Pre Plavčana je prioritou zákon o verejných výskumných inštitúciách

V oblasti vzdelávania sa budeme veľmi rýchlo venovať problematike kontinuálneho vzdelávania, vo vede urobíme všetky právne kroky, aby sa urýchlene prijal zákon o verejných výskumných inštitúciách.

08.04.2016 14:45
ministerstvo skolstva, rokovanie, peter plavcan Foto: ,
Minister školstva Peter Plavčan tvrdí, že vo vede je potrebné o čosi viac podporiť špičkové tímy.
debata (6)

Na brífingu po stretnutí s predsedom Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavlom Šajgalíkom to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan s tým, že to, čo sa dá urobiť rýchlo, sa urobí rýchlo. Krokmi na prijatie zákona sa chce intenzívne zaoberať.

Minister Plavčan a predseda SAV Pavol Šajgalík hovorili aj o aktuálnych problémoch, ktoré sa týkajú ďalšieho zvyšovania efektivity vedy, o podpore mladých vedeckých pracovníkov či o potrebe podporovania súťažného systému vo vede viac ako doteraz.

Plavčan pripomenul, že návrh zákona o verejných výskumných inštitúciách bol už minulý rok hotový. Minister sa plánuje pozrieť na to, či nie je potrebné niečo dopracovať, no zákon patrí medzi jeho priority. Cieľom návrhu zákona je totiž vytvoriť podmienky pre podnikateľské aktivity, viaczdrojové financovanie a zapojenie súkromného sektora do spolupráce vo výskume a vývoji.

Pavol Šajgalík uviedol, že z hľadiska vecného a obsahového je návrh zákona o verejných výskumných inštitúciách v poriadku. Dodal tiež, že s ministrom hovorili aj o peniazoch.

Pripomenul, že SAV podpísala stabilizačnú zmluvu s ministerstvom školstva a ministerstvom financií. „Minister Plavčan vyjadril vôľu v tejto zmluve pokračovať a predpokladám, že nevidí žiaden dôvod, prečo by sa mala prehodnotiť smerom dolu,“ povedal Šajgalík.

Predseda SAV tiež pripomenul, že na akadémii v tomto roku uskutočňujú akreditačný proces. Akadémia chce zistiť okrem iného aj kategorizáciu inštitúcií, čiže to, či jednotlivé inštitúcie robia nadštandardný alebo podštandardný výskum v európskom výskumnom priestore.

Nadštandardné inštitúcie by sa mohli podľa Šajgalíka aj inak financovať a mohli by dostať niečo nad rámec toho, čo je v stabilizačnej dohode. Plavčan dodal, že je potrebné o čosi viac podporiť špičkové tímy.

Plavčan sa vyjadril aj k zostavovaniu programového vyhlásenia vlády za oblasť školstva. Výsledkom je podľa neho dokument, v ktorom sa odzrkadľujú názory všetkých združení, ktoré ministerstvo požiadalo o odborný názor.

Dokument teraz majú v rukách ďalší experti, ktorí tento návrh posudzujú. „Predpokladám, že s týmto návrhom až po koaličnej rade vyjde vláda SR,“ dodal Plavčan.

SAV je jedinou akadémiou v rámci krajín V4, ktorá sa netransformovala na verejno-právnu formu. Zmena právnej formy nie je celým obsahom transformácie, no je minimálnym základom. V súčasnom stave je SAV plne závislá od štátneho rozpočtu.

Výskumné inštitúcie by mohli získať po prijatí zákona o verejných výskumných inštitúciách z nadnárodných projektov a z podnikateľského sektora časť zdrojov na financovanie svojej činnosti a na zintenzívnenie prenosu výsledkov výskumu a vývoja do praxe.

V prípade Akadémie vied ČR môže akadémia napríklad získavať zdroje z predaja licencií na patenty, ktoré vyvinula, čo je pre SAV ako príspevkovú organizáciu štátu nereálne. SAV nemôže rozbehnúť projekty výroby a podnikateľské projekty.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Peter Plavčan #verejné inštitúcie