V prípade vývozu busty pápeža Pavla V. padli obvinenia

V kauze vývozu busty pápeža Pavla V. z pozostalosti Ernesta Zmetáka nastal posun.

30.03.2016 14:31
Marek Maďarič Foto: ,
Minister Maďarič.
debata (6)

Hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Šúrek potvrdil, že vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave vzniesol obvinenie pre prečin marenia úlohy verejným činiteľom voči bývalému riaditeľovi sekcie na ministerstve kultúry Pavlovi Š. a voči Jane B., zamestnankyni rezortu, ktorá pripravovala podklady a mala na starosti prípravu rozhodnutia.

Proti vzneseniu obvinenia podali obaja obvinení sťažnosti, ktoré prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava zamietol. Trestné oznámenie v prípade vývozu tejto busty podal minulý rok v júli minister kultúry Marek Maďarič.

Bustu z pozostalosti Ernesta Zmetáka na Slovensku považovali za dielo neznámeho autora. Prostredníctvom aukčnej spoločnosti Soga ju predali do zahraničia súkromnej osobe. Pri žiadosti o vývoz sa objavili informácie, že ide o originálnu, vzácnu, roky stratenú bustu talianskeho sochára Giana Lorenza Berniniho.

V takom prípade má socha mnohomiliónovú hodnotu, na Slovensku ju predali za zlomok tejto ceny. Minister Maďarič nariadil kontrolu procesu povolenia vývozu busty. Výsledky kontroly odhalili vážne pochybenia a preto podal trestné oznámenie.

Zároveň Maďarič zrušil povolenia na trvalý vývoz originálu busty pápeža Pavla V. Toto jeho rozhodnutie však napadol na súde Clément Guenebeaud, ktorý bustu prostredníctvom Sogy kúpil.

Ak súd potvrdí rozhodnutie ministra Maďariča o zrušení vývozu, ministerstvo spravodlivosti bude skúmať možnosti návratu busty späť na Slovensko, uviedol hovorca Jozef Bednár. Aj po prípadnom návrate busty na Slovensko by však toto dielo zostalo súkromným majetkom.

Slovenská republika by bustu mohla kúpiť iba vtedy, ak by sa ju vlastník rozhodol predať. "Ešte predtým by však štát musel zvážiť niekoľko okolností, najmä to, s akou mierou istoty je možné preukázať, že ide o originál, čo aj v súčanosti niektorí odborníci spochybňujú,“ upozornil už v minulosti Bednár.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #busta Pavla V.