Kraslice zdobí robot – vajcomaľovač

Spôsobov, ako zdobiť veľkonočné vajíčka, je mnoho. Väčšinou sa obracajú v šikovných rukách, ktoré ich rôznymi technikami menia na kraslice. Nad výtvorom bratislavského grafika a programátora Juraja Mikláša by dnes staré matere zrejme zalamovali rukami. Vzory vytvára na škrupinách vlastnoručne zostrojený robot - vajcomaľovač.

27.03.2016 16:00
kraslice, veľká noc, veľkonočné vajíčka, vajíčka, Foto: ,
Kraslice, ktoré pomaľoval vajcomaľovač.
debata (18)

V jednoduchom zariadení, ktoré je prepojené s počítačom, je už uchytená vyfúknutá škrupina natretá čiernou tabuľovou farbou. V ramene nad ňou je pripravené zlaté gélové pero. Juraj Mikláš párkrát ťukne do klávesnice a motorčeky, ktoré ovládajú škrupinu a pero, sa dajú do pohybu. Vajcomaľovač začne pracovať.

Vlastnou váhou kreslí pero na škrupinu jednoduchý slučkový vzor. Za päť minút je kraslica hotová. „Najkratšie trvajú jednoduché vzory, ktoré sú maľované jedným ťahom. Pri tých, kde sa musí rameno s perom často dvíhať, aby sa presunulo na iné miesto, to trvá dlhšie,“ vysvetľuje mladý grafik a autor slovenského vajcomaľovača. Ako dodáva, nápad dokonca i stroj už dávno existuje pod názvom EggBot.

Časovo najnáročnejšie je maľovanie tváre, ktorá sa pomocou špeciálneho softvérového programu upravila na systém bodiek. Robot vtedy pracuje asi hodinu. Na stole má mladý muž asi 20 vajíčok, na ktorých zariadenie testoval. Na niektorých aj viackrát, stačilo ich len premaľovať. Skúšal dokonca aj viacfarebnú verziu. Ako hovorí, nie je to dokonalé, no o to ani nešlo.

Juraj pracuje ako grafik a programátor pre známu značku, ktorá zastrešuje handmade výrobcov a v tomto prostredí aj vznikol nápad zostrojiť vajcomaľovač. „Zároveň sa nám to hodilo aj pre článok o výrobných postupoch, ktoré patria medzi obľúbené,“ prezrádza programátor.

Zostrojenie robota na maľovanie vajec trvalo... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
vajcomaľovač, veľká noc, Zostrojenie robota na maľovanie vajec trvalo programátorovi a grafikovi Jurajovi Miklášovi asi 40 hodín. Najviac sa potrápil s jeho konštrukciou.

Robot sa podľa Juraja správa ako tlačiareň. „Na počítači, s ktorým je prepojený cez USB kábel, zadám príkaz, aby tlačil,“ opisuje princíp mladý grafik. Vzor si najskôr pripravil v grafickom editore a pomocou špeciálneho programu ho „preložil“ do kódu, ktorý riadi ovládacie motorčeky robota.

Ide o príkazy, ktoré sú pomerne jednoduché. Hovoria o tom, o koľko sa má otočiť škrupina a ktorým smerom sa má hýbať pero, aby sa dosiahol výsledný vzor.

Signály z počítača sa do motorčekov prenášajú prostredníctvom mikropočítača, ktorý je tiež súčasťou robota. „Rozdiel je len v tom, že pero nekreslí na papier, ale na trojrozmerný predmet,“ hovorí Juraj. Okrem vajec skúšal pomaľovať aj menšiu vianočnú guľu.

Zostrojenie vajcomaľovača mu zabralo asi 40 hodín a vypomohol si všeličím. Rozobral pri tom starý skener, niečo kúpil v obchode a použil aj lego súčiastku či strunku z pera. „Prehrabával som sa v zásuvkách a hľadal som, čo by sa dalo použiť,“ smeje sa.

Pri práci využil elektrotechniku, grafiku, no najviac sa potrápil so samotnou konštrukciou robota. „Chcel som vytvoriť niečo jednoduché,“ prezrádza základnú ideu. Náklady na zostrojenie robota vyčíslil Juraj asi na 40 eur.

Nemyslí si, že robot by čo i len prispel k zániku tradičného ručného maľovania kraslíc. „Vždy tu budú ľudia, ktorí to budú robiť.“ Vajcomaľovač vníma len ako akési spestrenie.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #kraslice #Veľká noc #robot