Slovensko cez sviatočné dni zohrejú slnečné lúče

Slnečné a príjemne teplé, také by mali byť tohtoročné veľkonočné sviatky. Sľubujú dobrý čas na oblievačku aj na prechádzky po čerstvom vzduchu. A nasledujúce dni by mali byť ešte krajšie.

24.03.2016 07:00
počasie, jar Foto: ,
Jarné počasie si užili Bratislavčania aj v stredu.
debata (3)

S pribúdajúcim časom bude každý deň počasie lepšie. Spočiatku to tak nebude vyzerať, na Veľký piatok bude ešte trošku chladno. Už v sobotu by však teploty vzduchu v najteplejších oblastiach Slovenska mohli byť na úrovni okolo 13 stupňov a v nedeľu a v pondelok by sa už mali dostať nad 15 stupňov Celzia.

„Treba však počítať s tým, že pri málo oblačnom počasí sa bude v noci dosť ochladzovať a niekde sa môže vyskytovať aj slabý mráz. Ale potom cez deň začne hriať slnko, vzduch sa dosť výrazne oteplí. Budú veľké rozdiely v teplotách vzduchu počas dňa. Môže sa stať, že rozdiel medzi najnižšou a najvyššou teplotou dosiahne aj okolo 15 stupňov Celzia,“ upozorňuje Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Optimisticky to s počasím vyzerá aj po skončení sviatkov. Na rozhraní marca a apríla bude pravdepodobne ešte teplejšie ako počas Veľkej noci. To je dobrá správa pre ľudí, ktorí nestihli pred sviatkami dokončiť všetky práce, čo mali naplánované. Potešia sa aj tí, čo radi chodia do prírody, jazdia na bicykli alebo sa venujú záhradkárstvu. Počasie už nebude také, aby sme sa museli veľmi naobliekať a zrejme nebude už treba ani zimnú obuv.

Teploty v marci sa veľmi podobali podmienkam vo februári. Celkove bude marec asi teplejší ako február, ale nie oveľa. Aj keď sa na konci marca oteplí, už to nebude stačiť na to, aby bol aj tento mesiac teplotne taký výrazne nadpriemerný, ako bol napríklad február alebo december. Zrážok zreteľne ubudlo, na horách sú však ešte veľké zásoby vody v podobe snehovej pokrývky. Ani pri slnečnom počasí, ktoré by teraz malo prevládať, sa však nebude sneh topiť tak rýchlo, aby spôsobil záplavy.

„V noci sa vždy ochladí a v polohách, kde je snehová pokrývka, bude aj nejaký mráz, takže sa topenie zastaví. V nadmorských výškach nad 1 500 metrov sú zásoby veľmi veľké, je tam naozaj veľmi veľa snehu. Našťastie predbežne nehrozí niečo také, že by voda z topiaceho sa snehu mohla robiť nejaké problémy,“ predpokladá klimatológ.

Počasie u nás v súčasnosti ovplyvňuje prúdenie teplého vzduchu od juhozápadu. To však neznamená, že tu bude už len teplo. V jarnom období je bežné, že k nám môže preniknúť studený vzduch a rozdiely v teplotách môžu byť veľmi veľké. Preto sa zaužívalo pomenovanie aprílové počasie. Stáva sa, že v apríli sa teploty vyšplhajú na 15 až 20 stupňov, ale potom k nám príde studený vzduch od severu a niekde môže ešte snežiť.

Ako bude

  • Piatok - Jasno až polojasno, zrána ojedinele hmla. Denná teplota 7 až 12 stupňov.
  • Sobota - Oblačno až zamračené, ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 6 až 11 stupňov.
  • Nedeľa - Polojasno až oblačno, ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 11 až 16 stupňov.
  • Pondelok - Polojasno až oblačno, ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 11 až 15 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jarné počasie #Veľká noc