Dlhoročná kauza uzavretá. Dvom exministrom hrozí súd

Za jednu z najväčších káuz prvej vlády Roberta Fica, nástenkový tender, môžu skončiť za mrežami dvaja exministri za SNS. Tí šéfovali rezortu výstavby a regionálneho rozvoja, ktorý už neexistuje.

30.03.2016 10:42 , aktualizované: 31.03.2016 10:35
Janušek, Štefanov, bývalý ministri Foto: ,
Bývalý ministri Marián Janušek (vľavo) a Igor Štefanov (na snímke z apríla 2009).
debata (4)

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry po siedmich rokoch ukončil vyšetrovanie s návrhom na podanie obžaloby na päť osôb – exministrov Mariána Janušeka a Igora Štefanova, dvoch bývalých ministerských úradníkov a odborníčku, ktorú si rezort najal na verejné obstarávanie. Prokurátor návrh obžaloby nemusí prijať, môže ju vrátiť na došetrenie.

Janušek a Štefanov sú tak po bývalom ministrovi školstva Lászlóovi Szigetim (SMK), ktorý čelí obžalobe zo subvenčného podvodu, ďalšími šéfmi rezortov, ktorí by sa mali postaviť pred súd.

Politológ Tomáš Koziak upozorňuje, že je to len prvý signál, ale prelom to bude, ak budú takíto vysoko postavení politici aj odsúdení. „Verejnosť uverí, že spravodlivosť platí rovnako pre každého, ak aj pre najvyšších politických činiteľov bude nasledovať spravodlivý trest,“ poznamenal politológ.

Ak prokurátor vznesie obžalobu a súd preukáže vinu, hrozí im 12 rokov väzenia. Janušekovi, ktorý je obvinený aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, ešte o osem rokov viac. „Vyšetrovateľ ich obvinil z obzvlášť závažných zločinov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe,“ informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Janušek pre médiá reagoval, že sa k obžalobe vyjadrí, až bude mať o nej informácie. Stanovisko Štefanova sa nám nepodarilo získať. Tesne po obvinení políciou v roku 2012 najprv na svoju obhajobu tvrdil, že s nástenkovým tendrom nič nemá. Neskôr však pripustil, že plnil niektoré úlohy, ktoré mu dal jeho šéf.

Kauza sa prevalila po tom, čo ministerstvo výstavby v máji 2007 zverejnilo oznámenie o vypísaní tendra na propagáciu a právne služby pre čerpanie eurofondov v hodnote 3,6 miliardy korún (asi 120 miliónov eur) len na nástenke na chodbe ministerstva. Rezort viedol v tom čase Marián Janušek (SNS). V súťaži išlo konkrétne o zákazky na informačné a vzdelávacie aktivity, poskytovanie právnych, tlmočníckych a prekladateľských služieb, propagáciu a reklamu operačných programov, prípravu konferencií a workshopov a zabezpečenie procesu verejného obstarávania.

Do tendra dalo ponuku len jedno konzorcium, ktoré ho aj vyhralo. Firma, ktorá bola jeho súčasťou, obhajovala vtedajšieho predsedu SNS Jána Slotu v súdnych sporoch. Výberovej komisii predsedal Igor Štefanov (SNS), vtedajší šéf Agentúry na podporu regionálneho rozvoja, ktorá spadala pod rezort. Vyhodnotenie súťaže trvalo komisii hodinu a už na druhý deň podpísalo ministerstvo výstavby s konzorciom zmluvu.

„Piati obvinení v spolupráci s ďalšími nezistenými osobami vytvorili podmienky pre vopred vybratého uchádzača a to tým, že v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, ako aj so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám vyvesili výzvu na predkladanie ponúk na neoznačenej informačnej tabuli ministerstva,“ zdôvodnil návrh obžaloby vyšetrovateľ. Ponuka konzorcia, ktorú na ministerstve vybrali, mala byť navyše podľa polície zo súťaže vylúčená.

Celkovo preplatil rezort firmám z konzorcia 12,7 milióna eur. Tie mali ísť na predražené právne služby, televízne šoty, ktoré stáli o vyše 1,3 milióna eur viac, ako bola bežná taxa.

Za štyri predražené logá a dizajn operačného manuálu si konzorcium účtovalo viac ako 265-tisíc eur. Najvyšší kontrolný úrad a Úrad pre verejné obstarávanie vyhlásili po kontrolách tender za netransparentný. Janušek po výzve premiéra Roberta Fica odstúpil z funkcie v apríli 2009, nahradil ho Štefanov, ktorý celú súťaž pripravoval.

Po tom, čo Európska komisia odmietla preplatiť zákazky z toho tendra, bolo jasné, že 12,7 milióna pôjde na úkor štátneho rozpočtu.

Kauza nástenkový tender

  • v máji 2007 ministerstvo výstavby, ktoré riadil minister za SNS Marián Janušek, zverejnilo oznámenie o vyhlásení tendra za 3,6 miliardy slovenských korún (asi 120 miliónov eur) na propagáciu eurofondov a právne služby iba na nástenke na chodbe ministerstva
  • prihlásilo sa len jedno konzorcium dvoch firiem blízke vtedajšiemu predsedovi SNS Jánovi Slotovi
  • otváranie obálok sa uskutočnilo 4. júna 2007 o jedenástej. O hodinu komisia ponuky vyhodnotila a vybrala víťaza. V ten deň vtedajší šéf výberovej komisie a neskôr minister výstavby Igor Štefanov poslal víťazovi oznam, že vyhral
  • na konci roka 2008 tender po medializácii začal preverovať Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý v apríli 2009 konštatoval, že bol porušený zákon. Premiér Robert Fico nato odvolal ministra Janušeka z funkcie. V tom čase sa o tender zaujímala aj Európska komisia
  • v apríli 2009 Fico súhlasil, že po Janušekovi nastúpi do ministerskej funkcie Štefanov. Následne vláda Štefanova zaviazala, aby zabezpečil zrušenie zmluvy. Konzorcium s tým súhlasilo
  • polícia začala trestné stíhanie v septembri 2009, o mesiac neskôr Európska komisia rozhodla, že už zaplatené zákazky neuhradí. Išlo o sumu takmer 13 miliónov eur. Štefanov vtedy sľuboval, že Slovensko o tieto peniaze nepríde. Nestalo sa tak
  • premiér Fico v marci 2010 odvolal Štefanova z funkcie, urobil tak po druhej kontrole Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý tender označil za netransparentný a nevýhodný pre štát
  • v marci 2011 polícia rozhodla o obvinení konkrétnych páchateľov, medzi nimi Janušeka aj Štefanova. Rozhodla sa tak aj na základe znaleckého posudku, ktorý skúmal počítače jednotlivých úradníkov. Štefanova chránila imunita. Generálna prokuratúra odmietla požiadať parlament, aby ho zbavil imunity. Obvinení boli aj dvaja bývalí úradníci ministerstva výstavby a odborníčka na verejné obstarávanie
  • v máji 2012 polícia obvinila Štefanova, ktorého už nechránila poslanecká imunita

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza #NAKA #nástenkový tender