V Poprade odstavili vlak RegioJetu, hľadali v ňom bombu

Popoludní prehľadávali policajti v Poprade vlak českej súkromnej spoločnosti RegioJet kvôli hrozbe, že vo vlaku je bomba. Išlo o planý poplach.

31.03.2016 17:26 , aktualizované: 17:41
debata (5)

RegioJet označil policajnú operáciu za zbytočnú. „Podľa informácií, ktoré máme, je zadržanie a zdĺhavé prehliadanie vlaku RegioJet v Poprade zbytočné a neodôvodnené – nehrozilo žiadne bezpečnostné riziko,“ uviedol hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj vo vyhlásení.

Hrozbu, že vo vlaku sa nachádza nástražný výbušný systém, podľa serveru Cas.sk najprv zistili českí policajti na sociálnej sieti. Vzápätí sa obrátili na slovenských kolegov, ktorí vlak zastavili na stanici v Poprade.

Podľa RegioJetu slovenskú políciu informovali, že bezpečnostná hrozba pominula, no napriek tomu sa rozhodla o zastavení prevádzky na popradskej stanici.

„Postup slovenskej polície, ktorý oneskoril vlak RegioJet na odchode zo stanice Poprad a skomplikoval život tiež cestujúcim ďalších spojov, je v kontraste s profesionálnym postupom polície v Českej republike v podobných situáciách,“ uviedol hovorca. Spoločnosť sa ospravedlnila cestujúcim za komplikácie.

Slovenská polícia sa voči kritike ohradila. „Prijali sme štandardné opatrenia a pokiaľ sa taká situácia zopakuje, budeme rovnako postupovať i v budúcnosti,“ povedal policajný hovorca Daniel Džobanik.

Anonym hrozil bombou vo vlakoch RegioJetu aj 9. februára, hrozba sa týkala aj jedného vlaku na Slovensku. Bezpečnostné opatrenia sa v Českej republike dotkli štyroch spojov súkromného dopravcu, kvôli opatreniam sa však musela na čas zastaviť doprava aj ostatných vlakov na časti hlavného železničného koridoru medzi Prahou a Ostravou. Policajti prehľadali vlaky v Hraniciach, Grygov, Českej Třebovej a v Prahe, nič však nenašli.

Anonymné hrozba o uložení bomby sa dotkla tiež vlaku RegioJetu na trase z Košíc do Bratislavy. Súpravu odstavili na stanici v Spišskej Novej Vsi na východnom Slovenskom. Výbušninu nenašli a vlak po kontrole pokračoval v jazde s hodinovým oneskorením.

Anonymnej hrozbe čelili súkromní železniční dopravcovia RegioJet a Leo Express už na začiatku februára. Páchateľovi hrozí za šírenie poplašnej správy v Česku až päť rokov väzenia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #bomba #RegioJet #Poprad