Krčmárik: Panamské dokumenty nie sú pre nás novinkou

Škandál dokumentov z Panamy má svoje stopy aj na Slovensku. Na slovenskom zozname je 115 ľudí, z toho je až 95 Holanďanov. Podľa zástupcu riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Martina Krčmárika osoby a daňové subjekty vystupujúce v panamskom prípade sú polícii známe už z minulosti. "Ešte v novembri 2012 sme o nich oficiálne informovali príslušné orgány v Holandsku," povedal v rozhovore pre Pravdu Krčmárik.

07.04.2016 12:00
Martin Krčmárik Foto: ,
V súčastnosti organizovaný zločin využíva práve cezhraničné obchodovanie, tvrdí zástupca riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Martin Krčmárik.
debata (2)

Vyšetrovali ste už nejaký prípad v daňovom raji?
V Národnej kriminálnej agentúre sme vyšetrovali a aj vyšetrujeme prípady, kde vystupovali aj osoby, respektíve subjekty so sídlom v „daňových rajoch“, čo sú zvyčajne „tretie štáty“ vo vzťahu k EÚ. Ale sú to aj prípady niektorých štátov EÚ. Najčastejšie ide vždy o podozrenia z daňových trestných činov alebo legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Dôvod je jednoznačný – podstatne nižšie daňové zaťaženie obchodnej spoločnosti v sídle daňového raja. Treba poznamenať, že v súčasnosti organizovaný zločin využíva práve cezhraničné obchodovanie. Avšak toto nie je založené len na obchodovaní so subjektmi z daňových rajov. Daňové raje sú iba jedným z prvkov zapojených do reťazcov cezhraničného obchodovania.

Aký je postup pri vyšetrovaní takýchto prípadov?
Postup je vždy štandardný. Avšak nemusí vždy ísť výlučne len o vyšetrovanie v rámci trestného konania. Môže to byť aj činnosť polície v rámci preverovania v oblasti ochrany pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti. Najmä v prípadoch, ak ide o zložité obchody s nezvyčajne vysokým objemom finančných prostriedkov, alebo z iného dôvodu zjavne vybočujú z bežného rámca, alebo nie je zrejmý ich ekonomický účel a pod. Rovnako môže ísť o preverenie, kde výsledkom je preukázanie „len“ daňových deliktov, kde už potom nasleduje daňové konanie v rámci Finančnej správy. Najzávažnejšie prípady sú tie, kde takéto informácie využijeme na účely trestného konania, teda kde ide o podozrenie z trestného činu. Všetky tieto konania polície majú spoločné to, že sú vždy založené na medzinárodnej spolupráci. Tá je najmä v trestnom konaní veľmi zdĺhavá, príliš založená na „formálnych postupoch“, čo jednoznačne zneefektívňuje dokazovanie.

Rovnako pri dokazovaní vždy platí, že daňové raje využívajú vysokú anonymitu. Osoby sú nekontaktné, nespolupracujú. Z dostupných listín často ani nevyplýva a nie je preukázateľný právny vzťah konkrétnych podozrivých osôb k daňovým subjektom. Tieto veci je často potrebné preukazovať výpoveďami svedkov. A práve zdĺhavosť medzinárodnej spolupráce znižuje kvalitu a hodnotu svedeckých výpovedí z dôvodu, že osoby si už presne nepamätajú presný priebeh udalostí a pod. Najrýchlejšia a asi aj najkvalitnejšia medzinárodná spolupráca je v rámci celosvetovej siete finančných spravodajských jednotiek. Avšak zistenia Finančnej spravodajskej jednotky (tzv. spravodajské informácie) nie je možné v trestnom konaní využiť ako dôkaz. Ale musím povedať, že tieto ťažkosti sa netýkajú len Slovenska, ale je to všeobecne aj v iných členských štátoch EÚ.

Mali ste nejaké indície o panamskom prípade ešte pred medializovaním informácií?
Osoby a daňové subjekty vystupujúce v panamskom prípade sú nám známe už z minulosti. Do určitej miery to nie je „novinka“ pre slovenskú políciu. Ešte v novembri 2012 sme o nich oficiálne informovali príslušné orgány v Holandsku. Holandsku sme poskytli konkrétne, podrobné a hodnoverné informácie. Čo je dôležité, boli zo spoľahlivého zdroja. Bližšie ich uvádzať nemôžem.

Oslovili vás už České centrum pre investigatívnu žurnalistiku alebo nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktoré majú panamské dokumenty k dispozícii?
Spolupracujeme aj s médiami. Samozrejme, je to pre nás zdroj informácií. Ale čo je podstatné, tieto informácie musíme verifikovať a až na základe toho rozhodnúť, či došlo k trestnému činu, kto je páchateľom a pod.

Budete pri vyšetrovaní vychádzať z medializovaných informácií alebo počkáte na dokumenty?
Ako som už uviedol, základom využitia daných informácií je ich verifikovanie, preverenie. V tomto prípade založené aj na medzinárodnej spolupráci.

Viete odhadnúť, koľko by mohlo vyšetrovanie trvať a kedy by mohla uplynúť premlčacia lehota?
Lehota premlčania je určená zákonom. Pri najzávažnejšej forme daňových trestných činov a legalizácie príjmu z trestnej činnosti je lehota premlčania 20 rokov. Takže nemyslím si, že je namieste premlčanie trestného stíhania.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové raje #panamské dokumenty #Martin Krčmárik