Poslanec Budaj navrhuje zrušiť Mečiarove amnestie

Poslanec NR SR Ján Budaj(OĽaNO)sa pokúsi zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara. Do parlamentu už predložil návrh ústavného zákona o zrušení niektorých rozhodnutí o amnestii.

06.04.2016 09:14
Ján Budaj Foto: ,
Poslanec NR SR Ján Budaj.
debata (64)

Ide o amnestie udelené bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta Slovenskej republiky v roku 1998.

Budaj zdôrazňuje, že neoddeliteľnou súčasťou a podmienkou právneho štátu je také konanie a rozhodovanie ústavných činiteľov, ktoré je založené na prirodzenej spravodlivosti a slušnosti, a nevyvoláva podozrenie zo zneužívania verejných funkcií a právneho poriadku.

Amnestie niekdajšieho premiéra Mečiara však podľa neho vyvolávali podozrenia, že ide o zamedzenie dôsledného vyšetrenia a spravodlivého uzavretia trestných činov, ktoré súvisia so zavlečením občana Slovenskej republiky do zahraničia.

Budaj tiež pripomína, že amnestie udelili v súvislosti so skutkami, pri ktorých dodnes existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány. „Takýmito amnestiami sa potlačili princípy právneho štátu a došlo k zásahu do prirodzenej spravodlivosti a slušnosti v práve,“ zdôrazňuje poslanec.

Podľa neho závažným zásahom do právneho štátu bolo tiež amnestovanie rozhodnutia vysokého vládneho činiteľa (ministra vnútra Gustáva Krajčiho) zmariť riadne pripravené a prezidentom vyhlásené referendum z 23. a 24. mája 1997.

Nevyšetrenie všetkých činov, ktorých sa týkajú tzv. Mečiarove amnestie, bolo podľa Budaja poškodením základov demokratického štátu a ešte stále relativizuje právnu istotu občanov v Slovenskej republike.

"Neprijatím obsahovo takmer zhodných návrhov ústavných zákonov o zrušení tzv. Mečiarových amnestií, ktoré NR SR predložili v rokoch 2011 a 2014, sa dodnes neumožnilo orgánom činným v trestnom konaní stíhať páchateľov predmetných skutkov, a nezávislému súdu rozhodnúť o prípadnej vine páchateľov,“ konštatoval Budaj.

Dodal, že amnestie účinne bránia pokračovaniu vyšetrovania únosu Michala Kováča ml. a tiež vraždy Róberta Remiáša. Predkladateľ zákona verí, že v NR SR niet ani jediného poslanca, ktorý by si neprial vyšetrenie týchto prípadov.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #amnestia #Vladimír Mečiar #Ján Budaj #návrh zákona #Michal Kováč ml. #Róbert Remiáš #Gustáv Krajči