Vláda prvýkrát rokovala, Drucker robí čistky, zrušil zmluvu

Nová vláda sa v stredu stretla na svojom prvom zasadnutí. Na programe mala štrnásť bodov. Vo väčšine išlo o schvaľovanie nominácií nových štátnych tajomníkov. Hoci mnoho mien už bolo jasných skôr, prišli aj prekvapenia.

31.03.2016 12:00
vláda, ministri, Foto: ,
Ministri novej slovenskej vlády sa v stredu 30.3.2016 stretli na ustanovujúcej schôdzi. Na snímke v prvom rade zľava: vicepremiér pre investície Peter Pellegrini, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák. Druhý rad zľava: ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, minister kultúry Marek Maďarič, minister financií Peter Kažimír, minister hospodárstva Peter Žiga. Tretí rad zľava: minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister životného prostredia László Solymos, minister obrany Peter Gajdoš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, minister zdravotníctva Tomáš Drucker a vo štvrtom rade zľava minister dopravy Roman Brecely a minister školstva Peter Plavčan.
debata (53)

Napríklad meno „kakaovníka“ Igora Adamca za tajomníka na ministerstve kultúry za stranu Sieť. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker zase oficiálne potvrdil čistky vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni aj na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zverejnenie koaličnej zmluvy vláda neriešila

Otázkou zverejnenia koaličnej zmluvy sa však vládna koalícia strán Smer, SNS, Most-Híd a Sieť nezaoberala. Podľa podpredsedu Smeru a staronového ministra kultúry Mareka Maďariča ľudí viac zaujíma konanie jednotlivých ministrov, konanie koalície a nie vnútorný mechanizmus jej fungovania. Konštatoval to po rokovaní novej vlády. „Ak sa na tom dohodneme, tak zverejnená bude, ak nedohodneme, tak zverejnená nebude. Je to materiál, ktorý slúži pre potreby koalície, na základe čoho riešime svoje vzťahy, väzby, nejaký mechanizmus komunikácie, takže nechápem, prečo z tejto témy robíte takú významnú vec,“ povedal Maďarič. (Viac v správe Maďarič: Ľudí zaujíma viac konanie ministrov ako koaličná zmluva.)

Petícia proti ministrovi školstva

Nový minister školstva Peter Plavčan ešte ani poriadne nezačal úradovať a už proti nemu spisujú petíciu pod názvom „Protestujeme proti vymenovaniu Petra Plavčana za ministra školstva SR“. Na internete ju zatiaľ podpísalo 590 podporovateľov.

Autori petície mu vyčítajú, že ako generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl na ministerstve školstva bol zodpovedný za protiprávne zasahovanie ministerstva školstva do autonómie vysokých škôl. Že bol v konflikte záujmov, keď ako vysoký úradník ministerstva, ktorý mal pod priamou kontrolou financovanie vysokých škôl, pôsobil na niektorých z nich ako člen vedeckých rád. Spomínajú pritom Dubnický technologický inštitút, Vysokú školu Danubius v Sládkovičove, Paneurópsku vysokú školu, Pedagogickú fakultu UK a Fakultu manažmentu UK. Podľa autorov petície „Peter Plavčan popri svojom úväzku na ministerstve ako člen správnej rady Študentského pôžičkového fondu neoprávnene získal odmeny 38-tisíc eur a až pod tlakom verejnej mienky tieto prostriedky vrátil“.

Minister zdravotníctva začal s čistkami, zrušil jednu zmluvu

Rušno je už aj v inštitúciách, ktoré patria pod rezort zdravotníctva. Po rozhovore s ministrom Tomášom Druckerom odchádza z funkcie predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Pažinková. „Dnešným dňom podala rezignáciu vláde, to znamená, že jej funkcia zaniká 30. aprílom v zmysle zákona. V priebehu nasledujúcich týždňov predstavím návrh kandidáta na predsedu úradu,“ povedal včera minister zdravotníctva.

