistili v dostatočnom predstihu, lebo väčšina kapacít bola vzhľadom k zlepšeným podmienkam na horách a k voľným dňom na tento predĺžený víkend, vypredaná,“ uviedol Stanislav Mrázek z Agentúry Zájazdy.sk.

V alpských strediskách je stále dostatok snehu, hoci za posledné dva dni snehová pokrývka poklesla o 5 až 10 centimetrov. „V strediskách v okolí Salzburgu je v priemere 50 až 120 cm snehu, v Korutánsku 85 až 135 cm, v Dolnom Rakúsku 25 až 75 cm, kde sa lyžuje v strediskách Semmering, Hochkar, Annaberg a Oetscher. Vo francúzskom Chamonix Mont Blanc dosahuje snehová vrstva do 7 metrov  a na rakúskych ľadovcoch 250 až 320 cm,“ uviedla príklady Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour.

Podujatia v niektorých lyžiarskych strediskách:

  • 25. 3. až 28. 3. – Chopok sever, Kraslicou na Chopok, netradičná Veľká noc na horách, bohatý veľkonočný program
  • 26. 3. – Chopok sever – Biela púť, Bikini skiing, hromadný zjazd na lyžiach v bikinách so sprievodným programom
  • 26. 3. – Malinô brdo – Ružomberok, Veľkonočný skialp vertical, skialpinistické preteky
  • 26. 3. – Donovaly – Riders park Záhradište, Hippin' n' chillin',  snoubordová akcia
  • 26. 3. – Ski Telgárt, grilovanie prasiatka a diskotéka na svahu
  • 27. 3. – Snowparadise Veľká Rača, Ľadové medvede z Veľkej Rače, plávanie v nádrži na zasnežovanie
  • 27. 3.- Štrbské Pleso, Veselá Veľká noc, karnevalová lyžovačka a ďalší program
  • 28.3. – Malinô brdo – Ružomberok, Ski Memoriál Jána Gregora, preteky pre verejnosť aj registrovaných lyžiarov

Zdroj: sitour

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #lyžovačka #lyžiarske strediská #Veľká noc