Vo vedení úradu si vie predstaviť človeka, ktorý pozná problematiku z pohľadu dohľadu či zdravotných poisťovní. Rovnako by sa s ním malo vynárať čo najmenej otázok na prípadné prepojenia. „Ja zas tvrdím, že vzťahy nie sú problém, problém je iba morálka,“ doplnil.

Minister Drucker hneď v deň svojho nástupu do úradu (utorok 29.3.2016) dal zrušiť nevýhodnú zmluvu za takmer 18 miliónov eur. Jej predmetom je dodávka informačného systému na vydávanie a správu čipových kartičiek poistenca. Zmluvu podpísalo minulý týždeň Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) s firmou Plaut Slovensko aj napriek tomu, že, hoci sa tieto čipové kartičky možno ani nebudú nakupovať. „Sme pripravení urobiť všetky právne kroky s cieľom chrániť záujmy NCZI a rezortu zdravotníctva,“ povedal Drucker. Národné centrum zdravotníckych informácií podpísalo výpoveď predmetnej zmluvy v utorok a zaslalo ju druhej zmluvnej strane. Čipové kartičky mali byť súčasťou elektronizácie zdravotníctva, takzvaného projektu eHealth.

Nákup kartičiek spochybnilo aj ministerstvo financií, pretože zavedením čipových preuzkazov by išlo o premrhané peniaze. Systém eHealth je navrhnutý tak, že sa doň dá prihlásiť občianským preukazom s čipom, ktorý polícia vydáva od roku 2013.

Drucker si chce posvietiť aj na medializované zmluvy s Klinikou Kostka či tetou Ankou z čias bývalého riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia. Vymeniť plánuje aj vedenie poisťovne, na čele ktorej je v súčasnosti Miroslav Vaďura.

V nadchádzajúcich dňoch absolvuje aj stretnutia so zástupcami sesterskej komory aj odborov. O tom, či sa otvorí otázka platov sestier, Drucker hovoriť nechcel.

Solymos preverí zmluvy predchodcu, Žitňanská sľubuje otvorenosť

Aj ďalší ministri už majú jasno v tom, čomu sa prvých sto dní budú venovať. Minister životného prostredia László Solymos plánuje preveriť zmluvy po svojom predchodcovi Petrovi Žigovi. „Pozrieme sa na zmluvy, ktoré boli otázne, ale potrebuje to čas. Keď budeme mať zhodnotenie, tak sa k tomu nejakým spôsobom postavíme,“ povedal po zasadnutí vlády.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská zase zdôraznila, že k prvým veciam, na ktorých pracuje, patrí programové vyhlásenie vlády. "Predložím partnerom čo najpresnejšiu predstavu toho, čo chceme na ministerstve robiť. Chcem ho viesť maximálne otvorene a transparentne,“ povedala.

Noví štátni tajomníci na piatich ministerstvách

  • Do rezortu spravodlivosti nastupuje staronová tajomníčka Mária Kolíková (Most-Híd), ktorá v tejto funkcii pôsobila počas vlády Ivety Radičovej.
  • Na ministerstvo kultúry nastupuje herec Igor Adamec (Sieť), ktorý dlhé roky rozveseľoval detských divákoch či stvárňoval účtovníka v seriáli Mafstory. Doteraz bol riaditeľom Televízie Ružinov v Bratislave a miestnym poslancom v Ružinove.
  • Norbert Kurilla (Most-Híd), ktorý pripravoval envirorezort na úlohy vyplývajúce z predsedníctva v Rade EÚ, sa stane druhým mužom ministerstva životného prostredia.
  • Starostu Nižného Slavkova Jozefa Kamenického (Sieť) schválili do funkcie štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva.
  • Na obrane bude tajomníkom Ivan Máčovský (Sieť), ktorý pôsobil na veliacich a riadiacich pozíciách v tomto rezorte.

Z rokovania tiež vyplynulo, že ministri a podpredsedovia vlády majú do 6. apríla vypracovať návrhy do programového vyhlásenia vlády a zároveň ich prerokovať so sociálnymi partnermi. Kompletné programové vyhlásenie vlády má premiér Robert Fico predložiť kabinetu do 13. apríla.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny tajomník #vládna koalícia #Tomáš Drucker #program vlády